Sunday, July 18, 2010

shin tak takut lagi~

haaa kengkawan nak tau??? hmm ari semalam kan shin ada last appointment ngan doktor gigi.. ngee.. sebab tak mo kena bebel mcm minggu lepas.. shin pegi awal dari waktu appointment.. sebelum tu shin pi makan dulu.. sbb shin tau, lepas wat treatment sure shin x lalu nak makan punya, hajat di hati nak makan pizza.. tp, tgh sengkek camni.. shin abaikan impian tu.. shin dok makan mee udang jer..

pagi semalam agak murah rejeki.. jiran shin bagi empat bungkus nasi lemak, kueh apa ntah nama dia, 2 jenis, pastu mak shin bikin lempeng ngee.. feveret.. dah la semalam shin x dpt makan lempeng sebab puasa.. sib baek pagi tadi ada lempeng..

tgh dok bekfes ngan parent kat dapur.. muncul jiran shin dok muncul tetiba kat tepi pintu ( masa tu mmg pintu dok terbukak, hujan gerimis lak tu ) dia ada la nak bincang ngan parent shin pasal nak antar anak dia nikah tengah ari semalam.. so mak shin sempat la bagi nasik lemak kat dia untuk bawak balik... ngee... ni namanya.. rejeki sama di kongsi... lagi pun banyak sgt ada 4 bungkus kan.. kueh lagi... nnt x abes.. langkah kanan la kiranya makcik tu...

p/s : sempat lak makcik tu dok tegur shin makan lempeng dalam kuali... ngee.. malas nak kotorkan pinggan.. lempeng tu lak mmg ada dalam kuali ( kecik jer kualinyer ), so shin tinggal makan jer la huhu

pastu tengah arinya shin sampai klinik gigi awal, mcm shin ckp la.. shin x mo kena bebel mcm minggu lepas... aiseyman.. klinik nya tutup la... mana la pegi doktor ni... perasaan takut tu kurang skit la.. x mcm minggu lepas... then tunggu la sampai dekat kul 2 petang.. baru doktor sampai...

then bila shin masuk jer.. rupanya.. ramai gak patient yg sama mcm shin, dok tunggu klinik bukak.. shin baek la shin dah wat appointment.. so shin dapat wat rawatan dulu... pompuan yg jaga kaunter tu senyum jer.. maklum la... shin dtg awal huhu...

so semalam shin wat rawatan ganti tamapalan... shin awal awal mintak di bius utk elak rasa ngilu.. paham paham jer la.. bunyik mesin dia tu jer dah menakutkan.. lagi ngan twizer dia, dok cungkil cungil.. adehh.. doktor pon mmg syorkan pesakit dibius.. ni semua untuk menyenangkan keje dia.. kalo x bius, paham paham jer la.. pesakit mesti dok menggelitik nahan ngilu ngan sakit.. x dok diam.. camne nak cepat siap kannn...

memang superb.. tak rasa sakit pun.. cuma shin pejam mata jer la.. takut tengok barang2 yg doktor pakai huhu.. kejap kejap shin bukak laa.. aduhhh terpana tengok renungan mata doktor memandang tepat mata shin ( padahal doktor tu tengok keje dia hehehe )

tetiba doktor ckp la.. dia nak cabut gigi shin.. aikkk... nak cabut lagi??? doktor ckp.. dulu shin ada cabut gigi.. tp doktor yg cabut tu x wat keje ngan cermat.. sbb ada serpihan yg tetinggal.. adehh.. dia ckp la.. bahaya tinggalkan tunggul gigi... lagipun alang alang dah bius.. baik cabut terus... shin pun ikot jer la nasihat doktor tu...

lepas dah siap jer rawatan tampalan.. doktor pon mulalah nak cabut.. tetiba rasa sakit lak... shin bagitau la kat doktor tu.. dia pelik la.. sbb dah dok bius sebelum tu.. then dia bius la lagi sekali.. tp memang sakit even dah bius lagi skali.. terpelanting gigi shin tu masa di cabut.. then doktor terpaksa cari gigi tu huhu.. ye la.. dia nak tengok condition gigi tu.. takut gigi yg di cabut tu x habis semua... sib baek laa settle.. sampai ke akar umbi huhu...

