Wednesday, May 26, 2010

ah.. sedapnya~


hmm... biasanya kalo kita rasa nikmat ker.. rasa selesa ker.. mesti kita selalu sebut.. perkataan ni ek.. ahh sedapnya.... jarang la kita sebut Alhamdulillah.. tul x??? agagagaga... aishhh naper ek.. dah terbiasa kot.. time rasa nikmat.. rasa hepi.. kita selalu lupa Tuhan.. time sedih time susah.. baru nak ingat Tuhan.. kan kan~

kekadang time nenakal.. time wat dosa pun kita ada sebut gak... ah sedappppppnya minum arak.. ah sedapnya curi duit org.. ahh sedapnya kacau orang.. macam macam sedap lagi laa.. korang pikir la sendiri hehehehe..

kengkawan nak tau... shin jarang jarang jarangggggg sangat beli buku hik hik.. naper ek.. ntah.. maybe sbb shin banyak membaca kat tenet jer kot.. atau pinjam kawan nyer.. then kalo banyak buku kat umah nnt mak shin bebel sebab shin x reti nak ngemas.. hik hik.. dulu ada gak la shin beli buku komik... tp bila dah ada duit lebih skit.. shin terus beli anime dvd.. nak nunggu komik lambat sgt nak abis cite tu.. pandai tul diaorg nak abiskan duit pembaca.. hampeh~

then dulu masa skolah2 shin beli majalah Galaxie.. murah jer Rm1.70.. bagi shin.. mampu beli la.. tp makin lama.. makin naik lak harganya.. cehhh terus shin stop beli..

mcm majalah bebentuk hiburan ker, maskulin ker.. lagi la shin x beli hik hik.. kalo takat tepek cerita ntah apa apa.. then kekadang org majalah ni pun rajin copy paste gak.. so.. baik tengok kat tenet jer.. sbb shin baca paper pun kat tenet.. mudah~

tp kan.. ni shin nak cite ni.. semalam kan.. shin makan angin jap sebab boring sgt kat tempat keje.. bersiar siar amik mood pagi sblm menyerap mood jadi pekerja yg rajin.. makan makan.. then sempat singgah kedai buku.. asalnya just nak teman member beli paper jer..

tetiba shin nampak buku SEDAP ni.. hehehe.. wahhh hebat.. muka depan dia gambo DimSum.. terus shin beli buku ni.. mahal gak.. Rm5.50


taraaaaaaaaaa~

1st time shin makan dimsum masa pi kelantan hujung tahun lepas ngan Mohd Shamsul Bahari.. encik bestke belanja makan dim sum.. itu lah 1st time shin makan.. sedapnyaaa.. lepas tu xde makan lagi da huhu...

kat sini nak cari dimsum yg halal susah kot.. atau shin mmg x tau nak cari kat ner... hmmm hopefully kalo sedapa yg tau area JB yg jual dim sum halal.. bagitau ek... jgn lupa bagitau harga nya skali.. kot kot berpatutan.. leh la shin plan plan.. menabung ker hahahaha... then ajak cik Niza pi makan dim sum.. yeah~


agak menarik tau buku Sedap edisi ni.. banyak la dia ajar resipi dimsum.. makanan lain pun ada.. cuma edisi ni lebih kepada makanan cina.. shin sgt suka.... x rugi beli.. ngee~

kalo kengkawan nak tau.. selain dari tido and dok umah.. memasak kira macam hobi shin lah.. sejak kegawatan ekonomi shin hehehe.. terus shin stop jap hobi memasak ni.. sebab shin suka try masakan western.. so bahan bahan dia agak mahal.. x mampu nak beli selalu.. then kali ni shin nak try masakan cina lak.. hope x lama lagi leh try la.. cuma bahan bahan dia susan nak cari kot.. entah ek.. ntah ntah kat Jusco ada..


