Monday, October 18, 2010

ahhh legaaaa~

akhirnya.. kerete Awan Nan Kelabu shin kuar jugak dari wad ICU... tengah sedap sedap wat keje ( ngulor sebenonya ), tetiba shin dapat call dari abang.. dia dok kata yg kete dah siap.. nak kena pi amik ari ni gak.. abang shin pun bagitau la.. so prepare duit sekian sekian.. perghh mampuih.. duit lom cukup lagik~

then mak shin plak call.. dia habaq nak ikot pi amik kete.. sempat la shin ngecek kat mak shin.. mintak dia tolong top up.. mak shin x bagi respon pon.. pastu shin suh mak bersiap.. xmo la paksa paksa dia.. padahal serabut dalam kepala hotak ni mana nak cekau duit..

time lunch break tu.. shin kuar la skejap.. isi gate pass.. shin bagitau kat senior yg shin masuk lewat banyak.. sebab jauh gila nak pi bengkel kete.. kat Simpang Renggam tu..

sampai umah parent.. shin tengok mak dah siap.. then sempat la shin makan tengah ari.. lapo bebeno.. then shin bawak ar duit yg x cukup tu.. dengan harapan mak shin.. atau abang shin akan tolong top up.. even rasa was was jer..


masa makan tu.. mak tanya la.. cukup ker duit tu... shin wat la muka garfield.. muka seposen.. muka tempe.. semua muka yg menunjukkan riak mintak belas kasihan... shin habaq la kat mak yg duit nyer kurang.. shin cuma dpt sediakan seribu jer... tu pun shin ada terguna duit yg x sepatutnya shin guna.. pastu mak shin ckp ar... kalo seratus ringgit leh la dia tolong.. dia pon xde duit.. yer ar.. mak shin bukan keje...

perghhh rasa x tertelan nasik yg shin tgh makan.. shin pun ckp kat mak.. xper.. seratus pun bole ar dari xde... padahal.. muka dah kelat abihh...



then lepas makan.. abang shin pun sampai ler.. kitaorg pakai kete babah.. masa tu babah tengah tengok tv... dia xde ckp apa apa.. shin pun malas nak tanya dia pun.. terus kuar.... shin yang drive...

sib baek la ada jalan baru nak ke highway kulaijaya.. dalam masa 15 minit dah sampai tol kulaijaya.. terus naik ke simpang renggam... dekat sengah jam jugak laa.. ngan tesesat nak cari bengkel nya lagik huhu...

sampai jer bengkel.. abang shin dok check la ngan tokey bengkel tu.. barang apa yg di ganti.. then lepas dah settle semua tu.. terus masuk opis dia.. mak ngan shin ikot sekali...

pastu tokey tu kuarkan la senaraai harga barang yg di ganti... perghhh terkezut shin tengok.. mmg x cukup la duit yg shin bawak tu.. pastu shin pandang muka mak.. hmm mak shin lak mintak la tokey tu kurangkan harga.. bagi diskaun.. then dpt la diskaun skit..

pastu shin tengok mak shin kuar kan duit dia.. lama gak la dia tercari cari.. teselak kocek sana.. terselak kocek sini.. last last dia bagi duit sekian sekian.. terharu lak shin tengok mak shin susah susah camtu.. shin diam jer...

lepas dah bayar tu.. sempat la shin mintak tokey tu 20 hengget.. dok tuang minyak.. eh baik plak tokey bengkel tu.. dia bagi shin 20 hengget.. hmm bagus bagus...

pastu abang shin bawak mak shin balik.. shin lak kena cecepat balik.. sbb nak terus masuk keje semula.. banyak kali gak la mak shin call.. dia risau kalo shin bawak lelaju.. kete tu baru je overhaul.. xleh bawak lelaju.. shin x perasan plak abang shin follow kete shin dari belakang.. shin ingatkan dorang dah jalan dulu.. so patut la mak asyik call.. rupanya shin terkantoi bawak laju huhu...

lagi 3 minit nak kul 5 petang.. shin masuk keje semula.. jenuh nak xplain kat pak guard.. naper shin masuk lambat.. adehh lecey... x layan kang.. dorang ckp apa plak.. shin ckp benda yg betul la.. shin pi amek kete rosak... perghh banyak la kena tolak gaji.. dkt 3 jam kuar.. *nanges

then balik umah tadi.. adik shin tanya la.. baper kena bayar betulkan kete.. hmm shin pun habaq kat dia.. kalo dia nak tolong.. haa duit tu x yah bagi kat shin.. just bagi kat mak shin jer.. yg leceynya.. adik shin ckp.. dia bagi bulan depan.. cehhh.. kang lambat2.. alamatnya.. lupa camtu jer.. sian mak shin nnt...

then lepas solat maghrib tadi.. sempat la shin snap snap gambo barang yg di ganti.. besi buruk ni berak yg amat.. nak wat apa ntah abang shin suh bawak balik.. adehh


x tau apa nama benda alah ni


pun x tau gak apa nama dia..


benda ni berat sgt.. ngalah anak gajah...

ada la lagi org bengkel tu betulkan kete shin.. hmm hopefully lepas ni xde la meragam lagi.. kalo dah nama kete.. nak tukar barang bukan murah.. so shin kena la jaga bebetul lepas ni..

