Tuesday, May 18, 2010

acara hari minggu - jenjalan kat Pulau Tioman


haaa.. kengkawan nak tau... shin rasa seronokkkkkkk sangat dapat pegi Pulau Tioman.. even pergi bedua jer ngan Mohd Shamsul Bahari.. tp kitaorg asyik gelakkk jer.. cuma tu la.. asyik tido jer keje dia (─‿‿─)

entri kali ni.. shin nak tepek banyak gambo masa kat Pulau Tioman aritu.. penat x ilang lagi ni.. ada sikit malas nak menulis hehehe... so tepek dan tengok gambo saje la ek (✿◠‿◠)

Hari Pertama - 14hb May 2010 ( Jumaat )

lepas subuh.. seawal jam 6 pagi kitaorg dah gerak dari umah menujuk ke bandar Mersing... agak nervous gak la.. sbb shin x penah lagi drive ke sana.. senang ckp shin mmg x tau jalan ke sana ler.. harapkan sign board jer..

Alhamdulillah.. x stess drive pepagi buta.. jalan pon smooth jer.. shin bawak 100km/j, dalam sejam 45minit kitaorg dah sampai kat bandar Mersing...


(╥_╥) rasa nak nanges pun ada.. sebab tiket feri dah full, yg ada cuma jam 6 petang jer.. adooii rasa lemah semangat.. takkan la nak tunggu lama kan.. tp sib baik la masa kitaorg try survey tempat lain.. ada sorang abang ni dia offer tiket feri.. pasal ada org x jadi datang.. dapat la beli tiket jam 11.30 pagi.. x kesah la lambat skit

then kakak yg tolong shin bookingkan chalet, mintak tolong kawan dia yg jaga boarding gate kat feri utk lepaskan shin naik awal sejam.. Alhamdulillah dapat gak naik jam 10 pagi.. tp rushing skit la.. sebab time ni la nak beli barang2 keperluan utk kitaorg gunakan masa kat pulau..



walau feri tu patut belepas jam 10 pagi.. tp memang jarang ikot jadual ar.. diaorg nak susun seat penumpang.. nak pastikan xde penumpang yg terlebih muatan.. last last feri tu gerak dekat jam 10.30 pagi..


pose nayang cemin mata mainan (─‿‿─)


comelnya baby ni.. korang bayangkan rupa ayah dia camne!




pose pose maut masa kat feri huhu.. sib baek x karam



samapi kat jeti Salang dalam kul 12.30.. masa ni hujan lebat la plak.. sib baek shin bawak payung.. huhu tapi kecit jer.. x muat dua org.. kebasahan jugak la shin..

sampai kat bangunan komplek salang.. kak Emy dan nunggu kitaorg.. kakak ni la yg rajin tolong shin bookingkan chalet semua.. seronok dapat kenal kak Emy.. hmm kak Emi ni anak buah pakcik Fook Senang masa kerja dulu sebelum dia retired.. then dia kawen ngan orang pulau.. camtu la kaedahnya.. dari sekian lama dia menetap kat KL.. tetiba tercampak kat tengah lautan huhu...



oleh kerana lambat booking.. chalet yg kitaorg idam idam kan telah pun difull booking.. x dapek dah... memang ramai ler masa kitaorg datang.. memula xde chalet.. tp last last kak emy dapatkan kitaorg satu chalet, sea view kat Salang Damai.. cuma chalet kitaorg ni port orang orang diving.. x kesah lah kan.. janji ada..

lepas check in jer.. acara memunggah barang pun berjalan lancar huhu.. kuarkan semua barang yg ada.. Mohd Shamsul Bahari la yg susun elok elok.. shin lak x reti nak susun cencatik.. shin lebis suka sepah sepah.. baru rasa becuti.. hahaha (─‿‿─)

shin kalo nak becuti x reti bawak barang skit skit.. mesti ada jer barang yg nak shin bawak huhu.. cuma kali ni x bawak la upin ipin shin.. diaorg x berat.. cuma x muat ruang jer nnt nak isi barang yg lebih penting..

