Monday, May 31, 2010

mee siput mee sanggul


haaa.. coba kengkawan tengok gambo benda alah yg shin pegang tu.. kengkawan tau tak benda apa tu?? haaa tu la mee siput.. ngee.. hah?? korang xpenah dengar?? x penah makan?? isk isk isk.. kesiann...

tengahari tadi shin malas nak makan nasik.. shin dok selongkar kat dapur tu.. apa benda yg leh di makan... terjumpa la mee siput ni.. ngee.. mak shin dah siap goreng dah.. nyum nyum.. senang.. x yah susah susah..


camni ropa bentuk mee siput mentah

selain ngan nama mee siput.. ada gak orang panggil benda alah ni ngan nama mee sanggul.. tp x berapa glemer la.. sebab dah terbiasa ngan nama mee siput.. x tau la plak kalo benda alah ni hanya popular kat negeri Johor jer.. ntah la ek..


untuk menggoreng mee siput ni.. kena ada kepakaran.. haaa shin pun x terer tau goreng benda alah ni.. sbb tu shin lebih suka mak shin yg gorengkan.. bukan apa.. kalo x terer... nnt tak pasal pasal kena minyak panas.. hik hik.. sebab benda alah ni meletup2 dalam kuali.. x tau la naper.. then kalo x terer goreng.. nnt mee siput ni mcm x kembang.. nampak mcm mentah lagik.. even dah hitam legam.. huhu.. nak kena minyak banyak and betul betul panas.. baru la jadi mcm gambo kat atas tu..

dulu kan.. masa shin kekecik.. memang gasak main ngan kengkawan.. dari pagi sampai petang.. bila time tengah ari.. rest kejap.. takut nak balik.. sebab nanti kena marah.. pastu sure susah nak kuar lagik..

then reramai la pegi umah kawan yg mak dia ada jual mee siput ngan ais krim pocong huhu... dulu mee siput ni org jual sebijik 15 sen jer.. haa sekarang ni kan orang jual sebijik 50 sen.. mahal tu kan..


paling glemer mee siput ni di makan ngan sambal ikal bilil.. hik hik.. sambal nya xleh pedas pedas sangat.. kena manis manis skit.. ada gak org makan mee siput ngan sambal kicap.. ikot cita rasa memasing la ek.. kalo tak tahan pedas.. jangan letak sambal ek

ada gak org yg dok buat mee goreng guna mee siput.. depa dok celur dulu mee siput ni ngan air panas.. pastu lepas dah lembut... toskan.. bagi kering skit.. then baru buat mee goreng.. mee siput yg di buat jadi mee goreng biasanya lebih tahan lama.. x kembang.. sedap lagi menyelerakan.. kira mcm yee mee laa..


tapi.. bagi shin.. mee siput ni lebih enak di makan begitu saja~

camtu la kisah entri shin hari ni.. semoga mee siput takkan pupus di telan zaman.. huhu.. sesapa yg lom penah rasa mee siput.. meh la datang johor.. shin belanja makan mee siput ek!!! jom jom jom~

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

15 comments:

Pakcik said...

Isskkk why always no shirt??

i'm shin... i'm inesen said...

pakcik : panas tgh ari td.. malas nak pakai baju.. xleh ker

asna ashraff said...

haha aku nak mee sipot yang kau gigit tu!!!!

makan tak ajak ;p

i'm shin... i'm inesen said...

asna : ada lagi kat umah.. lom goreng pun ada..

oRKeD uNGu said...

mee sipot tu mmg sdp shin.. oked slalu mkn ngn asam pedas! fuhh sdp sgt3.. mmg kt johor je popular food ni nk dpt kt kl mmg la payah..

i'm shin... i'm inesen said...

orked : erk makan ngan asam pedas?? hehehe xpenah try lagik

Anonymous said...

nak nak nak

......
frodo

asna ashraff said...

wow naaaaaaak! guring kan untuk saye cepat :)

@reltzsensei said...

hik3..tol2..dlu mase kecik2 kt sekolah rajin mkn mee siput ni...abes bj sekolah ak kne sambal..ngeee..blk kene cubet ngn mama...

i'm shin... i'm inesen said...

frodo : nak?? meh dtg amik

i'm shin... i'm inesen said...

asna : kamu pun nak.. meh dtg sekali

i'm shin... i'm inesen said...

arel : heheehe mesti arel comel time tu.. comot comot.. pastu nanges kena cubit ek.. ciannn isk isk

@reltzsensei said...

hik3..cumel..cumel..ngee...pasan lak..hik3..mama cubet kt pp la..xdenyer nk nanges..cubet manjew..sbb de serbuk pencuci brezz!!ngee..

i'm shin... i'm inesen said...

arel : shin nak cubit gak la pipi arel tu ek...

Anonymous said...

bleh bg no tel mee siput bkt naneng 2 x..