Tuesday, May 11, 2010

sini hutang sana hutang


shin x puas tido... ngantok sangat.. nak wat keje pon rasa x bermaya.. tu pasal dari tadi shin berehat jer ( bukan ngulor ok ) cari mood nak merajinkan diri wat keje.. ngee~

pisang emas bawa belayar
masa sebijik di atas peti
hutang emas bole di bayar
hutang body?? bayar ngan body!

sejak semalam.. shin berkira kira pasal nak bayar duit repair Awan Nan Kelabu.. sampaikan bangun pepagi, celik jer mata.. shin dok pikir pasal hutang shin tu huhu.. ntah ek.. shin x suka hutang hutang ni... rasa terbeban kat kepala hotak..

even dalam agama Islam itu sendiri tidak berapa menggalakkan kita berhutang jika bukan satu keperluan.. dan sekiranya kita berhutang hendaklah kita membebaskan diri kita dari sumber yg mempunyai riba'

kenapa ek hutang dan riba' ni tidak elok? kenapa Allah mengharamkan riba' ?? haaa sebab riba' ni lebih menjurus kepada penindasan dan hutang tu plak membebankan.

bayangkan kita hidup, berkerja tetapi tak bahagia sebab hidup kita di himpit dengan hutang sana sini, dan ada pihak yg mengambil kesempatan dengan menggenakan bunga, interest atau lebih islamik dia panggil riba', maka yg susah bertambah susah, yg miskin bertambah miskin, yg kaya bertambah kaya dengan hasil duit yg haram..

skrg ni kalo kita x berhutang.. camne nak dapat pakai kete, camne nak duduk kat rumah sendiri.. terpaksa la kita berhutang ngan bank.. tp camne ngan pembayaran?? sure kalo kira kira berkali ganda kita bayar sebenarnya... berapa duit kita banyak keluar untuk interestnya saja..

camne plak ngan institusi perbankan kat Malaysia ni yg kononnya mengamalkan sistem Islamik.. betul ker bebas dari unsur unsur riba' ?? kita yg kurang paham pasal benda benda camni.. lebih teruja ngan iklan Perbankan Islamik.. tp kita x jelas tentang benda benda ni semua...

camne kerajaan Malaysia yg agama rasminya ISLAM menangani isu sebegini ek?? kalo ramai yg cakap KAMI BENCI RASUAH, so lepas ni harap ada la slogan KAMI BENCI RIBA'

so lepas ni.. kalo nak berhutang, fikir dulu, kerperluan atau kehendak?? penting atau tidak? so far ramai yg kawan kawan shin yg dok cakap kat COURTS MAMOTH cekit darah kalo berhutang, kalo ambik barang ngan BAI BAI, PAKISTAN pun sama gak.. bunga hutang dia bukan main lagi.. even makcik makcik felda suka amik barang ngan diarog.. bayar 10 ringgit ka, 20 ringgit ka, xper la kakak, lama lama hutang habis, itu barang lain kasi angkat la..

haa sapa yg x nak kan.. byr bulanan rendah.. tp kalo pk pk.. berlipat kali ganda kena bayar... semua tu kita pejamkan mata jer sebab kita lebih rasa selesa berhutan.. kalo skit xper.. kalo byk hutang?? haaa camne?? mula la stress, nak marah marah, begado laki bini.. toreh sana toreh sini.. huhu *nanges

marilah kita berdoa... lepas solat ker.. sblm tido ker.. bangun tido ker.. tgh ngantok ngantok wat keje ker... mintak Allah jauhkan diri kita dari di bebani hutang ek... semoga kita hidup aman damai...

kat dunia kita berhutang ngan ceti, ngan bank, ngan ahlong, ngan kawan, ngan family... kat akhirat.. kita berhutang ngan Tuhan.. apa yg Tuhan bagi pinjaman kat dunia ni.. kita x bayar ngan amalam amalan yg di suruh.. kita sedap buat maksiat.. kita seronok kumpul dosa... *nanges

kerana hutang manusia bergado, berbunuh, hilang kawan... hilang saudara... semua ni x bawak kemana.. bersederhana hidup kat dunia ni.. berhutanglah secara berhemah.. sekian ~

p/s : bila la apek bengkel nak call ni... fenats tunggu!


x sabarnya nak pi Tioman.. nak nakal nakal kat sana~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

cik xxx said...

cik pu ntgh pkr pasal hutang..

i'm shin... i'm inesen said...

cik xxx : tu ar.. masa kekecik jer x pk hutang huhu

||| PöJìé PööH ||| said...

Tah la, Pojie pun sama nih hutang sana sini keliling pinggang..
Jeles tengok org senang xpayah pk pasal hutang sana sini..
Sepatutnya pengurusan kewangan berhemah ini patutu diterapkan dalam pembelajaran di rumah dan sekolah instead of pendidikan sex la itu ini..

wahhh bestnyerr.. nti kita gi cuti sama² ek!

Love,
PojiePooh Abdullah

i'm shin... i'm inesen said...

pohjie : iyo la.. nnt kita cuti sesama.. but jauhkan prada dari shin.. shin takut tercepuk dia ker.. terpicit dia ker huhu

NICK IRFAN said...

ape2pun smoga ko dapat langsaikan hutang2 ko tu...

Abgwan said...

wah...ke tioman ke? cam besh jek :)

tp 1..camne bdk inesen leh nak nakal2 lak 2..hmmm =p

i'm shin... i'm inesen said...

nick : beres dah~

i'm shin... i'm inesen said...

abangwan : hopefully best mcm dulu ler.. harap lebih seronok dari trip pulau redang tawun lepas

p/s: nakal jer.. xper