kepada mak.. shin ucapkan mekaseh banyak banyak.. x sangka la.. walau mak garang ngan shin.. selalu marah marah shin.. bebel kat shin.. tp mak x kesah nak tolong shin.. shin nak ganti duit mak tu.. mungkin susah la.. sebab duit yg shin guna tu pun.. duit shin nabung skit skit.. harap mak halalkan la dunia akhirat ek... walau pun mak tolong shin.. shin xleh janji shin leh jadi anak yg baik.. cuma yg shin leh buat.. shin xmo susahkan hati mak.. xmo derhaka kat mak.. shin syg mak sgt sgt *nanges

lepas ni.. shin dah tau.. kalo shin tak percayakan org.. better shin wat sendiri.. ikot gerak hati.. kalo kete ni poblem ker.. biarlah shin bawak sendiri pi bengkel yg shin rasa shin percaya... x yah suruh babah.. x yah suruh abang.. x yah suruh kawan2 dia... kalo betut tempat yg shin hantar.. betul la... kalo salah.. salahlah.. yg penting.. shin puas hati.. untung ker.. rugi ker.. shin sendiri yg rasa dan tanggung.. xmo salahkan org len.. xbest pendam perasaan curiga pada org len.. terutama keluarga sendiri... lepas ni xmo pikir lagi dah.. yg lepas biarkan berlalu...

sekian ek... jumpa lagi~

p/s : hepi besday utk Terry Berry, semoga panjang umo serti diberkati selalu.. dimurahkan rejeki yg halal.. di jauhkan rejeki yg haram.. sihat tubuh badan dan akal fikir.. hepi hepi selalu hendakNYA


haa shin kena belajo pomen pomen la lepas ni

*i'm shin.. i'm inesen

16 comments:

SitiMashitahSaidin said...

wua... bole rempit balik la... hihihihi

Darth Vadder said...

the first photo we call it cylinder valve atau bahasa melayu silinder

the second photo we call it crank shaft atau bahasa melayu aci engkol

cyclinder and crank shaft connected macam lututm peha ngan kaki, ia bergerak ibarat mengayuh basikal so tu yg membolehkan kereta awak bergerak kedepan or belakang.

bawak terlalu laju menyebabkan gasket pada enjin blok (photo 3) akan terbakar dan membolehkan air (Water) atau pun coolent memasuki ruang silinder seterusnya mengagalkan proses pembakaran melalui campuran minyak dan udara pada ruang ini.

apa jadi air masuk kat api, so padam la api...jadi kete pun x leh gerak lor

i'm shin... i'm inesen said...

siti : shin bukan mat rempit laaa.. mat kepit pun bukan.. adnan sempit lagi la buka.. tp shin suka drive.. nak beli kete x mampu.. so betulkan ler apa yg ada... leh gak bawak shin merayap nnt

i'm shin... i'm inesen said...

Dart Vadder : mekaceh le info.. susah nak kenal benda ala tu semua.. mungkin sbb shin kurang minat nak tau.. so bila jadi mcm ni.. blur blur.. apa fungsi nya pun x amek tau.. *nanges

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

gile kau menda beso alam tu kaur dri perut keta..tak terkejt ank gajah dok tgk menatang tu sume...hehehe...

neway pas ni x mo rerempit lelaju k...ingt pesanan Darth Vadder tu ye shin..

::FAIZ FARISH:: said...

mak mmg penyelamat....kan?

i'm shin... i'm inesen said...

ahmad fauzi aryaan : dah abang shin suh bawak... kalo baling kambing or lembu yg dok halang lalu lintas.. mau koma sampai raya aji... ye la.. shin bawak laju lagi... paling tidak 110kmj jer ek

i'm shin... i'm inesen said...

faiz farish : begitulah.. shin bersyukur masih ada lagi mak ngan babah~

hamzah ian said...

fuhyoo..

NICK IRFAN said...

sdih plak baca entry ko ni shin.... xpe2 mak ko msti paham pnyer... eh! shin ko umor brapa? sekali tgk mcm 18 pun ada kdg2 tgk mcm lewat 20an? hehehe maaf yer...

i'm shin... i'm inesen said...

hamzah : fuyioo lak dia daaa

i'm shin... i'm inesen said...

nick : kekadang suka gak ni meluah luah kan perasaan kat entri.. baru la lega...

p/s shin dah 32 thn ar *nanges

NICK IRFAN said...

32 ke? tipu la ko biar btol sbb nampak muda mcm 26 je....


p/s=ha! thnkz bro shin! ko teka semua betol pasal buah di entry aku! aku respek la kat ko mmg hebat bab2 buah ni... :)

i'm shin... i'm inesen said...

nick irfan : wahhh muda 6 thn ek.. wat pe la nak tipu.. kalo tipu kan dosa... huhu

NICK IRFAN said...

huh! jd btol la? mmg awek muda la muka ko ni bro shin seriusly klu ko kta 18 pun aku percya... eh! ko dh kwin ke blum?

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah... Sorry bebanyak agak ketinggalan lah banyak entry kamu... coz banyak hal sibuk ngan bagai-bagai urusan lah... Sorry...

hooooo kereta ko dah lpas dari ICU ke.... isshhh biasa lah benda bergerak tu mesti lah rosak but tak kesah lahhhh janji boleh jalan lagi kan ....