Monday, May 10, 2010

malu bertanya belum tentu sesat jalan


haa kengkawan penah dengar x... pepatah melayu ada dok ckp... org yg malu bertanya.. sesat jalan... betul ker eh??

mari shin terjemahkan definasi malu bertanya sesat jalan tu... tp bukan amik kat dewan bahasa dan pustaka la.. tp melalui pemahaman shin sendiri ek... pepatah tu mcm memberi maksud.. kalo kita tak tahu sesuatu perkara tu.. dan kita xde alternative nak tanya orang yg pandai.. last last... benda tu x menjadi seperti yg sepatutnya.. mcm tu kot ngee~

tp mcm shin ni yg memang terserlah sifat pemalunya... agak susah lah nak bertanya orang sesuka hati.. entah ek.. shin takut.. kalo tetiba orang yg shin tanya tu x seperti yg shin harapkan camne?? tetiba dia x layan ker, dia tunjuk ajaran sesat ker... lagi payah kan kan...

kekadang bila dah banyak kali kita x dpt respon yg baik bila kita tanya kat orang lain.. kita jadi malas nak tanya tanya da.. baik buat sendiri.. lagi la bila kita tanya.. org tu jawab endah x endah.. ada ngan belagak.. atau lebih sadis.. dia buli kita sblm dia nak nolong... cehhh... xper la.. mekaceh jer ek!

lagi la kita tanya.. dia wat muka derk, buat muka seposen, buat muka mcm nak makan orang.. buat muka mcm nak rogol org... uwaaaaaaaaa takut!

bila kita buat sendiri.. baik atau buruk... akan jadi pengajaran pada masa akan datang.. supaya kita x ulangi benda yg sama.. akan buat yg lebih baik...

tp camne plak jenis yg banyak tanya... tp sesat jalan gak... haaa pun satu hal gak kan huhu.. x pasal pasal.. terus serabut kepala otak.. mana satu nak ikot.. was was..

mcm smlm la.. bila shin naik keretapi sampai ke Tanjong Pagar.. shin x tau nak pegi MRT yg terdekat... shin ada gak tanya orang kat stu.. beberapa orang ek.. tp hampeh.. ada yg buat muka blur.. ada yg cakap x tau.. last last.. shin cari sendiri.. pusing tempat yg sama sampai 2 kali.. akhirnya jumpa gak.. next time dah tau daaa...

so arini pun sama.. shin antar Awan Nan Kelabu kat bengkel.. tp sempat la shin tanya adik shin, babah shin.. selalu kalo tukar barang sekian berapa harga.. then shin compare harga ngan kedai yg shin nak bikin tu... bila dah masuk bengkel.. nnt kawan akan ckp... naper hantar kat bengkel tu.. naper x pegi bengkel lain.. naper itu naper ini... hmmm

ntah ek... shin pun x tau la.. kang shin ikot cakap org ni.. lain citer nya.. ikot ckp org tu.. lain plak kesnya.. last last shin decide sendiri.. apa yg patut shin buat...

so camne ek?? mana lagi elok.. malu bertanya sesat jalan atau banyak bertanya sesat jalan?? huhu

p/s : entri ni merujuk perasaan shin tgh gundah gulana pk pasal Awan Nan Kelabu shin tu.. sejak shin plan nak baik pulih dia.. makin ngada ngada plak dia.. banyak plak barang nak kena ganti... shin x tau pasal alat alat ganti kete ni.. nak tukau tayar kete pon shin x reti.. shin takut kena tipu ngan org bengkel jer *nanges

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

13 comments:

cik xxx said...

dalam di lema la ni ek,

ok, apa yg cik buat lepas tanye sesape yg blh dipercayai..cik ikut naluri selepas menilai guna akal. keputusan tu I.Allah betul.
cuba la,

i'm shin... i'm inesen said...

cik xxx : a'ah.. kekadang shin ada gak tanya.. tp mcm x sure jer.. last last shin lebih prefer ikut naluri.. even kebanyakkan naluri shin tu terserong jadi x betul huhu

asna ashraff said...

kenpa kau comel sgt ni huh?

i'm shin... i'm inesen said...

asna : comel??? *pitam

Pakcik said...

Don't ask anything, and don't do anything. And you will still be lost. But at least you didn't waste time and energy....

MuahahahaHAHAHAHAA...

i'm shin... i'm inesen said...

pakcik : elehhhhhhhhhhhhhhhhhhh... kalo sesat kan leh jalan jauh skit.. kalo jalan kaki.. leh senam2.. leh scanning scanning.. cuci mata

AzAz said...

tanya jer psl kete kt org yg profesional, klu tanya kt tauke bengkel tu mmg kena tipu, pegi ke kedai besar, jgn gi kedai kecik, sb kedai kecik beli brg kt kedai besar gak pastu jual kat pelanggan 2X ganda.

and klu nk tanya org, tanya pada2... tanya secara sederhana, klu suka tanya itu ini nnti org chop private investigator lak kan... klu x tanya langsung mmg akan sesat

tgk shin x suka bertanya smpi skrg msh single kan...Ops

Anonymous said...

pin nampak encem pki baju kuning tuh



frodo

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : hahahahaha tetiba sebab tu shin single ek???? a'ah kan.. dah suka baru tanya.. rupanya2 dia dah ada kapel.. masa baru2 kenal xmo tanya *nanges

i'm shin... i'm inesen said...

frodo : baju tu kot yg lawa... shin x pon~

@reltzsensei said...

ala xpew..wat mke cumel2 jerk..msti nnti de org yg tnye.." nk gi mane adik??"hehehe

tengku_fir21 said...

huuhu..kadang-kadang nasib juga mainkan peranan nyerr...

nak tanye blh, tak tanye pun blh..

i'm shin... i'm inesen said...

arel : huhuhu... kalo bajet comel xper.. kalo dah try buat muka comel tetap x comel gak camne?? nnt diaorg bila... ni apa sibuk sibuk kat sini?? pi main jejauh *nanges

fir : betul betul betul...