Tuesday, October 26, 2010

gangguan hormon... arghh tidakkk~


sejak raya aritu.. shin makin kurang update blog.. mana taknya.. sibuk ngan aktiviti beraya.. then.. xde bahan yg nak ditepek kat blog ni.. asyik golek golek atas katil.. main tenet.. haaa kita aktiviti gak tu.. aktiviti mencari jodoh.. ngee~

keadaan semakin buruk.. bila shin mengalami stress berskala sederhana.. semuanya gara gara kete Awan Nan Kelabu tu.. even tidak membahayakan kesihatan.. tp sangat membahayakan tabung sara diri shin di waktu kecemasan.. semua dah terarah ker kete tu.. *nanges

munjur ada bantual baitulmak ( bukan baitulmal yer ) dengan tak berapa ikhlas hati telah membantu shin sedaya upaya.. ringgan skit bebandan kat bahu.. tengkuk.. hati.. jatung.. otak.. senang ckp satu tubuh badan shin ni terasa beban la gamaknya..

ekoran dari masalah itu ( ececeh ekoran katanyaa ), sedikit sebanyak shin telah mengalami gangguan hormon yg tidak stabil.. stress... murung.. sensitif.. sunyi.. horny... semua ada la.. merangkumi menjadi satu...

puas shin dok fikir.. kenapa semua ni berlaku ek.. shin try google google.. tetiba terjumpa satu artikel ni... shin dok baca ulang ulang sampai rasa pening nak muntah ( ni pun kesan gangguan hormon gak kot ) huhu.. yok kita baca~

kelebihan seorang lelaki ialah dia mempunyai testis.. huhu.. korang patut berbangga tau.. haa dan testis ni plak menghasilkan hormon sestosterone.. hormon testosterone bertindak mengalirkan isyarat elektrik dalam bentuk gema yang membawa maklumat kelelakian ke seluruh sel dalam tubuh supaya setiap organ menjalankan tugas mengikut keperluan seseorang lelaki... wahh gitu

setiap sel testis mempunyai 46 kromosom. Testis mempunyai frekuesi pada bacaan kira-kira 630 nanometer atau menyamai dengan frekuensi warna oren atau perang. Frekuensi oren mempunyai sifat pengutuban yang kuat atau bermaksud mempunyai daya tarikan ion proton (caj positif) yang tinggi.

oleh itu, kromosom pada bahagian testis adalah yang paling mudah bersenyawa berbanding dengan sel organ yang lain. Semua sel pada tubuh badan kita akan bersenyawa dengan sel yang mempunyai jumlah kromosom yang tidak stabil. Kromosom yang tidak stabil datang daripada makanan berkolestrol tepu.

haa penting ni.. korang tau x... apa tu makanan berkolestrol tepu??? haa baca ni.. take note ok! kata kunci untuk mengenal kolestrol tepu ialah "daging bukan merah". Makanan laut (kecuali ikan) seperti sotong, udang, ketam dan siput mempunyai kromosom yang paling tidak stabil dan tidak pernah seragam seolah-olah jenis haiwan tersebut mempunyai banyak spesis yang sentiasa bermutasi atau berelolusi dengan pantas.

Contohnya udang galah mempunyai kromosom yang berbeza antara 30 ke 300 kromosom walaupun jenis udang tersebut sama dari segi fizikal. Selain makanan laut, makanan organ dalaman seperti usus, limpa, hati dan sum-sum tulang juga mempunyai kolestrol tepu selain logam berat (hati) dan bergelombang infra-red (tulang).

amalan memakan daging bukan merah terutamanya sotong dan udang dengan banyak adalah penyebab kepada gangguan penghasilan hormon testosterone oleh testis.

tanda kekurangan testosterone ialah seseorang lelaki akan merasa bosan, kemurungan, kesunyian, rasa persekitaran malap atau seperti senja berlabuh.. asmara bergelora.. cewahhhh~

biasanya lelaki yang mempunyai perasaan begini akan mendapatkan hiburan seperti keluar dengan rakan, menonton TV atau mendengar radio dan sebagainya. Pada peringkat yang tidak bermoral, mereka akan mengambil rokok atau alkohol atau menonton video lucah.. bercakap tak senonon di pesbuk.. ops~

kemurungan yang disebabkan oleh kekurangan testosterone menjadikan seseorang lelaki kelihatan seperti tegas atau serius, mudah panas baran, pemarah dan jika kesabaran tidak dapat dikawal ia boleh menular kepada tindakan yang ganas.. mungkin juga menjadi perogol atau peliwat bersiri.. aiyooo tak tau!

satu satunya cara untuk merangsang penghasilan hormon testosterone semula jadi ialah dengan mempertenagakan sel testis semula dan membaiki DNA dan RNA dalam sel testis supaya kembali normal menghasilkan testrogen yang mempu membawa isyarat kelelakian yang sempurna ke seluruh tubuh.

*** the end ***


haa baru shin teringat.. masa puasa aritu.. hampir tiap kali nak bukak puasa shin akan cari udang.. kalo bukan mak shin yg masak.. shin akan pi cari kat bazar Ramadhan.. kekadang beli Rm2.. Rm3.. ikut napsu aritu laa.. selepas abis puasa pun shin banyak makan udang gak *nanges

ouh itu pasal laa hormon shin x stabil.. asyik sensitip.. sunyi.. horny glory huhu.. ish ish ish.. moral of the story.. kena kurangkan makan udang la ek....

p/s : bebalik pada gambo cartoon kat atas tu.. salah satu kesan hormon tak stabil.. kita susah nak wat keputusan.. bila dah sunyi.. cepat pulak jatuh cinta bila ada yg amik chance untuk pay attention yg lebih... uik.. takutnya.. shin ni dah la setia pada yg 4 huhu

sekian dulu utk entri merepek kali ni.. semoga hormon korang sentiasa stabil ek.. huhu haa jgn selalu kuarkan kromosom secara paksa.. nnt x pasal pasal tak stabil hehehe.. daaa~

m(^o^)m

*i'm shin i'm inesen

7 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

insap la mkn udang pas ni...mkn kulit udang je...bole??

patt la hormon ni cm x betoi je..UDANG la PENYEBABNYE!!!!!!siap ko udang~~~

i'm shin... i'm inesen said...

Ahmad Fauzi Aryaan : haaa.. tu laa.. jom kita kurangkan makan udang.. kang x pasal pasal kekurangan hormon huhu

Terry Nur Iman said...

too much testosterone is bad. i hate it. wek! ><''.
haha.

*tetibe.

and i hate kerang, ketam, udang and segala haiwan laut yang sama waktu dengannya .

<3.

i'm shin... i'm inesen said...

terry : x baek wek wek kan makanan tauuuuuu!! cepuk kang!

Terry Nur Iman said...

eww! shin . testosterone bukan makanan ok. alat yang produce testosterone tu boleh dihisap2kan jer, dimakan tak boleh. and motif wek wek?

*offtopic + kelucahan.

ki3.

Siti Mashitah Saidin said...

oooo..bru tau~
:P

ahsfantasy24 said...

wow udang tu..!!

nk ugak...!!

^^,