Wednesday, July 7, 2010

tak tau nak letak tajuk per.. ngee~


haa kengkawan.. diam tak diam.. kita dah di penhujung bulan Rejab.. hmm dah banyak ker puasa sunat kita buat ek?? huhuhuhu... sendiri sendiri tau la ek.. actually bukan puasa sunat jer kita digalakkan buat masa bulan Rejab ni.. bersedekah dan banyak banyak mintak keampunan dari Allah.. ye laa.. dosa kita bukan sikit.. bebakul bakul la gamaknya ek.. huhu even shin ni budak baek.. inesen.. tp shin pon x leh larik dari buat dosa.. lelebih lagi time hari minggu huhu.. saje.. dah mcm off day bersolat la plak.. mana taknya mangun lewat.. merayap.. sampai x solat.. isk isk isk.. bila la nak ganti yer.. puasa Ramadhan bukan main lagi di ganti.. solat... buat buat x paham jer.. ehh.. tp shin puasa penuh tau!!!

InsyaAllah minggu dpn masuk dah bulan Sya'ban.. pastu Ramadhan.. wahhh x lama jer lagi kann... haa.. bila masuk bulan Ramadhan kan... akan ramai la peniaga peniaga segera leh kita jumpa.. kat bazar Ramadhan selalunya la.. ramai betul orang berniaga kan.. makanan la selalunya.. kalo kat bazar besar mungkin ada peniaga lain yg jual2 baju raya, tudung raya, barang hiasan rumah untuk raya.. kueh raya... haaa meriah kan.. bila abis bulan Ramadhan.. ghaib.. huhu kira peniaga bermusim la gamaknya.. xper la.. org cari rejeki hahal laa... apa ada hal..

time puasa lak.. manusia manusia ramai yg serba pemalas.. tau nak senang jer.. ramai yg kuat membuta.. tido dari lepas sahur sampai ler nak ke zohor.. pastu tido lagi sampai nak ke asar.. bangun utk solat jer.. ni cite time cuti la... yg bekerja la x nyempat nak sediakan juadah berbuka puasa.. maka bazar la tempat membeli belah yer..


haa sebut pasar kueh raya ni... shin pon xmo ketinggalan gak.. ngee.. mcm tahun tahun sudah.. shin dok berniaga kueh raya CNI... x yah susah2 buat.. x yah susah susah suruh orang lain buat.. yg shin tau.. cari sapa sapa nak beli.. pastu pi amik kat stokis.. pastu harga pun shin bagi harga Istimewa.. murah skit dari harga jualan..

kalo ikot tahun lepas nyer oder.. alhamdulillah.. ramai gak yg membelinya.. depa kata sedap.. ngee... mmg la sedap.. CNI punya maaa.. di jamin rasanya sedap.. berkaualiti dan bermutu tinggi.. kalau kita wat sendiri kan lain skit.. ada yg x jadi.. kurang inti la.. terlebih inti la.. yg CNI nyer ni standard la kueh nya.. sama jer sukatan.. sama jer rasa.. ngee.. nak oder ker??


shin x tau bila nak buat pelancaran nyer.. mcm masih awal la plak.. kang depa bukan maen oder.. pastu lupa plak.. asihh.. shin rasa shin nak start amik oder gaji bulan ni.. betul2 masa dorang tengah bersuka ria baru gaji.. masa tu la shin datang hulur katalog ni.. mood dorang tengah ok.. mesti la ramai yg oder kan kan~ (✿◠‿◠)

parent shin 2 ari ni dok pi Perak.. hmm tinggalah shin terkontang kanting kat umah.. sob sob.. kalo selongkar kat dapur pun xde makanan yg sedap sedap.. kalo nak kena masak sendiri.. nak pi kedai.. duit poket x mengijinkan.. lagi pun kat luar banyak ajinamoto, bahan pewarna, prisa tiruan semua ada.. x elok utk kesihatan *alasan


ni bekfes utk pagi tadi.. nasik lemak 50sen.. hambar jer rasa... ntah la.. shin lebih suka makan lempeng yg mak shin buat.. xpon jemput jemput ker.. tu lagi sedap.. x abis pon makan.. dua tiga suap jer.. pastu shin paksa adik shin abiskan sblm dia pi keje..

tengah aritu adik shin call, tanya shin masak ke idak kat umah... wahhh banyak ensem muka dia.. tau nak mencekik jer.. shin ckp la shin malas nak masak.. suh dia makan luar jer.. shin dok tido jer hehehe... mangun2 terasa lapar sangat... adehhh...


ni la juadah utk alas perut.. sib baek ada pokok buah kat umah


sedap kann.. buah betik ni punya la banyak kat umah.. tp biasalah... semua org kat umah ni pemalas.. tau dah siap sedia jer.. kalo xde yg kupas, potongkan.. mmg terbiar busuk jer.. hampeh.. shin jer yg rajin.. tp time rasa nak makan laa... kalo x.. shin pon terikut gak, malas mcm dorang huhu.. (─‿‿─)

hopefully mak shin balik nnt bawak ole ole.. shin suh dia belikan buah limau bali yang isik nya kaler merah huhu... kat perak kan byk menternak limau bali kan... x sabarnyaaaaa... mak cepat lah balik... perut orang asyik tersiksa jer kat sini.. kalo selalu kena tinggal mcm ni.. mati laaa (╥_╥)

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

Hizami Rahim said...

haha.
nak sikit kueh raya tu.
dan jugak betik.
:)

AzAz said...

klu dolu limau bali pki baja taik vavi, skrg dh pki baja kerajaan kot, tapi setengah2 tmpt msh menggunakan kaedah lama, kata mrk lbh sedap, sb itew sy x suka limau bali... trutama yg kaler merah itew... boleyy...

org peark smua taw rahsia ini... ops trckp lak!

i'm shin... i'm inesen said...

hizami : betik, kueh raya.. semua bole.. ckp jer.. betik tu nak sejukkan dulu ker apa encik?

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : yer ker??????????????????????

AzAz said...

sb itew kami org perak x mkn buah itew :) cuma bli wat ole-ole utk org luar perak...bley...?

shhh... jgn bagi taw org, nnti tauke limau bali tutup kedai!

satu lagi kacang menglembu, dolu depa tanam kt tanah yg disembur taik vavi kering, sb itu kacang gemuk2... skrg dh x wat dh sb kena serbu dek JAIP beberapa thn lalu... sb itew kacang menglembu skrg kurus kering jew...boley...

@reltzsensei said...

pose pnuh x???ngeee....

Prince Patrick said...

Takperlah bang Shin, at least semua dah ok kan :)