Friday, July 2, 2010

eh apa pasal ek??

(─‿‿─)

kengkawan nak tau?? haaa hari ni cik Niza bawak shin pi renew pasport kat Kluang.. kul 6.30 pagi kitaorg dah gerak pi pejabat pendaftaran.. actually cik Niza ajak shin teman dia pi Singapore ari ahad ni... tu yg dia dok galak suh shin renew pasport cecepat.. ikotkan hati malas nak renew.. huhu.. well pegi jer la kan..

aritu shin ada dapat surat la dari Imigresen, depa remind suh renew pasport.. diadvicekan la.. kena renew atleast 6 bulan sblm pasport xpired.. sbb perjalanan luar negara memerlukan tempoh sah laku lebih dari enam bulan.. hmm lecey kan...

yg x bestnya.. shin nyer pasport xpired bulan 11 nnt.. ada lagi 4 bulan.. so bila shin renew mcm arini.. depa ikot tarikh hari ni gak.. bukan depa tambah bulan ker apa.. aiyooo so rugi la 4 bulan tu ek... eh apa pasal lak kan... its meant.. kalo kita buat pasport, kita bayar Rm100 untuk satu tahun empat bulan jer la?? atau kita bayar Rm300 untuk empat tahun empat bulan jer??? yg baki 6 bulan tu nonsense la.. ntah apa apa.. rugi jer...

then pepagi lagi shin kena bebel ngan pegawai imigresen.. pompuan.. dia period kot.. dia cakap kuat2 lak tu.. abis kawan dia kat belakang senyum jer.. dia dok cakap.. len kali buat pasport gambo jangan senyum ek.. siyes jer dia ckp.. mencik tol...

eh apa pasal?? abis tu takkan nak buat muka masam jer la.. muka siyes.. eiii.. pastu dia nak bebel2 ntah apa lagi kat kaunter... malas nak dengar.. shin cuma tau nak cpt siap jer

kejap jer proses wat pasport kali ni.. sengah jam jer dah siap.. kitaorg sampai 7.30 pg, kul 8 pagi dah siap pasportnya.. eh apa pasal ek.. aritu bikin kena tunggu 2 jam baru leh amik pasport.. isk... bagus gak.. xpress.. x yah tunggu lama lama..


lepas wat pasport.. kitaorg singgah bekfes kat Kluang Rail Coffee.. haa.. glamer tau warong ni.. siap ada francais lagi.. kat Jb ada.. kat Kluang Town ada.. ntah mana lagi pon shin x tau.. owner dia Chinese Muslim.. penah masuk kat Majalah Tiga.. kira kitaorg nak cari tempat duduk pon payah huhu.. ramai nya umat manusia.. melayu ada.. cina ada.. india ada... memang 1 Malaysia..


roti dia sedap sgt sgt...


makanan bungkus dia cinonet jer.. huhu..

so kitaorg makan nasik lemak 2 bungkus, bihun satu bungkus, mee satu bungkus, air teh o 2 cawan ngan set roti dia... semua skali Rm6.40 huhu... len kali leh pegi lagi ek cik Niza.. huhu


korang kenal tak ni mesin apa??? ni la mesin cash deposit.. mesin yg kadang2 bole bikin org stress... eh apa pasal ek?? haa lepas solat Jumaat tadi.. babah suh shin bank in kan duit kawan dia... pastu ngan berat ati shin pon pegi la.. baru plan nak tido huhu..

sampai kat bank.. adehh ramai lak yg beratur kat mesin cash deposit tu.. perghh geram jer.. lambat bebeno... ngan ada yg x pandai guna laa.. pastu shin asyik membebel jer dalam ati.. pesal la lembab sangat kannn..

dekat 40 minit baru dapat turn shin.. perghh nak touch skrin dia kena kuat kuat.. kalo takat cecah jari tu x maunya dia.. geram jer.. pastu.. duit asyik fail jer.. dah betul2kan pun xmo gak.. asyik fail.. org kat belakang dah ramai ni.. hambik.. tadi bebel org depan lembab.. tp ni bukan shin yg lembab.. mesin yg mcm babun.. lembab nauzubillah.. menyusahkan org.. pastu sempat la shin tukar duit kat kaunter... shin cakap la skrg.. pesal mesin tu hazab sgt? huhu.. kakak kaunter tu senyum jer.. cehhh.. senyum apa dpt?? hati org lagi bengkak ni..

bila dah tukar duit baru la ok... ntah apa apa mesin ni.. mengada ngada.. bukan lagi nak menyenangkan org ramai.. lagi menyusahkan ada la.. shin rasa.. bukan sorang kena.. org yg depan2 shin lambat pun pasal mesin tu x mo duit dorang.. ada yg kena tukar kat kaunter.. sengal la punya mesin kan.. hopefully.. org bank tu wat ler something.. jgn satu hari nanti.. ada org yg dok stress.. dia tendang2 mesin tu depan org ramai.. haaa naya jer * yg pasti bukan shin la org tu ek huhu

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

Dawy said...

renew passport mmg cepat
kalau buat passport baru tuh yg lambat
err . gambar senyum tak bole ea ?
hehehe . tah pape . lau buat kt jb , tkde pulak dorg tanya pape . maen buat jepp . :D

cik xxx said...

amboi shin,
asal org pmpuan marah je awk kata dia period.
habis klu cik marah skrg ni period jugak ke

amzah ian said...

haha.. nice

AzAz said...

eh yea ker gmbr senyum x leh? sy punya leh jew, agaknya dia tgh geram/hangit kot? ada masalah peribadi selain dr period :)

cukuplah gmbr k/p dh masam, xkanlah gmbr passport pon nk masam gak, x g2? :)

@reltzsensei said...

muahahaha...klakar r shin ni..bebel2 cam mak2 jerk..hik3...

i'm shin... i'm inesen said...

dawy : oh itu macam ek.. huhu.. baru tau

i'm shin... i'm inesen said...

cik : ngee.. period atau malam tadi x dpt hahahaha

i'm shin... i'm inesen said...

amzah : ngee... tq

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : itu pasal laa... x paham naper dia ckp cm tu kat shin

i'm shin... i'm inesen said...

arel : shin jarang membebel... kecuali time stress atau time drive huhu

AkU said...

nasik lemak itu.....