Thursday, May 20, 2010

Infomarsi - Pulau Tioman


hye kengkawan... korang wat pe tu??? sihat semuanya?? haa bagus bagus bagus... kalo rasa x sihat.. bawak bawak berehat, pi jumpa doktor atau jumpa bf/gf/scandal.. kot kot sihat nanti.. kalo yg stress plak.. bawak bawak la betegang.. ops.. betenang.. cari alternative untuk kurangkan stress.. nak hilangkan 100% memang payah la kan..

haaa pasal nak tegangkan or tenangkan diri ni.. shin nak kongsi beberapa info pasal Pulau Tioman.. ngee.. masih mood pantai kan... saje la shin nak share kot kot korang terasa teringin nak pegi len kali ker.. leh la gunakan info yg shin bagi ni ek.. atleast berguna jugak pecutian shin aritu untuk kengkawan shin semua ni kan kan~

tp info ni terhad la.. hanya pasal kawasan Salang tempat shin pegi aritu ek.. tempat tempat lain.. kalo ada rejeki lebih.. kalo ada peluang.. nanti shin pegi lagi dan shin buat benda yg sama.. tepek kat dalam blog jugak.. hik hik.. so far alhamdulillah.. bedasarkan entri shin yg lepas.. ada jugak pembaca blog shin yg terbaca entri pasal Tioman tu dok call shin.. padahal x kenai pon.. sib baek la dia gunakan nombor telefon shin ke arah yg lurus.. sbb ada juga individu yg dok kacau2 shin.. msg bukan bukan *nanges

alamak.. panjang la mukadimah dia ek.. xper xper.. shin kalo dah menaip memang camni.. hik hik korang skip skip jer la ek..

orait.. shin mulakan info pasal chalet chalet yang ada kat area Salang ni ek.. hmm sila take note ek.. korang leh pilih bedasarkan kemampuan dan keselesaan korang.. sebab kekadang salah pilih chalet pon leh ganggu mood pecutian korang.. kot kot jauh ngan pantai ker, susah nak cuci mata ker, kotor ker.. in case memang time korang pegi tu dah x byk chalet yg ada.. no choice la ek

1. Salang Damai

chalet yg shin duduk aritu.. satu malam Rm100 so kalo 3 hari 2 malam Rm200 ler.. dia ikot berapa malam yg korang tido situ ek.. chalet ni bersebelahan betul dengan puak puak yg kaki diving.. memang port dia.. sgt besar dan luas la kalo masuk bilk dia.. refer kat entri sblm ni.. rasanya kalo x ikot pakej.. leh muat 7-8 orang dalam tu..

cuma persekitaran chalet ni x menarik huhu.. xde pekerja kot utk jaga chalet ni, sebab owner chalet ni mcm x sempat jer.. dia nak jaga chalet, dia nak jual beger, nak jaga kedai runcit dia.. semuanya dia hehehe.. tp kalo korang suka cuci mata.. mmg kat sini pon ok jer~

2. Salang Sayang

bersebelahan betul ngan Salang Damai.. kawasan dia besar.. tempat dia stragik la.. bedepan ngan laut tempat orang mandi mandi dan snorkeling.. persekitaran bersih dan cantik, cuma belakang tu diaorg nak buat renovation apa ntah.. so terganggu ngan bahan bahan konkrit ler.. tp ada ada hal kan..






rate chalet ni ( rate sewa satu malam) :

bilik standard ( muat 2 org ) Rm70, kipas sajok
bilik lereng bukit ( muat 2 org ) Rm80, kipas jer ek
sea view ( muat 2 org ) Rm100, kipas jer
bilik ada kebun bunga ( muat 2 org ) Rm80, kipas jer
bilik triple ( muat 3 org ) Rm170, ada ekon
bilik family ( muat 4 org ) Rm220, ada ekon
bilik lereng bukit ( muat 2 org ), Rm120, ada ekon

no tepon : zaid - 094195020, 094195010
no henpon : zaid - 0137206439
website : www.salangsayangresort.com

3.Salang Pusaka

Salang Pusaka ni, persekitaran chalet dia kemas jer, cantik, bersih... macam kat kampong2.. cuma dia teperesok kat dalam, kat belakang chalet Salang Damai.. so memang xde yg hadap pantai. Lepas tu.. ada plak longkang besar.. time air surut.. pepetang tu, aroma theraphy dia naik.. masyuk... nak muntah pun ada.. patut la biawak banyak... huhu

rate chalet Salang Pusaka ( semua bilik ada ekon ) :

basic ( muat 2 org ) Rm80 satu malam
standard ( muat 2 org ) - Rm 110 satu malam
deluxe ( muat 2 org ) - Rm 140 satu malam
superior ( muat 2 org ) - Rm180 @ Rm250 satu malam
deluxe ( muat 3 org ) - Rm160 satu malam
deluxe ( muat 4 org ) - Rm180 satu malam
basic ( muat 4 org ) - Rm120 satu malam
basic ( muat 5 org ) - Rm130 satu malam
deluxe ( muat 5 org ) - Rm 220 satu malam
family - Rm270 satu malam
banglo ( muat 2 org ) - Rm310 satu malam

no tepon : khalid - o94195317, 094195034
no henpon :bob - 0137264057
website : www.salangpusakaresort.com

