Thursday, September 2, 2010

cerita hari ke23 puasa : alahai kueh raya


ada lagi sejam lebih sebelum masuk waktu bebuka.. sambil tu, meh shin merepek kat entri baru utk arini ek ngee... wahhh lagi 7 hari lagi nak raya ni kengkawan... cam tak caya jer ler... seronok seronok... dah terbayang bayang suasana riang ria pagi raya.. fuhhh... x sabo lak rasa~


ni ler rupa bentuk kueh raya yg shin beli tawun ni ngee.. tp shin x letak kat umah mak.. shin letak kat umah bujang.. kot kot kengkawan datang raya ker.. scandal datang raya ker.. so xde la hidang air kosong ek.. misekin sgt la plak.. nnt kueh2 laen.. shin rembat dari umah mak.. senang jer huhu..

walau shin jual kueh raya.. tp sebagai tanda sokongan moral utk kengkawan laen.. shin pun beli jugak la kueh dorang..tp x semua la.. kena gak berjimat kan.. yer la.. shin jual kueh.. org kena beli... org jual kueh shin pun beli gak, org jual tudung shin pun kekadang beli gak ( bukan utk shin pakai laaa ), org jual dadah... selisih... shin xmo beli, org jual body.. perghhh x hingin nak beli.. free nak ar... tu pun nak pilih yg taste jer hahahah... merepek~

org jaman skrg x ramai yg suka wat kueh raya.. depa x nyempat.. penat keje.. hari minggu nak rehat2 kat umah.. even mak shin pun dah lama x wat kueh raya.. biasa dia cuma wat rempeyek ngan marukku jer ler..

skrg ni berlambak lambak org jual kueh raya.. macam macam pesen ada... nama kueh pon xmo kalah.. tp shin nak tepek cite pasal kueh raya traditional yg sebati dalam hidup shin... tp shin x minat pun nak makan ngee~


haa ni kuih baulu nama dia.. dulu Arwah nenek suka wat bentuk bentuk camni.. ada ikan la.. bunga la.. kerang la.. shin suka makan yak bentuk ikan.. makan eko dulu.. cicah air teh o ngeee... kalo jaman x de mixer dulu... pepagi lagi dah dengok bunyik mak shin pukul telor dalam pasu tanah liat.. haa mana ntah bekas tu... pukul la dari pagi sampai 4-5 jam.. nak bagi telur kembang.. nnt kalo mak penat.. akak lak sambung.. x pun nnt kitaorg adik beradik kena tolong huhu.. org dulu bakar kuih baulu guna sabut kelapa... haaa acuan dia dari tembaga.. ingat senang ker nak bikin??? korang tau makan jer!


ni kuih bangkit.. x minat makan... kerasa.. pastu nnt makan mulut penuh puteh puteh.. rasanya lak manis amat... huhu.. ada lagi satu pattern guna kacang hijau.. org panggil kuih koya.. dia adik beradik kuih bangkit la jugak..


ni plak rempeyek... hmm sedap la jugak... tp shin suka asingkan kacang kacang tu.. xmo makan.. nnt tumbuh jerawat hahahaha... kalo guna kacang hijau or kacang kuda pun boleh.. tp dah x nama rempeyek lagi daa.. org panggil tumpi


ni plak halwa betik.. kuih ni rasa dah makin pupus.. org dah malas nak buat.. lagi plak.. rasa nya manis.. tp shin suka.. sedap sedap...


haa ni kuih favourite masa kekecik.. kuih sarang semut... sedap tau... tp skrg ni susah nak jumpa... kakak shin pun dah malas nak wat.. byk tempahan baju.. so susah la nak makan kuih ni skrg...

byk lagi laa kuih raya yg makin pupus... macam agar agar kering... haa agar agar ni kena jemur beberapa ari.. pastu gunting.. ada nama dia.. tp shin lupa.. hmmlag i kuih kapit, wajik, batang buruk, dodol... ni semua kira mcm kuih traditional yg wajib ada masa raya dulu dulu..

skrg ni ntah... parent shin lebih suka hidang 5-6 jenis biskut.. selebihnya gula gula.. asam asam.. jeruk jeruk... org yg datang beraya pun x ramai gemar makan kuih raya... lama lama nnt... ntah ntah kuih raya ni pun pupus dah.. huhu

ok lah.. shin nak pi bikin air cincau.. selamat berbuka puasa semua.. jumpa lagi ek~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Hizami Rahim said...

hehe.
sedap2.
:)
sarang semut.

||| PöJìé PööH ||| said...

Skandal datang bagi kuih apam sudahhh! Hahah!

Love,
PojiePooh Abdullah

Mohzam said...

Aduiii teringat masa dulu2.. teringat aruah mak :(

i'm shin... i'm inesen said...

hizami : kalo shin.. akan pilih yg paling byk cekelet sarang semut tu huhu

i'm shin... i'm inesen said...

pohjie : kueh apam x tersenarai dalam kueh raya ek

i'm shin... i'm inesen said...

mohzam : alaaaa... tumpang sayu jap

@reltzsensei said...

klu sharel yg dtg kasi kueh pe plak?hik....

ikanbilis said...

sedapnye rempeyek... susah nak cari yg best2 skang