Tuesday, September 21, 2010

cerita lepas cuti raya


haaa korang ada dapat duit raya dapat sampul upin ipin?? ngee.. shin ada.. jangan jeles.. even dalam dia singgit jer.. tp sampul tu lagi mahal nilainya ngee.. suka suka suka~

apa macam dah naik keje??? haaa mungkin ada yg dah start pi belajar semula.. ngee.. shin stress kat tempat keje.. dah la x puas cuti.. ari pertama jer dah kena wat keje... dekat kul 12 baru shin sentuh natang tu.. dah la ngantok manjang.. boring tul~

mana bebudak yg naik skolah.. memasing galak becerita pasal raya.. baper banyak dpt collect duit raya.. ngee.. memasing bangga ler gamaknya.. haa yg beso dan panjang ni.. pun sibuk bercerita gak.. raya balik kampong mana, duit dah habis banyak ke idak huhu... baper byk umah awek/pakwek dah pegi.. haa mcm mcm la.. tp cerita dorang lebih tertumpu pada bajet raya.. memasing dok larek bajet.. haa menghitung hari nak nunggu hari gaji.. ngee~

sebut pasal skolah.. bebudak dah start UPSR kan.. anak buah shin ada dua org yg amik UPSR tahun.. shin doakan dorang ngan semua bebudak yg amik UPSR berjaya buat yg terbaek ek~

haa nampak natang apa tu... ngee.. tu la tabung shin.. tabung shinchan... hadiah dari Haji Rafzal 3-4 tahun lepas camtu ar.. lupa dah.. hadiah besday... pak Haji bagi shin tabung.. shinchan lak tu.. adehhhh rosak betul.. kira dia pay attention gak la... dia tahu shin suka katun shinchan... sib baek masa tu lom ada upin ipin.. kalo x.. mesti shin dah ada tabung ipin ipin kann... hahahaha~

dulu masa shin kekecik.. shin tak rajin menabung.. tp shin rajin korek tabung abang shin punyer.. ngee... pastu mcm2 tabung ada kat umah ni.. tabung ayam jantan la.. tabung durian la.. tabung manggis la.. tp shin ingat lagi.. tabung abang shin masa tu bentuk rumah..

pastu abang shin lak suka ngadu kat mak, yg tabung dia making ringan... hahaha.. mak shin mmg tuduh shin jer ar.. mana taknya.. shin asyik pegi kedai beli jajan.. beli eskrem.. mana dpt duit kan??? mesti la dari sumber sumber yg boleh di percayai.. ngee~

tu cite dulu.. tp skrg ni shin dah pandai tau simpan duit.. dah tau camne susahnya cari duit.. mana mana duit telebih InsyaAllah shin simpan.. tp sejak ada umah bujang.. mmg payah skit la.. ASB langsung xde nambah2... Tabung Aji ada la skit skit.. pastu ada la tabung time kecemasan.. x banyak pun jadi laa.. then kalo ada duit syiling sepah sepah tu.. shin akan masukkan dalam tabung shinchan shin tu.. tp shin suka masukkan duit 50 sen jer.. milihhh...ngee~

dulu shin penah ada tabung.. bentuk kacang tanah.. penuh gak la ngan duit 50sen.. tp penah kecurian kat dalam umah ni.. ada org pecah masuk.. habis ngan tabung tu skali kena rembat.. tu pasal semangat menabung ada sedikit luntur laa huhu..

korang pernah tak alamai perasaan meronta ronta.. jiwa tak tenang.. bila mana korang penah ternampak sesuatu.. puas korang belek.. pastu hati korang bebelah bagi.. mcm nak beli.. mcm xmo.. tp lepas korang dah balik.. korang asyik teringat jer.... haaaa.. camtu la shin alami skrg.. ni semua gara gara butang baju melayu yg kononnya lawa buatan Italy tu.. geram tul~

bebalik cite pasal tabung shinchan tu.. so shin teringin la nak check.. baper banyak duit yak ada dalam tabung tu.. kot kot boleh lepas nak beli butang ngee... adehhh.. payah la pulak nk kuarkan duitnya *nanges


lubang lagi kecik dari anunya... hmm maksud shin, duitnya..

