Friday, January 7, 2011

cerita hari Jumaat


biasanya.. mangun tido.. celik jer mata.. shin switch on lappy.. dah jadi rutin.. ye la.. hari hari wat kan.. rasa mcm x sah jer kalo x wat.. hurm.. but.. ada benda mudah yg bila x di biasakan.. ia jadi susah ar plak.. terlupa, malas.. atau mmg x amek kesah.. hurm~

''Alhamdulillah'' .. simple word jer.. celik mata.. sambil tarik selimut pun leh baca kalo nak.. nak switch on lappy sambil tu sebut pun leh kalo nak... sambil wat sit up pun leh baca kalo nak.. haa apa lagi alasan utk nak ckp x sempat baca?? atau memang malas dan x di biasakan baca.. tu yg rasa mcm x penting..

ouh.. ni shin bercakap pasal diri shin tau huhu.. sebelum shin cakap pasal org lain.. benda alah ni shin tunding kat batang hidung shin sendiri... itu realitinya.. mangun tido mmg payah betul nak cakap ''Alhamdulillah''... doa mangun tido lagi laa liat.. x hafal pon... pelik.. lagu Jepun ngan lagu omputeh leh plak nyanyi nyanyi.. hafal bagai nak rak.. isk isk.. apa nak jadi la shin ni kann...

cuma yg bagusnya... haa ni mmg puji diri sendiri ok.. sebelum tido.. haa shin baca la macam macam surah.. mengucap dua kalimah syahadah.. complete.. shin baca sbb shin takot.. kiranya tetiba Allah cabut nyawa shin masa shin tido... haaa mak shin pun slalu pesan.. nak tido.. baca benda alah ni semua... dan lagi shin baca.. sbb shin takot gangguan makhluk lain selain manusia... kalo manusia tu leh gak la shin pilih.. nak di ganggu or xmo di ganggu.. tp kalo bab syaitan ker apa.. camne nak pilih.. sah sah dorang mmg suka ganggu manusia kan...

bab nak tido dah ok.. tp mangun tido yg payah... padahal.. sblm tido dah rasa takot kalo Allah cabut nyawa.. patutnya lepas mangun tido.. rasa still bernyawa.. leh bernapas... kena la ucapkan terima kasih pada Allah kan.. syukur.. Allah lom cabut nikmat utk shin terus hidup kat dunia ni... tp tu la.. lalai.. lupa.. pemalas.. semua tu wat shin selamba rock jer.. x amek kesah pon.. hurm..

lepas ni.. kena la biasakan.. mangun tido.. kena ucap ''Alhamdulillah''... semoga kesedaran ni.. shin akan ingat sampai bebila.. ngee~

utk kengkawan semua.. selamat hari Jumaat ek.. semoga semuanya sihat sihat belaka.. sentiasa dipelihara kesihatan dan keselamatan oleh Allah s.w.t.. amin~

sekian~


hafal.. jgn x hafal~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

rymamarky said...

hmm.. sbelum nie hafal doa nak tidor jer.. selalunya ayat pertama keluar pas bangun tidor, "alamak, dah lambat nieeeee".. huhu

@reltzsensei said...

eleh shin takot makhluk halus gangu mase tido ek..klu mkhluk nme manusia ensem camne??hahaha

khairiezman said...

sangat berfaedah .. selalunya x pernah nk igt ..

i'm shin... i'm inesen said...

rymamarky : wahh hebat.. leh hafal doa sblm tdo...

i'm shin... i'm inesen said...

areltz : ngee.. alaaaa.. mcm tau tau jer

i'm shin... i'm inesen said...

khairi : ngee.. samer ler

luddin said...

Tq shin..ingat mengingati...
semoga diberkati...amin...