pakaian memang shin bawak lebih.. even x tau akan pakai ke tidak.. tp shin bawak gak.. shin bawak gak dvd utk tengok tengok kalo bosan ( tp x tengok pon ), shin bawak buah buah utk di makan time lapo, shin bawak towel lebih.. sbb ada org x bawak towel huhu


haaa yg ni penting yer.. kena bawak tiap kali becuti



kemas bukan~


cemin mata mainan yg kitaorg rasa nak pakai huhu


dak kecik ni memang xleh tinggal (─‿‿─)

masa kitaorg datang tu.. line maxis xde.. tgh di upgarde.. line celcom jer ada.. tp 3G xde.. (╥_╥) x dapat nak guna tenet pepuas.. sebab line selow yg amat.. huhu tp sempat gak la shin post gambo terkini kat pesbuk.. sorry la kengkawan yg di tag.. korang mesti rasa stress kan.. notification msg bertepek tepek.. sampai korang untag gambo shin tu hahaha.. shin pun heran.. pesal la ramai org msg.. pastu ramai la yg add fren... beratus dalam sehari (╥_╥)

lepas dah selesai mengemas barang.. masa untuk berehat.. shin melayan tenet.. sambil nunggu Mohd Shamsul Bahari mangun tido huhu...

kul 4 petang kitaorg dah rasa lapo sangat... shin kejutkan gak Mohd Shamsul Bahari untuk pegi makan.. kalo nak tunggu dia mangun.. ntah2 sampai maghrib pon lom tentu mangun..


snap gambo petang tu


menu ni Rm11, tasteless sgt... nyesal pegi kedai ni huhu





sebelum mandi laut.. Mohd Shamsul Bahari melayan kerenah shin mintak snap snap gambo.. huhu mcm mcm pose ada.. tapi xmo la tepek semua.. kang korang muntah plak.. huhu

then lepas puas bergambo.. kitaorg mandi manda kat laut.. seronokkkkkkkkkkkkk... hari petama ni .. kitaorg just berenang renang di tepian jer... sebab x reti berenang la katakan hehehehe




dah dekat maghrib baru kitaorg abis mandi.. sempat nengok org men bola tampar huhu.. sila focus brother suar puteh tu hehehe

lepas dah puas layan mata.. kitaorg merayap kejap kat kawasan sekitar chalet.. tetiba masa nak sampai kat chalet.. brohter suar puteh tu dok siang ikan.. shin pun snap la gambo dia..


pening nengok darah ikan tu.. sib baik shin x pengsan kat pangkuan brother suar puteh tu.. hahahaha shin terus masuk bilik.. layan kepala pening..


menu makan malam Rm10, hmm kurang enak (╥_╥)




xde acara menarik pon malam tu, kitaorg just merayap.. tp x dpt hasil yg memberangsangkan pon hahaha.. terus balik umah tido..

Hari Kedua - 15hb Mei 2010 ( Sabtu )

plan nak mangun pagi pagi.. nak jogging.. nak snap gambo pepagi tu.. tp tetiba terbangun jam 8 pagi lak huhu... siap siap untuk cari bekfes.. perut dah lapo sgt..




menu pagi Rm5, dapat diskaun hehe akhirnya enakkkk (╥_╥)

lepas bekfes.. kitaorg mandi manda kat laut.. kali ni kitaorg sewa snorkel, fins, life jacket.. huhu Rm10 jer.. murah kan... tp kalo kat Redang.. leh pulang masa nak check out.. kat sini.. kena pulangkan aritu gak.. aishhh teruk teruk

sangat banyak ikan.. tp kitaorg x beli roti... aishhh plan petangnya baru nak beli roti untuk bagi ikan ikan makan...

lepas mandi.. acara snap snap gambo la plak






lepas dah puas mandi manda.. kitaorg balik chalet... tido... tp bukan shin ar.. si Mohd Shamsul Bahari tu jer tido.. shin main main tenet.. huhu tag gambo kat pesbuk..

petang tu.. kitaorg x lunch pun.. takut makan yg x enak lagi huhu.. kitaorg plan nak makan beger.. bayangkan sesedap beger kat mcD huhu

sekali dapat makan beger.. hampeh rasanya.. (╥_╥) daging x masak.. xde sayur.. alat alat roti ngan daging beger jer.. (╥_╥)


