Monday, March 1, 2010

pisang awak pisang montel


hmmm bulan baru.. hari baru... mood lama huhu.. cian blog shin.. kena tempias mood yg belum betul betul pulih.. rindu nak membebel balik macam dulu.. ni tgh slow slow.. back to normal.. ngee~

oh... pasal tajuk entri.. jgn salah paham.. shin just sebut nama nama pisang yg ada kat mesia ni.. macam macam ada kan.. pisang awak.. pisang montel... pisang raja.. pisang monyet.. pisang emas.. pisang tanduk... lagi apa ntah... so takkan nak tulis banyak banyak kan kat tajuk entri tul... tulis satu dua jer dah ler... tul tak...

alkisahnya nya.. smlm hari minggu xde la shin wat apa.. duk rumah.. jadi anak teruna yg masih berdara... basuh baju... tolong kemas umah ( kena paksa ), lepas balik becuti kat langkawi nanti.. parent nak bikin renovation utk bilik ngan dapur.. lagi mak shin suh tebang pokok pisang.. ngee... aiyoo.. gagah perkosa semalam.. ngan pakai boxer jer.. pi belakang umah.. tebang pokok pisang.. banyak gak buah pisang yg dah masak.. cuaca panas kot... so cpt ler dia jadi kaler kuning hahahaha.. ntah la.. naper ntah dia nak masak... dah takdir Ilahi..

so bangun tido pagi tadi shin dah bau pisang kat umah ni.. lemah semangat... shin dah leh agak.. mesti mak shin dok buat jemput jemput pisang... arghh tensen.. shin x minat... rasa mcm terus xde mood nak mandi pagi..


tu dia... jemput jemput pisang

untuk x mengecikkan hati mak shin.. hmm shin bawak gak bekal jemput jemput pisang ni pi keje ( nnt suh kengkawan yg makan ) ngee.. mak shin ni satu perangai dia... kalo kat umah tu banyak daging.. hari hari dia masak daging.. menu lain lain... tp berasaskan daging.. selagi x habis...

haaa kalo pisang lak.. tengok la.. arini jemput jemput pisang.. esok pisang goreng.. nant kalo dia rasa nak makan pisang rebus... confirm.. mesti ada pisang rebus... then lepat pisang.. hari hari pisang... celik mata ingat pisang.. aishhh dan dan shin asyik teringat pisang jer.. kalo buah pisang jer xper.. kalo pisang 'orang'??? haaa camne tu... naya jer.. ouch.. i'm inesen!


shin bukan x suka buah pisang... suka sangat... tp lebih enak di makan begitu saja jer... huhu... xyah la nak bikin apa apa... kalo sblm makan nasik ker.. lepas makan nasik ker.. kalo dah ada kat umah tu.. mmg shin makan punya... xde hal la...

kalo pisang goreng pon shin xde masalah... tp bab lepat pisang ngan jemput jemput pisang.. hmm shin susah skit nak makan.. mungkin sbb depa ni dah di hancurkan.. dilenyek lenyek... di lembik2 kan dulu.. euwww... x mo ar.. shin lebih suka makan yg sebijik sebijik.. ada pahamm..

ouh sebut pasal pisang... meh shin kongsi beberapa info pasal pisang ni.. hmm hope kita semua dapat ilmu utk hari ni yg berkaitan ngan buah pisang~

buah pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi, sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira... kannnnnn.. makanlah pisang yer kalo lepas putus cinta ker.. lepas gado ngan boipren ker... huhu buah pisang ni mengandungi Vitamin B6 yang mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood korang..

gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar. Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

korang nak tau.. salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi korang semula..

buah pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

haaa.. apa macam.... korang suka tak ngan buah pisang??? lepas ni.. hari hari la makan buah pisang ek... kalo nak buah pisang shin.. meh la datang umah... jgn malu malu...


tp.. otw nak pi keje tadi.. shin singgah beli nasik lemak huhu... 50sen jer... tp shin makan gak jemput jemput pisang mak shin tu.. 2-3 ketul jer.. amik berkat huhu...

sebelum berpisah.. terima lah pantun inesen dari shin..

''pisang emas dibawa berlayar
masa sebijik di dalam peti
hutang emas boleh di bayar
hutang pisang dibawa mati... ''

ngee~

p/s : sebut pasal pisang.. teringat jaman shin kekecik.. ada satu cite antu.. Halina Kamsan yg belakon.. dia jadi antu pokok pisang Raja Udang.. pisang tu kaler pepel ker merah x pasti.. orang cina suka tanam n makan... kalo orang melayu xmo tanam sbb ada mitos dok bilang pokok ni berantu.. ntah la ek

sekian ek.. jumpa lagik..



p/s : comel la boxer ni.. nak nak!!!

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

16 comments:

sYukCurZ said...

ow.. moral of da story, shin suka pisang yg keras2 ek, pisang lembik2 shin xsuka.. ehe

pakcik said...

Is that what Bananarama is all about?

Frodo Baggins said...

>>___<<

hohohohohohoho
pisang bnyak khasiatnya
ekekkekekekke ~

i'm shin... i'm inesen said...

syuk : moral of the story.. kalo pisang tu syuk yg punya.. keras ker lembik ker.. shin ngap jer..

pakcik : ntah ek huhu

frodo : kan kan.. makan la pisang.. save duit.. x yah slalu jumpa doktor..

bOyFeiZ said...

hahahaha..comel sungguh boxer itu...hik3

p/s: PISANG SEDAP...

i'm shin... i'm inesen said...

boy : kan kan... comel kan... pisang pe yg sedap tu??

Adam said...

shin hutang pisang ngn adam ni~~~

i'm shin... i'm inesen said...

adam : hmmmm aishhh utang pe plak adamnya... shin nak bagi adam pree jer.. ikhlas..

sYukCurZ said...

ahahaa... mane bley. abesla syuk nyer pisang. aha

rAy jR...@...Aliff said...

erkkk...lucah d0wh..hahahaha

i'm shin... i'm inesen said...

syuk : x abis la.. syg nak makan abis.. kemam kemam udah la.. leh simpan lama... kan kan

ray : lucah?? aiyoo mana de...

||| PöJìé PööH ||| said...

Hahaha pisang..
Keras lembek Shin layan kannn??
Hahah!

rAy jR...@...Aliff said...

ade2.....nmpak d0wh pisang tu bebogel..hahaha

Hafandi Ahmad said...

meletop :-)

HANS XY... said...

pisang lah paling best..kah3..tapi pisang orang tu tak main ar..hah4

i'm shin... i'm inesen said...

ray : pisang bebogel?? huh.. mana? mana??

hanafi ahmad : kebababommmmmmmm~

hans : elehhhhhhhh!

p/s : hari ni hari ke4 mak shin buat jemput jemput pisang... kann .. i told u.. slagi x habis! tp alhamdulillah.. rejeki huhu