susah ler pulak nak kuarkan duit dari bontot shinchan tu.. duit nyer beso... lobangnya kecik.. camne nak kuar... masuk boleh.. nak kuarkan xleh la plak... shin pun x pasan.. sbb ni 1st time shin nk korek tabung ni.. aish nak pecahkan plak sayang.. kan nnt nak menabung semula.. lagipun, hadiah org bagi..

terpaksa la shin guna alternative lain.. menggunakan kepakaran yg ada pada diri shin ni.. hebat kann... ngee~


skill korek mengorek.. shin mmg terer dari dulu lagi ngee~

lantas, shin pun korek punya korek.. lama jugak la nak siap kuarkan semua.. mau hangin jugak la rasa huhu.. tobat nasuha la nak masukkan duit 50sen lagi lepas ni...


tadaaaa... byk kann~

cuba korang teka ada berapa hahahaha.. nanges.. stillx cukup.. xper.. leh buat nambah nambah karang kan... bukan esok nak kena pi beli.. sempat lagi nyimpan.... jgn bila dah cukup duit.. tiba masa nak beli.. tukang jualnya xde la plak.. mmg saje laa tu.. bikin stress...

haaa korang pun kalo ada tabung.. jgn ler malu malu nak korek ek.. dah namanya pun tabung.. mmg la kegunaannya pada masa kita memerlukan.. haa kira ok per kita ada hati perut nak menyimpan.. duit sendiri.. lebih mulia dari kita menipu org... bunuh org.. bakar org... apa ader hal... haa dah lepas korek.. jgn lupa.. menabung lagi ek!

sekian ek.. nnt shin cite lagi.. korang suka x??? haa kalo suka sila tepuk tangan ngee.. dulu masa skolah skolah.. slalu wat camtu... nnt panggil kengkawan.. pastu ckp ler.. ''sapa nak dengar cerita??'' wahh memasing ni beriyer nak dengar.. pastu shin ckp laa.. ''tepuk tangan dulu''.. then memasing tepuk laa.. haa shin pun ckp laa ''sekian terima kasih''.. hahahah pastu semua blur... shin ckp la..''biasakan org tepuk tangan bila dah abis cerita... kan!!! '' bebulu jer dorang.. ngee.. begitulah gamaknya..

daa.. jumpa lagi~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Fauzzan Helmy Anuar said...

Tepuk tepuk tepuk
Saya suka cerita ni
Lagi-lagi part skill mengorek tabung tu
Hahahahaha
Gigih~

i'm shin... i'm inesen said...

fauzzan helmy anuar : berpaluh paluh ngee~

NICK IRFAN said...

wah! duit ko shin! aku ada gak menabung dulu tp!!! asal nak penuh je msti kena kopak? hahhaa skrg dh jarang menabung.. hmm.. lps ni kena mula balik la...

Ahmad Fauzi Aryaan said...

druuummm lis...

gile la shin..step yg membantu 2 untok ngorek tabung...hehehe..

GOOD JOB bro !!!!!

i'm shin... i'm inesen said...

nickirfan : agagaga.. sila la menabung ek.. tuk masa d epannn

i'm shin... i'm inesen said...

ahmad fauzi aryaan : kalo ada masalah.. datang jumpa shin.. shin leh tolong korekkan ek.. tp bukan tolong korek idungg!!

Ahmad Fauzi Aryaan said...

im shin:
shinnnnn meh tolong korek kn..TELINGA...ade brani????hheheheh~~

||| PöJìé PööH ||| said...

Gegehhh ngorek tabung..
Apa lagi yg Shin pndai korek?
Hahaha!

Love,
PojiePooh Abdullah