Monday, July 19, 2010

jangan benci banci


shin x tau la ek.. kenapa sekarang ni shin asyik cpt rasa mengantok.. pantang golek golek kat katil, mesti tetido nyer.. huhu.. macam ada peberat plak kat kelopak mata ni haa.. aishhh~

pagi tadi shin mangun tido dekat kul 11 pagi.. termangun pun pasal dengar suara orang bagi salam.. adehhh, x pasal pasal la kan... sapa la datang pepagi ni.. cehh rupanya ada orang nak banci penduduk.. senyap jer kat umah.. parent shin kuar la plak.. baru nak skip..

ngan muka selebet... x basuh muka lagi.. x gosok gigi.. shin cuma pakai boxer jer hehehe.. shin suh budak tu masuk.. ala budak lelaki.. apa ada hal kan... takkan la dia nak kena tunggu shin bersiap plak.. ngee~

budak tu tanya la, dah isi borang banci ke belum... adehh shin blur blur la.. bila masa plak dia bagi borang.. ni mesti parent shin x isi ni... pastu shin isi la kejap borang isi rumah.. pastu budak tu ada tanya skit skit la.. pasal komputer kat umah ada baper, ada pakai tenet ker tak.. bilik kat umah ada baper... ngee.. sib baek dia x tanya.. shin single ker apa... hik hik

tp shin pasan la, budak ni x tengok shin pun masa di tanya tanya tu.. hehehe... malu la tu kan... tergamak plak dia x tengok shin kan.. sampai ati hehehe.. pas dah siap banci.. dia pon blah ler.. shin pun masuk bilik.. golek golek.. tau tau dah kul 2.30, tebangun sbb perut lapo..

haaa korang tau BANCI tu apa?? Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia merupakan satu pembancian semua tempat kediaman dan penduduk di seluruh negara. Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 adalah banci kelima yang akan dijalankan sejak tertubuhnya Malaysia pada tahun 1963.

Banci dijalankan mengikut peruntukan yang terkandung dalam Akta Banci 1960 (Disemak 1969). Akta Banci mewajibkan orang awam menjawab semua soalan banci dan akta ini menjamin bahawa maklumat individu adalah sulit dan tidak akan dihebahkan.

Banci yang lalu telah dijalankan pada tahun 1970, 1980,1991 dan 2000. Pelaksanaan Banci 2010 telah diluluskan oleh kabinet dalam Mesyuarat Jemaah Menteri bertarikh 22 April 2009 dengan peruntukan sebanyak RM200.2 juta bagi tahun 2010.

Banci kelima ini akan dilaksanakan pada Julai 2010.Data yang dikumpul semasa Banci Penduduk dan Perumahan 2010 akan membekalkan satu set maklumat berstatistik yang komprehensif mengenai arah aliran dan corak ciri-ciri isi rumah dan penduduk. Tempoh pembancian adalah pada 6 Julai hingga 22 Ogos 2010.

Data dan penemuan penting mengenai stok perumahan, jenis dan corak pemilikan juga diperoleh. Maklumat ini dapat membantu dalam perancangan, penggubalan dan pelaksanaan polisi oleh Kerajaan dan digunakan oleh para penyelidik dan individu lain

Kerja pembancian akan meliputi semua kawasan di seluruh Malaysia. Semua orang (termasuk Warganegara dan Bukan Warganegara Malaysia) yang telah atau akan tinggal di tempat tinggal biasa di Malaysia. Banci 2010 meliputi tiga kategori yang utama iaitu penduduk, isi rumah dan tempat kediaman.

haaa tu serba sedikit cerita pasal Banci.. ngee.. actually shin ada la kenal sorang member yg dok amik part time jadi pembanci.. dia ni dok ngeluh gak la... banyak umah nak pi.. tapi xde dapat kerja sama... lebih lebih lagi kawasan perumahan tu jenis kat bandar, berpagar.. dan ada satu bangsa ni ( rahsia ), memang susah betul nak beri kerja sama.. dah la tu.. nama jer duduk kat Malaysia.. tapi tak paham bahasa... isk isk.. apa laa

bukan ker benda ni tanggungjawab kita bersama... pelik lak ek.. nak banci pun payah... atau diaorag ada sorok pendatang tanpa izin kat dalam umah tu ntah ler... haa kan dah ada spekulasi bukan bukan.. sapa suh takmo bagi kerja sama...

kalo mcm kat kawasan kejiranan shin plak.. dorang jenis fobia.. org org yg datang umah ni kekadang jenis peragut.. dah ada kes camtu... makcik tu dok berkemban la pepagi sidai baju kat amapaian.. datang sorang lelaki hantar borang.. pastu dok makcik tu membaca.. lelaki tu terus ragut rantai dia.. pastu ada org naik moto tunggu kat atas jalan.. cabut... jahat betul la...

tp kena ingat.. orang yg datang banci ni.. dia ada tag nama ngan beg banci... kalo xde.. korang leh halau depa yg kunun nak membanci datang selai sepinggang.. haaa tu mmg jangan di layan ler...

so.. kalo ada org datang nak banci.. jgn lupa.. bagi kerja sama.. kalo baik sangat.. haa sediakan la air ker... huhu.. nak baik lagi.. picit2 bahu dia.. mesti penat ni ( utk yg taste jer ) hehehe... selamat di banci dan membanci ek~

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inense

7 comments:

Pakcik said...

wahhh... so fast they have been to your place.

Nothing at my place yet.. they will wait until last minute then rush through all the houses... then complain no one at home or no co-operation... hahahahahhaaha

i'm shin... i'm inesen said...

pakcik : kalo depa pi umah xde org.. depa akan letak memo, lawatan semula.. kena isi memo tu.. pastu nnt budak banci tu collect memo tu.. esoknya dia datang lagi... make sure pakcik ada kat umah mcm tu..

ezam said...

kadang2 kesian tgk para pembanci nieh.....kena maki free2 padahal deran cuma buat keje yg diamanahkan aje...

tapi on 2nd thought kena gak berhati2 sbb ramai sangat org jahat yg dibenci!!!!

i'm shin... i'm inesen said...

ezam : betul betul betul.. sokong~

@yue said...

nok,
arwah bpak aku kan slalu define BANCI ni yg "aauwwwwww...letih mak"..

eh tp bkn jenis nok tau..nok gagah perkasa lg...(*larikkk)

TP,
still risau gakla..org banci ni masuk umah, org jahat pn leh pki tag+pegang fail..aiyohh...

frm : NOK..kikikikikiki

i'm shin... i'm inesen said...

ayu : hahaha... hati2.. org jahat nak banci umah sapa paling banyak harta~

cik xxx said...

ada beg banci dan tag nama.
noted