pastu shin rasa risau.. bila doktor ckp ada bleeding.. xmo stop.. dia dah letak ubat bagi stop pon still bleeding gak.. so yg dia leh wat.. sumbat kapas banyak banyak...

so arini tampal gigi ngan cabut skit gigi tu kena Rm350... redha jer la... doktor suh jumpa lagi 6 bulan akan dtg.. dia ckp gigi shin dah ok.. suh jaga elok elok... x sempat lak nak cakap mekaseh kat doktor huhu.. masa bayar bil tu.. sempat lak shin suh dak pompuan jaga kaunter tu.. ckp kan mekaseh shin kat doktor.. hehehe dia gelak jer.. *motip ko nak gelak

balik umah... semua org xde... ye la.. parent pi antar anak jiran kawen.. adik shin kuar.. shin dok sorang kat umah... pastu shin belek belek gigi ni.. wah dah cantik.. tp yg shin risau.. darah x mau henti.. shin asyik ganti kapas jer...

pastu 'Tuan Doktor' Khaer kebetulan calling calling shin.. dia tanya la doktor ada bagi antiobiotik ker tidak.. hmm doktro cuma bagi kapas ngan ubat tahan sakit.. woaaa membebel la si Khaer ni.. dia ckp patutnya kena ada antibiotik utk elak jangkitan kuman.. lagi la dia risau bila shin cakap bleeding.. dia suh cari ubat adrenaline gauze, gelatin sponge (Gelfoam, Pfizer) atau Topical thrombin (Thrombostat, Pfizer ) ntah la shin pun x tau ubat apa.. tp ni utk stopkan darah dari terus kuar... mana la shin nak cari.. sini bukan ada farmasi.. lain la masa kat bandar tadi.. then Khaer dok suh shin kolom ais batu..


gigih memalam buta pi kedai mamak, semata mata beli ais batu... puas dah shin mengolom ais.. tak cukup ngan tu... shin dok tuam lagi.. mmg xmo benti darahnya... adoi.. esok kalo x stop gak.. shin kena la cari ubat yg khaer ckp tu...

sblm shin stop menaip entri ni.. haaaaaa shin nak bagitau kat semuaaaaaaaa orang... SHIN TAK TAKUT DOKTOR GIGI LAGI... lagi lagi kalo doktro tu ensem ker hehehe lagi la tak takut.. kot kot masa nak buat rawatan tu.. dia dok pegang tangan ker.. pegang dada ker.. bagi pesakit rasa selesa.. kurang takut.. wahhh mesti seronok kan kan~

so kengkawan.. jgn takut pegi jumpa doktor gigi ek... sakit sekejap jer.. lepas tu nnt semuanya akan jadi ok.. ingat.. mencegah itu lebih baik dari mengubati ( padahal sblm ni bukan main penakut ) ngee~

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Fauzzan Helmy Anuar said...

Clap clap clap clap...
Bagus ni
Dah tak takut doktor gigi
Get well soon ok..
=)

i'm shin... i'm inesen said...

fauzzan : mekaceh.... insyaAllah.. lebih sihat dari biasa

@reltzsensei said...

mahalnyer...tau ak gi cabut gigi rm2 jerk...daftar singgit..pastu siap byr singgit...so rm2 jerk..ilg gigi ak sebatang dlm mase xsmpi seminit..hik3...

i'm shin... i'm inesen said...

arel : huhu.. ni siap ganti tampal ler.. kalo kat swasta.. cabut sebatang antara Rm45 - Rm85 la

~PeNcONteNg BuKaN PeNuLiS yaNg BaiK~ said...

bagus tak takut dr gigi..

Wah,saya pun baru lepas cabut akar gigi tertanggal... minggu depan kena jumpa dr lagi...

beshhhhhhhh...

positig thinking!!!