Wednesday, September 1, 2010

cerita hari ke22 puasa : malam tujuh likur


tu dia... cantikan rumah... bila keliling dok pasang pelita... meriah suasasana... budak budak jangan citer ar.. time ni la depa nak maen api.. sambil cucuh bunga api... teringat jaman budak budak dulu.. lepas abis buka bedesup larik kuar umah.. kawan kawan dah dok nunggu... haa rumah sapa banyak pasang pelita.. umah org tu la tempat kitaorg berkumpul.. umah sapa xde pasang pelita.. mesti kena ejek ngee~

umah org skarang ada ker pasang pelita lagi?? ngee.. kat tempat shin masih ramai pasang pelita.. kalo nak pi terawih tu.. lalu tepi tepi umah org.. rasa seronok jer.. cantik tersusun pelita.. walau rumah masing masih dah bertukar umah batu.. tp sebab halaman umah memasing luas.. still rasa mcm dok kampong kampong.. cuma tu la.. dah kurang nampak budak budak main kat luar.. dah pupus agaknya... hik hik

korang pernah dengar ker pertakataan malam tujuh likur ni?? haa benda ni xde dalam kelender pun.. biasa lagi 7 hari umat Islam nak nyambut raya.. masa ni la depa panggil malam tujuh likut.. masa ni gak la pelita pelita di pasang.. leh nampak byk umah org pasang lampu lap lip lap lip.. haa dulu umah sapa ada lampu ni kira kaya la umah tu huhu.. skrg ni belambak jual.. mcm mcm pattern ada..

masa ni gak la kakak kakak, mak mak dok buat bisekut raya.. bau sedap menusuk hidung.. mak shin x de wat bisekut.. lama sunggu dia dah stop wat bisekut.. rasa sejak kakak dah kawen.. mau lebih 20 tawun huhu.. yg dia bikin rempeyek, marukku.. tumpi... kueh org tua ngee~

x kesah.. yg penting lagi 7 hari lagi nak raya.. x sabonyaaa... selamat meneruskan ibadah puasa ek.. lipatk gandakan amalam sepanjang 10 malam terakhir... sekian.. jumpa lagi~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Bakri Hussin said...

bro malam tujuh likur ialah malam 27 ramadhan lah umat islam berpuasa buakan bukan 7 nak raya apa punyer turrrrrrrrrrrrrrrr dah

i'm shin... i'm inesen said...

bakri : abis dalam cite upin ipun tu mcm tu... ngee..