Saturday, July 10, 2010

Al-Kisah : arini shin pi dating


haaa.. kengkawan nak tau??? HARI NI SHIN PI DATING... ngee... hmm actually sebelum pegi tu.. semalaman shin dok pikir.. nak pegi ker x nak ek.. takut sangat.. tak confident shin boleh buat.. tapi hari ni shin kuatkan semangat.. nak pegi gak.. lagipon puasa dah dekat.. sebelum jumpa si dia tadi.. hati bedebar debar.. masa naik tangga ke tempat si dia.. jantung ni, dup dap dup dap... bila dah masuk tempat si dia, kena tunggu kejap, si dia ada keje.. pastu baru dia panggil shin masuk bilik... terus suh baring... aiyooo... jiwa meronta.. macam nak larik balik jer... then si dia terus cucuk shin........ atoiiiiiiii cakitnya... sambil shin di kejekan, si dia ajak beborak.. lama lama ok skit... tapi still rasa cakit... sob sob~ (╥_╥)

ngee.. arini shin pi dating ngan Doktor Gigi hik hik... shin pi cabut gigi geraham shin yg macam hidup segan mati x mau tu... xde la shin sakit gigi.. tp shin takut ada effect apa apa.. then doktor pun cakap suh cabut jer.. well.. lega skrg dah cabut..

alhamdulillah.. masa doktor check gigi shin, dia ckp ok.. xde banyak rosak... then dia cuci bagi bersih.. pastu dia syorkan buat gantian tampalan kat gigi tu.. sebab dah lebih 10 tahun.. shin pun siap tanya bajet semua.. doktor bagi tau la.. bajet dalam Rm300 lebih.. so kena la kuarkan saving ek.. utk gigi yg 10 tahun sekali.. apa salahnya..

last shin cabut gigi masa 2002, lama sudah... haa time tu mmg gigi shin sakit.. tp kalo time kita sakit gigi.. doktor hanya bagi ubat utk redakan sakit.. doktor takkan cabut time gigi kita sakit.. mungkin ada effectnya kot.. eii xleh bayangkan kalo sakit gigi... xleh tido di buatnya.. rasa nak meradang jer.. nak nanges pun ada gak... tp tu la.. lepas tu sampai skrg xde sakit2 gigi...


shin rasa kan... bukan shin sorang jer yg takut jumpa doktor gigi.. ramai lagi kot yg takut hehe.. masa skolah2 dulu.. kalo ada klinik kerajaan datang buat pemeriksaan.. perghh bukan main kecut lagi.. lagi la tengok kad gigi banyak tanda merah.. uwaaaa... time tu dah leh bayangkan betama sakitnya kena congkil congkil gigi tu.. tengok jer la alatan dia kat gambo tu.. adehhh leh pitam... tu lom masuk kena cabut or kena tampal.. ngan bunyik mesin dia.. rasa ngilu.. memang cuak habis laaa~


takut.. takut... takut

kekadang shin takut gak nak pi klinik swasta.. kot kot doktor doktor ni guna sijil palsu ker.. haa naya jer.. kang x pasal pasal lain jadinya... so shin pilih yg betul2 ok.. tanya kawan.. dan shin pilih klinik orang melayu.. ngee~

actuallykan.. masa shin sampai tadi.. masa nak daftar tu baru jer pukul 4.15 petang camtu.. kalo hari sabtu.. klinik tutup pukul 5 petang.. then staff yg jaga kaunter pendaftaran tu bahasakan diri shin ni 'adik' la plak.. hehehehe... dia ckp la klinik nak tutup.. dia suh datang hari Isnin..

pastu shin tanya la.. kot kot dia tau klinik gigi melayu yg lain.. memula dia diam.. pastu dia mintak IC... shin pun bagi la.... since of that.. dia terus panggil encik.. mencikkkkkkkkkk.. mesti dia dah tengok tarikh lahir kat ic tu.. hampeh... baru nak feeling jadi 'adik' hehe

then.. doktor yg merawat shin lak lelaki... hmmm sambil dia bebel bebel tu.. shin cuma nampak mata dia jer.. merenung tepat ke mata shin.. cewahhhh hahaha.. dia xde cakap per pun.. xde la marah lambat ker apa... ok jer.. staff dia lak yg lelebih...

so.. proses rawatan tu siap kul 5.30 camtu.. hoho.. lama gak.. dekat sejam tu... pastu shin terus wat appointment hari sabtu depan.. buat rawatan tampalan plak.. adehh kena stanby duit ni huhu.. dan masa nak balik tu.. sekali lagi staff dia ingatkan... jgn lambat2 huhu.. mencik tul laaa.. orang tau laa.. ingat org ni budak kecik ker.. kan dah setkan appointment kul 2 petang.. hampeh..

haaa kengkawan nak tau tak... kenapa kita kena wat rawatan gigi enam bulan sekali?? hmm ni utk memastikan gigi dan gusi kita sentiasa dalam keadaan sihat, memberus gigi jer x cukup kan... kalo gigi dan gusi x sihat.. nnt akan sakit gigi.. dan mulut kita mudah berbau yg tak menyenangkan.. x besh la nnt nak comolot kan kan.. ngee~

tp.. shin ada alasan tersendiri kenapa shin kena selalu periksa gigi... sebab shin rasa fobia.. dulu arwah ayah mentua kakak shin.. meninggal sebab kena kanser gusi.. asalknya.. gigi dia rosak, dan dia x cabut.. dia biar jer.. pastu lama lama jadi kanser gusi.. mungkin arwah tu kuat merokok then kuat minum kopi... wallahualam...

apapun.. shin kena dating lagi ngan doktro gigi minggu depan.. adoii takutnya.. mesti minggu depan episod lebih mengilukan huhu...


amik kooo~

p/s : nak tau??? gigi budak budak ada 20 batang kesemuanya.. manakala gigi orang dewasa ada 32 batang... cuba korang kira gigi korang ada berapa.. kot kot kurang.. ntah ntah korang tertelan masa makan.. x sedar.. ngee~

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Hizami Rahim said...

zami takut seyh nak jumpe doktor gigi neyh.
:D

adam arshad said...

selama hidup 22 tahun neh, tak pernah g cabut gigi kat klinik atau hospital. Kalaw sakit and x tahan sgt, cabut sdrik jek.
Huuuuuu
takot la cabut gigi kat klinik.
tataw nape.

i'm shin... i'm inesen said...

hizami : shin pon takot.. tp kena beranikan diri.. pk sebelum melarat.. beri kepada yg pakar ek..

i'm shin... i'm inesen said...

adam : iyer.. ramai org takut ngan doktor gigi... mungkin sbb terbayangkan rasa sakit tu...

Prince Patrick said...

Jangan risau sebab semuanya selesai dengan sempurna :)