Rm4 ek (╥_╥)



snap snap gambo utk kenangan masa tua (╥_╥)


kat sini ramai tukang urut tawwwww huhu


test tekan tubi.. kot kot malam tu ada hasil utk xcercise haha


merenung nasib diri.. x dpt usha sesapa kat Tioman.. *pemalu~

lepas makan beger yg 'sedap' tu.. kitaorg mandi manda sepuas puasanya kat laut.. kali ni berani skit la sampai jauh jauh.. dapat tengok corals.. ikan cecantik.. bila dah petang.. dah puas main air.. baru la naik ke chalet






view petang~

malam tu kak emy ngan suami dia ajak kitaorg makan sesama.. hmm shin tobat nak makan nasik.. shin oder mee radna.. nyum nyum.. memang sedap.. cuma sedikit pedas huhu lupa nak ckp xmo pedas masa oder..


menu makan malam Rm7

Hari Ketiga - 16hb Mei 2010

hari last shin kat Tioman.. (╥_╥) macam x puas lagi main air.. x puas lagi nak cuci cuci mata.. tetiba jer dah nak balik...



menu bekfes Rm8... sib baik enak

lepas bekfes terus berkemas barang barang.. sebab tiket feri utk balik jam 10 pagi.. hmm.. cepatnya masa belalu...


pose pepisahan


tetiba brother suar puteh tu ada plak huhu

kul 10.30 pagi feri berlepas.. banyak tempat nak kena singgah utk amik penumpang.. dekat kul 1 tengah ari baru sampai Mersing.. then luch kat Mersing.. beli buah tangan skit... ngee~



I LOVE TIOMAN, rugi la kengkawan yg x pegi aritu huhu.. xper next time shin nak pegi lain.. leh la join ek... ouh next entri nnt shin tepek gambo chalet, ngan harga harga barang kat Tioman ek..

sblm entri ni berkahir shin tepek bajet yg kuar masa becuti kat Tioman hm.. so next time leh plan bajet kalo pegi lagi

FERI - Rm140 ( sorang Rm70 include pegi balik )
MINYAK KETE - Rm100
CHALET 3h2m - Rm200
CAR PARK - Rm18

so utk shin sorang.. shin kuarkan Rm229

MAKAN - Rm50
JAJAN - Rm20
LAIN LAIN - Rm70

TOTAL = Rm369 ( tinggal Rm31 belen tabung jenjalan shin )

haaa camtu la lebih kurang... so lepas ni.. shin kena tengok.. mana lebih elok.. jenjalan ikot bajet sendiri atau ikot bajet pakej

dan shin dah take note.. len kali kalo shin nak becuti pi pantai.. shin x yah bawak baju bebanyak.. kena bawak lebih ari mineral, air jus, ridset ( nyamuk byk ), suar pantai lelebih hahaa.. leh gambo gambo lagi...

sekian ek.. next time ada rejeki.. shin cite pasal becuti tempat lain plak.. tp memang betul la orang ckp.. kalo dah pegi Pulau Redang.. rasa pulau pulau lain dah x best daa... tp shin x kesah.. mana yg mampu pegi.. mana yg dekat.. shin ok jer.. lagi lat laut.. tenang je kalo berehat kat sini.. korang plak bila nak pi Pulau Tioman??

p/ : mekaceh utk Mohd Shamsul Bahari yg rajin amik gambo shin.. layan kerenah shin.. next time kita jadi open minded ek.. jgn malu malu, mekaceh gak utk Kak Emy yg peramah, dan take care kitaorg kat Tioman, mekaceh kat pakcik dan pakcik Fook Seng yg kenalkan Kak Emy kat kitaorg... sehingga jumpa lagi~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

25 comments:

H@n$ Xy said...

wah...suke nye shin bercerita~lps nih blhlah han pi tioman..hhhuuuu

Afzainizam said...

