Friday, June 26, 2009

Michael Jakcson meninggal dunia/mati


hmmm.. masa shin nak bekfes pepagi.. tetiba mak shin dok bergossip ngan shin... hmmmm sambil ngunyah buah sukun goreng... mak shin pon dok cite...

'' eh nak tau.... mekel jeksen dah mati.... '' mak menyetat cite...

'' eh yer ker mak... mana mak tau ni?? bila?? gossip jer kot.. '' shin dok buat buat mcm tertarik ler cite ni...

aishhh sejak bila lak mak shin minat mekel jeksen ni....

'' pagi tadi ler... kuar berita....... dia mati sbb x leh bernapas.... ''

'' ek?' '' ringkas jer shin jawab... ngee~

pastu parent shin dok kuar.... ntah pi mana.... cuma depa suh shin kunci umah semua kalo nak kuar... hmmmmmm.. lantas... ngan pantas shin dok google... perghhh a'ah laa.... mekel jeksen mati dah... or meninggal dunia ( kalo betul dia dah masuk Islam )... aishhhhhhh... macam macam... mesti arini jadi berita panas.. kat internet.. kat blog ke blog......

ntah ek.. shin bukan peminat mekel jeksen... tak berapa tau sangat lagu lagu dia... suka skit skit jer... tp dengar nama dia.. mmg shin kenal la... cuma shin x berapa mengikuti sangat perkembangan dia... tau tau jer dah xde kat muka bumi ni.... hmmm kesah ker x kesah ekkkkkk.. ntah la...

tp saje la bikin entri utk dia... jom baca baca.... ngee~


pose istimewa mekel jeksen masa zaman kegelapan

Michael Joseph Jackson (lahir 29 Ogos 1958 - meninggal 25 Jun 2009.. arini lerrr...), sering dikenali sebagai MJ dan "Raja Pop" ( bukan Raja SMS ok~ ), ialah pemuzik, penghibur, dan ikon pop dari Amerika Syarikat yang menjadikan kejayaan kerjaya dan hidup peribadi yang penuh kontroversi sebagai sebagai sebahagian budaya pop selama 40 tahun.

mekel jeksen dipandang sebagai salah seorang penghibur terhebat dan artis rakaman paling popular dalam sejarah, dengan mempamerkan teknik-teknik fizikal yang rumit, seperti tarian robot dan moonwalking yang telah membentuk muka hiburan dan tarian popular. Gaya, pergerakan dan vokal beliau yang amat unik telah memberi ilham dan pengaruh, serta melahirkan satu generasi penuh dengan artis-artis hip hop, pop, dan R&B. Belaiu secara simboliknya digelar "Penghibur Paling Berjaya Sepanjang Zaman" oleh Guinness World Records.

kejayaan beliau dalam industri muzik termasuklah revolusi video muzik, mencatatkan keluaran dan jualan album berprofil tinggi sebagai trend baru untuk syarikat rakaman untuk mengaut keuntungan, mendominasi muzik pop sepanjang 1980-an dan menjadi penghibur berkulit hitam yang meraih bilangan peminat yang besar di MTV sambil melariskan saluran muzik yang muda ketika itu.

mekel jeksen memulakan kerjaya menyanyi pada usia tujuh tahun sebagai penyanyi utama kumpulan The Jackson 5. Belaiu mengeluarkan rakaman solo sulung beliau, Got to Be There, pada tahun 1971, ketika masih bersama kumpulan tersebut.

pastu mekel jeksen dok merakam dan menerbit album yang terlaris dijual sepanjang zaman, iaitu album Thriller yang jualan sedunianya mencecah 104 juta. Perghhhhhhhhh gilak arrr...

Selepas Thriller, mekel jeksen terus mengeluarkan album-album yang menjadi juara carta antarabangsa seperti Bad (1987), Dangerous (1991), HIStory (1995), dan Invincible (2001). Dia telah menerima 13 anugerah Grammy dan mencatat 13 single #1 di Amerika Syarikat, menjadikan beliau artis lelaki solo yang paling banyak kali mencapai kedudukan #1 dalam era Hot 100.


korang mampu nak jadi HOT dan chantekk seperti ni???

pada bulan November 2006, World Music Awards mengumumkan bahawa mekel jeksen telah menjual lebih 750 juta unit seluruh dunia, menjadikan dia ni salah seorang artis muzik yang paling laris jualannya sepanjang zaman. Perghhh artis kita... nak cecah 10 ribu pun payah... tp belagak nak mampuss.... pastu.. geli dengor bila sebut perkataan 'T' time nyanyi.. mcm haremmm....

dari 1988 hingga 2005, mekel jeksen tinggal di hartanah Neverland Ranch beliau, di mana dia membina sebuah taman tema kecil dan zoo persendirian yang sering dikunjungi kanak-kanak yang kurang bernasib baik dan menghidapi penyakit yang tidak boleh dirawat. Perghh memang kaya la dia kannnnnnnn..

tapi lepas zaman kegemilangan mekel jeksen ni merosot... terus pelbagai kontroversi dan tohmahan di lemparkan ke atas beliau... cian diaaaaa.... Ini mula-mula diketengahkan apabila beliau dituduh melakukan penderaan kanak-kanak seksual pada tahun 1993. Pastu terus banyak insiden yg sama berulang... apapon.. setiap kali masuk court.. mekej jackson di sabitkan sebagai inesen......... tidak bersalah lerrr....

yang paling obvious nya... perubahan ketara dari lelaki berbangsa kulit hitam... terus transform menjadi orang kulit putih.. gebu.. mulussssssssss... perghhh camne la tu kan.. wallahualam... semuanya atas kuasa Allah.. di salurkan kepada manusia... yg baik ker.. yg buruk ker.. semua datangnya dari Allah... sebagai ujian.. kita jer kena bezakan.. nak or tak nak.. tu jer...


kulit album yg paling menarik shin penah tengok

kini... semuanya dah berakhir... yg hidup lawan nya mati... takde yg kekal melainkan Allah... even doktor yg pakar pon lom tentu bole cipta ubat untuk kekal hidup... walau mekel jeksen dok tido dalam keranda yg ada bekalan oksigen tiap tiap ari... bila Allah nak cabut nyawa tu.. bebila jer... dan hari ni... mekel jeksen pergi meninggalkan semuanya.. hartanya.. anak anaknya.. peminat pemintanya... yg di bawa bersama hanyalah amalan semasa di dunia.. jika dia meninggal dalam keadaan Islam.. semoga rohnya di tempatkan besama orang yg solleh... dan jika dia mati dalam keadaan kafir.... hmmmmm tak dapek sapo sapo nak nolong eh...

camtu la kisahnya ke.. salam Jumaat... jumpa lagi.. sekian~


bye bye

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

3 comments:

AzAz said...

x minat langsung MJ ni... lbh getik sjak berita nyontot bebudak kluar tv beberapa tahun lalu... ada hikmah gak sebalik kematian beliau... selamat seket bontot2 muda... boleyy...

Suf Steve said...

ye ker dia main vontot budek2

entah2 budek2 (mcm shin) yg main vontot mj, wakakakak!

yelah mj tu kan jelites! chantek ker? mcm syial! ada aku kesah!

Anonymous said...

pastu.. geli dengor bila sebut perkataan 'T' time nyanyi.. mcm haremmm....<------ Shin nk tau gak cam mane artis Msia sebut 'T' yg cm haremmm ni...cm mane bunyi nyer...


mIE...