4. Salang Indah

ni la chalet yg shin nak sgt duduk.. tp sentiasa full booked, lambat x merasa la.. hmm kawasan persekitaran Salang Indah ni bersih jer, menarik.. tp xde orang mandi mandi depan chalet.. x sesuai kot.. banyak batu huhu



rate chalet untuk satu malam :

family : Rm170~Rm185 ada ekon
standard ( muat 4 org ) - Rm140~Rm155, ekon
sea view ( muat 2 org ) - Rm120~Rm135, ekon
hill view ( muat 2 org ) - Rm100~Rm120, ekon
basic ( muat 4 org ) - Rm100~Rm120, ekon
basic ( muat 2 org ) - Rm120~Rm130, ekon
basic ( muat 2 org ) - Rm50~Rm60, kipas jer

no tepon : 094195015, 094195039


ok.. kat sekitar chalet ni ada balai polis ek.. so jgn wat hal.. tp yg nakal nakal sure lega, pasal xde balai pencegah maksiat huhu.. suka la korang menyetan ek huhu

p/s : kalo rasa nak duduk free, xmo sewa chalet.. leh la dok sini semalam dua ek.. huhu

5. Salang Beach Resort


hmm chalet ni asalnya kepunyaan orang melayu.. tapi telah di sewakan utk orang berbangsa lain yg menguruskan.. kawasan nya bersih.. kemas.. so ikot keselesaan korang la ek.. nak atau tak nak.. tu jer


ops shin x amik la harga chalet kat sini hehehe.. rasanya dalam average yg lebih kurang la ek.. sorry... hik hik.. x sengaja lupa~

6. Ella's Place


haaa satu satunya tempat yg x perkataan resort ek.. dia guna place.. pasal owner tempat ni xde wat pakej pakej.. korang nak dok situ datang jer.. kalo ada kosong ada la.. kalo xde, mahap jer la.. cari lain hik hik

paling murah bilik dia Rm50 semalam, ada Rm70 dan Rm100 utk sea view. Kebiasaanya.. dia lebih prefer mat salleh.. kalo tengok registeration book dia, mmg penuh nama mat salleh.. kelassss...

walaupun kawasannya cantik, bersih, banyak bunga.. tp jenuh nak berjalan ke jeti, nak mandi manda, nak cuci mata.. memang payah.. shin x prefer la sgt tempat ni.. cuma berkenan ngan harganya yg murah.. tu jer..

no tepon : Abd Hashim - 094195004

p/s : kekadang, bilik yg muat utk 2 org tu, leh sumbat 4-5 org gak.. apa ada hal.. korang just nak tido jer kan.. pastu jimat la kalo yg x ikot pakej.. leh share share bayar.. kan~

7. makan makan



hampir semua owner chalet kat sini bukan restoran diaorg sendiri.. so senang, kuar bilik jer dah leh jumpa kedai makan.. tp harganya paham paham jer la.. rasanya pon ikot tekak memasing la ek.. ada ckp sedap.. tp kita rasa x sedap.. kang kita ckp sedap.. org len rasa x sedap.. apa kata korang masak sendiri jer??


beger dia mahal.. tp rasanya, adoii nanges~


menu ni Rm8


menu yg tasteless ni Rm11


Rm7 untk mee radna ngan air


set bekfes Rm5 lepas diskaun hehe


menu ni Rm10

p/s : utk makan makan ni.. rata rata kedai kurang memberangsangkan.. tp korang leh try la pegi restoran Salang Indah, atau Arabella ek

8. transport, boat




kalo korang x amik pakej, rasa nak pegi round pulau2 ker, atau nak pi nengok ikan kat marin park ker, leh la sewa bot reramai.. harga lebih kurang sama jer.. pandai pandai la korang mintak tawar ek.. lagi ramai yg naik bot ( biasa 6-7 orang jer ), lagi dapat diskaun ek

atau korang leh call kak emy 0137351904, suami dia ada bot untuk jalan jalan kat pulau, so leh la guna perkhidmatan bot dorang ek.. she's so friendly, senang nak berurusan..