Keluk kemudi tidak dilupa,
Baru seimbang pelayaran kita;
Para Guru amat berjasa,
Bakti Guru disanjung mulia.
~~~@@@~~~
Selamat Menyambut Hari Guru
”Guru itu bukan lagi lilin yang menyuluh sedang diri sendiri dibiar terbunuh”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

ha..ha... ko dah gi tioman... memang best kalau ko gi memancing ke snokling ke mmg best suasana masih lagi semula jadi tak seperti kat langkawi... sememangnya tioman seperti namanya yang gah 10 pulau tercantik dunia...

ketingting said...

wargggh!
entry yang paling banyak gambar.
ay0yo. manyak yang seksi la.
malu i tengok.

i'm shin... i'm inesen said...

hans : jom pi sesama ek :)

i'm shin... i'm inesen said...

Afzainizam : tp honestly, Pulau Redang tetap di hati shin huhu tp x puas pi Tioman.. nak pi lagi

i'm shin... i'm inesen said...

ketingting : entry banyak gambo ek.. jgn hang pc udah

AdiE said...

wah,,.best gile dpt g pulau tioman...
sungguh cemburu!!

i'm shin... i'm inesen said...

adie : alahai.. apa nak jeles.. nnt leh pegi ek... nak pi sesama pun leh :)

Pakcik said...

Tioman is no longer in the list of the world's 10 most beautiful islands..

Wonder what happened?

Why didn't you post pics of you wearing your skimpy speedos?

MUAHAHahahaaaaaa...

i'm shin... i'm inesen said...

pakcik : amboiiii gatai... shin xde skinny speedo laa.. cehh! tp mmg Redang pada shin cantik sgt, makan pun sodap... tp ntah.. suasana kat Tioman agak best kot.. huhu

Anonymous said...

yeke tioman da terkuar dr top 10 list tu? mungkin btul gak kot. kotor la situ. xde sistem kumbahan untuk air sisa buangan. pembangunan yang kurang terancang. byk corals yang da mati da. pastu ada plak resort/chalet yang da siap tapi xleh diduduki. ni kt salang je la. kt perkampungan juara n lelain tu xtau ler. but i'm sure kat berjaya tioman lg cantik rasanya.

tp apa pun tempat dia lg mesra berbanding ngn redang. pastu ikan dia lg byk kt pantai depan chalet tu berbanding redang gak. ramai melayu.

nex time pegi lain plak. xnk malu2.. buat muka tembok. :D


~shamsul~

||| PöJìé PööH ||| said...

Wahhhlengkap..
Ehemmmm dgn buahati yer..
Bestnyerr..
Sabor Pojie akan menyusul ;p

Love,
PojiePooh Abdullah

i'm shin... i'm inesen said...

sham : hik hik.. yer la tu next time xmo malu malu.. tengok sama jer nnt kan.. dah memasing sangap hahahaha.. next time kita bawak reramai skit ek.. pi JUARA~

i'm shin... i'm inesen said...

pohjie : aishh x paham paham dia ni.. kawan la.. sekeh kang!

@reltzsensei said...

wah..sonok ek gi tioman..tmbg bot dh naek kew??wa mahalnyer...

hans said...

banyak betul pic ko
hahaha
aku xpenah sampai lagi sana
xada orang nak bawa
bila nak dapat pergi pun tak tahu lah
best x pulau tu?

i'm shin... i'm inesen said...

arel : Rm70.. pegi balik.. dulu murah ker??

i'm shin... i'm inesen said...

hans : sebenonya.. nak tepek gambo bebanyak.. huhu.. ntah banyak benda nak cite.. tp tu ar.. takut hang jer pc bukak.. so tepek skit skit..

next kita pi ek.. ajak kengkawan len

@reltzsensei said...

dlu klu feri rm 25 speed boar rm30 jerk...urm...

SALHAN4748 said...

tak ajak HAN sama...
seronok shin bercuti di pulau tioman. Gambar2 pun menarik & seksi

AkU said...

OMG!!
abg shin melucahkan diri beliau..hahah..

i'm shin... i'm inesen said...

arel : wahh murah ek... harga minyak naek kot

i'm shin... i'm inesen said...

salhan : seronok~ x sabar nk pi lagi

i'm shin... i'm inesen said...

aku : lucah?? manede.. debik kang

AkU said...

sampai hati....*nyorok dalam seluar abg shin..
erk...hahha..