gambo DimSum masa kat Kelantan aritu

meh shin tepek skit cite pasal DimSum ek, haa kengkawan nak tau.. Dimsum ni bermaksud sentuhan hati.. ececeh.. kononnya dinamakan sedemikian kerana dimsum ni mampu membuatkan ramai org tersentuh. Ini bermakna ia disukai seluruh dunia.. wahh hebat kan~

Dimsum ni yelah sejenis kudapan ringan yg di hidangkan ketika minum teh. Ianya terdapat dalam banyak jenis. Ada yang dibuat menggunakan isi ikan, udang, sayuran dan ada juga yg manis rasanya.. nyum nyum~

haa orang cina gemar meminum teh setelah habis bekerja keras di ladang atau di pagi hari.. haa kira mcm shin ar ni.. berkerja keras hari hari.. rajin.. kan kan.. diorg ni gemar duduk duduk sambil membincangkan apa apa berita dari akhbar.. erkk jenis kepoh kepoh kot.. haaa yg ni bukan mcm shin ek.. shin inesen jer.. dak baik.. dok diam jer.. fokus pada kerja...

haa oleh sebab ramai org suka melepak ngan kepoh kepoh, maka banyak la kedai kedai teh di bukak kat tempat diaorg. Memula diaorg hanya di hidangkan teh jer.. kemudian disajikan ngan makanan ringan. Lama lama makanan tu dikenali ngan dimsum. Hidangan ni dipercayai telah dibuat pertama kali oleh orang orang Canton, China Selatan.

jenis dimsum ni plak ada pelbagai.. ada masin, manis, dikukus dan digoreng. Ada jenis dumpling, popia dan puding. Paling popular adalah puding mangga... nyum nyum.. shin suka sgt buah magga~

dimsum ni plak dihidangkan dalam piring atau keranjang.. yg biasanya kita nampak mcm bakul buluh tu.. haaa menarik kan.. rasanya enak.. semua org suka..

wahhhhhhh habis dah cite pasal dimsum.. so sedapa nak ajak shin dating.. leh la bawak shin tempat makan dimsum ek.. hehehehe.. ops yg penting Halal...

sekian.. jumpa lagi di lain siaran ek.. senyum semua~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

19 comments:

yoro okino said...

xberkesempatan nak try ag dimsum nie..teringin dah lama dah

i'm shin... i'm inesen said...

yoro kino : try ar... sedapppp.. nyum nyum

Frodo Baggins said...

abes study SEDAP tu, sila masakkan wa yg sedap2 belaka .. sekian.


>>___<<

@reltzsensei said...

rupe die cam paw jek ek??

i'm shin... i'm inesen said...

frodo : bole.. utk frodo leh jer.. meh ar sini

i'm shin... i'm inesen said...

arel : yup.. ada yg x mcm pau pun ada.. sedap.. nnt kita makan sesama ek

Pakcik said...

Just go and manja2 with Edi and FS.. sure they make for you...

MUAHAHahahaaaaa

i'm shin... i'm inesen said...

pakcik : eleh.. pakcik xmo tolong shin tanya kat dorang camne nak cari bahan ek.. x cian kat shin kan (╥_╥)

Anonymous said...

cam sedap jek shin.... leleh air liur lak tgk



frodo
.....

i'm shin... i'm inesen said...

frodo : sedap ar.. nyum nyum.. shin suka

Frodo Baggins said...

shin ..
anon atas tu bukan wa ...
hahahhaha
celaka siottt lu parit!

AkU said...

yok2....

hans said...

den penah makan sikit2
sedap juga

bestke said...

sapa nak makan dim sum meh sini nak blanje hehe

i'm shin... i'm inesen said...

aku : jom.. hans nak belanja tu!

i'm shin... i'm inesen said...

hans : sedap ar.. bukan sedap juga.. memang sedappp huhu

i'm shin... i'm inesen said...

bestke : nak nak~

Cza said...

yg dekat kelantan tu bole bg address...tliur dh ni..

Anonymous said...

Mtk address y kt klntan tu plzzzz.