9. sewa pakai

kalo korang nak mandi manda.. tp xde peratalan yg sepatutnya.. leh la sewa sewaan ek.. senang nak jumpa.. tinggal bayo dan pulang jer huhu.. biasa sewa untuk satu hari jer.. pagi sewa.. petang kena pulang balik.. x mcm kat Redang.. bayar sewa utk sekali jer.. tp leh pulang masa nak check out..

10. kodai kodai

nak cari kodai runcit amat la senang kat sini, kedai jual barang barang cenderamata, cenderahati berlambak, harga pun murah.. x mcm kat Redang huhu... pilih jer.. nak bagi awek, boipren, scandal, jiran sebelah umah.. beli jgn x beli ek

11. Puteri Salang Inn

hahaha.. tertinggal plak yg ni.. adeh malas nak edit naikkan kat atas.. takper ni info penutup.. chalet kat Puteri Salang Inn ni ok la.. ramai mat salleh duduk, tempat terceruk kat belakang, bersebelahan ngan Salang Pusaka..

rate chalet :

mara chalet - Rm40 ( muat 2 org ) kipas jer
A Chalet - Rm60 ( muat 2 org ) kipas jer
A Chalet - Rm75 ( muat 3 0rg ) kipas jer
A Chalet - Rm95 ( muat 2 org ) ekon
A Chalet - Rm110 ( muat 3 org ) ekon
A Chalet - Rm150 ( muat 4 org ) ekon

fuhhh habis dah entri kali ni... ok.. untuk kengkawan semua.. kalo rasa nak pegi Salang, shin suggestkan korang amik la Salang Sayang ek kalo rasa nak selesa dan leh mandi manda sesuka hati.. kuar bilik nampak pantai.. huhu.. tu jer~

terima kasih kerana meluangkan masa baca entri ni.. shin tepek benda ni semua utk share share jer.. xde mintak upah ker apa ek huhu.. kot kot korang terpikir nak pegi.. mana la tau kan..

sekian dulu ek.. semoga berjumpa lagi Pulau Tioman.. tata~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

15 comments:

Pakcik said...

Why always no shirt.... fishing for more readers?

MUAHAHAHAhahaaaaaa...

i'm shin... i'm inesen said...

pakcik : ntah apa apa pakcik ni... kalo nak pancing org baik bogel terus... *sigh

p/s : suka tuduh tuduh

AkU said...

ops...tempat cikcuranz xde ke??

i'm shin... i'm inesen said...

aku : ntah.. nnt kita sesama cari ek huhu

hans said...

ekau jadi model ker apa dkt sana?
hahaha

i'm shin... i'm inesen said...

hans : elehhhhhhh ngada.. saje la org amik gambo.. senang nak tepek.. debik kang!

Adz Ariff said...

Nice review for Pulau Tioman.

Anonymous said...

aritu, sy gi bcuti skeluarga kat damai resort kg genting...mmg x memuaskan...service out...makanan mmg x best...layanan jgn ckp laa...x friendly langsung..ishhh rugi rasanyer bcuti kt situ..

Anonymous said...

bagusnyaaaa review . best best!! very helping . antara semua kan hmm mana paling best ?

ingat lepas spm ni nak holiday dgn kawan2 kat pulau tioman , nak holiday tapi tak nak byk guna duit . hehe . bajet .

kalau ada idea nak bagi untuk apa aktiviti yg kita boleh buat kat sana . bagitau k ? thank youuuu

:))

Anonymous said...

salam mr shin,nk tanye..
kiteorg plan nk gi tioman,in july.

tpi chalet mane yg bes...recomend sket..
budget?.kiteorg student so fhm2 je la...

tpi kiteorg tk nk la chalet yg kotor n location utk bt bbq terbaik...kiteorg x pnh pgi.so tu yg kalo bole mtk pendapat..
tq..
hope can email me...
cupin_717@yahoo.com.sg

Anonymous said...

lupe nk ckp, we plan want to go salang beach...

so hopefully u can recomend best chalet....
budget2 student nye duit.

effa said...

awesome sangat entry..boleh tak suggest yang paling best? nak release tensio pas spm :) thank youu

Anonymous said...

Hello there, just became aware of your blog through Google,
and found that it is truly informative. I'm gonna watch out for brussels. I'll be grateful if you continue this in future.
Many people will be benefited from your writing. Cheers!


my web blog ... click here

Anonymous said...

rosacea specialist Tully

My blog :: rosacea treatment West Stockbridge

Fatin Tuah said...

salang pusaka best lah tmpt dia tp pengurus tmpt tu mcm biadap , xmsra pelanggn btol