Thursday, January 20, 2011

jalang jalang cari makang


heyo kengkawan.. budak paling inesen kembali bersiaran ek.. korang rindu tak?? huhu.. poyo jer ek.. sapa la nak rindu kat shin ni... sob sob.. hurm.. ni haa.. sibuk bebeno jenjalan sampai x sempat nak ngapdate blog ek.. ditambah plak line streamyx kat umah poblem.. hangen jer.. port rosak.. tu pasal la shin x ngapdate blog ek.. ala korang bukan follow pon kannn huhu

ni haa.. hari Jumaat lepas kan shin pi ikot parent bawak rombongan cik kiah pi Kelantan ngan Terengganu.. memula kan shin mcm x berapa sure nak pegi ke idak.. sampai la petang sebelum betolak.. baru shin decide nak pi.. pastu sekonyong konyong la tujugak shin packing barang apa yg patut.. haaa.. mak shin dah start bebel.. harus la shin main sumbat jer barang tu dalam beg..

dua bas FELDA sediakan utk bawak mak haji.. pak haji.. ketua kampong.. ketua blok.. pengurus felda.. pak imam.. pak bilal.. haa.. dorang tu semua.. di taja laa.. then sapa sapa yg bawak org luar.. kena la bayar Rm170 sorang.. dan shin plak.. di taja oleh babah shin huhu.. sronok la.. F.O.C, pastu mmg shin teringin nak pi Kelantan lagi..

cuma ada berita x berapa best.. ada la ahli rombongan tak dapat pegi.. even dah letak nama semua.. tetiba last minute cancel.. mentang2 la dorang x bayar apa apa.. cancel camtu jer... sian babah shin.. kena adjust balik hotel, chalet semua..

pastu.. ada la sorang mak haji ni.. tetiba dia kena stroke.. padahal dia dah siap packing semua.. tinggal tunggu nak pegi jer.. terus suami dia pon x pegi la.. mak aji tu kena antar pi spital Kulai.. dan seterusnya kena masuk ICU kat hospital JB.. sampai skrg dia still koma.. lepas doktor kuarkan darah beku kat kepala dia... sangat kesian laa...

p/s : parent shin sentiasa update perkembangan mak aji ni.. pagi sblm mak aji ni kena stoke.. dia sempat la ikot kelas mengaji.. mak shin pun pi kelas yg sama gak.. tetiba petang tu dia kena storke.. parent shin hari ni dah pegi melawat kat spital.. shin masih x dpt perkembangan terkini.. semoga mak aji cepat cepat pulih dari koma dan sembuh semula.. AMIN

betolak jam 9 malam.. dan sampai kat Kelantan jam 2 petang.. haaa lama bebeno kan.. mana taknya.. asyik berhenti jer.. naik penat shin turun naik bas.. kejap kejap benti makan.. kejap kejap benti pi toilet.. kejap kejap benti solat.. haa... tu yg lewat sampai tu..

mujur la shin duduk sorang sorang jer.. so lena la tido semalaman dalam bus.. bawak bantal busuk Ipin ngan selimut.. perghhh.. nyenyak giler.. sampai x sedar org benti solat subuh.. huhu.. tau tau jer.. mak bebel.. dia dah call shin.. tp shin x mangun2.. rupanya bateri hp kong.. x sengaja la tu~

1st destination.. pegi Rantau Panjang.. haa kat sini.. perasaan di uji lagi skali.. shin x dapat nak snap gambo.. pasal.. camera shin bawak.. baterinya plak x bawak.. ni mesti sbb kelam kabut punya pasal... sampai terlupa nak bawak bateri.. pastu cari2 kedai gambo kat sana.. x jumpa.. *nanges

pastu.. lepas shoping kat Rantau Panjang.. terus pegi check in chalet kat Pantai Cahaya Bulan.. perghh kuatnya angin.. selesa giler.. then malam tu kitaorg pegi wakaf che yeh.. sampai la kul 12 malam.. kat chalet shin tido sebilik ngan pengurs felda huhu.. org len semua tido ber3, ber4.. tp shin bedua jer.. selesa badak laaa...

esoknya.. check out.. kitaorg pegi jalan jalan kat Pasar CT Khatijah.. haaa jenuh la shin nak bawak barang2 yg mak shin beli.. patut la beiyer dia suh shin ikot.. nak suh bawakkan barang2 rupanya...


sebelum betolak pegi Terengganu.. sempat la pegi borong kopok leko ngan segal kopok yg ada... hurm.. shin x minat sgt makan kopok leko huhu..

betolak ke Terengganu agak lewat gak.. then sampai kat Pasar Payang pukul 4 petang.. rombongan cik kiah pun mulakan aktiviti shoping kat sana sampai kul 6, pastu terus pi check in hotel kat Kuala Terengganu.. malam tu memasing wat aktiviti bebas

p/s : mekaceh kat babah sebab belikan bateri camera.. tp x leh guna... sbb kena cas dulu 12 jam.. huhu..

esoknya pepagi lagi dah check out.. percuma kena bebel ngan babah sebab shin org paling lewat bersiap.. kt hotel pun tido berdua jer ngan Pengurus Felda tu huhu.. shin bagi dia tido kat single bed.. shin plak tido kat katil queen.. ngee~

rombongan cik kiah berlepas pergi ke Masjid Kristal.. haa shin pun x penah sampai.. dulu pegi Terengganu sbb nak pegi Pulau Redang jer.. x terpikir pun nak pegi nengok Masjid Kristal ni..


taklimat x berapa ringkas pasal Masjid Kristal


mak shin kat tengah2 tu.. huhu


babah paksa suh amik gambo dia .. gambo shin xde :(


acara naik bot nengok pulau2


masjid kristal

pastu acara masuk Taman Monumen Tamadun Islam.. parent shin x masuk sbb dorang dah banyak kali masuk.. lepas mak shin bayarkan duit tiket.. shin sorang sorang ngayuh basikal nengok apa yg ada dalam taman tu.. cedey.. xde sapa amekkan gambo shin..

kat dalam taman ni.. ada la replika mini masjid kat 22 buah negara.. x ingat la.. tp rasa nya dalam 22 buah masjid ada la... shin snap mana yg sempat jer la..





antara model majid yg ada




sib baek la ada set timer.. snap gambo sendiri *cedey



cantik kannnn!


sebelum balik Kulai.. singah la beli kopok lagi.. then makan sata percuma kat mana ntah huhu.. yg penting.. shin x minat makan ikan.. so benda2 ni semua shin x berapa layan

arghhhhhhhh penat la nak menaip.. mata dah ngantok.. di ringkaskan cite.. pagi Selasa sampai umah.. trip ni x memenatkan pon.. mungkin sbb bas selesa.. tido pun selesa.. dan segalanya di support oleh parent shin haaa.. sgt selesa~

seronok dapat jalan ngan parent.. ngan makcik makcik.. pakcik pakcik.. even kekadang dorang ni agak 'slow motion', tp kalo dalam bas.. asyik gelak jer ngan telatah dorang.. yg karaoke lain.. yg buat lawak lain.. shin x kesah kalo parent ajak pegi lagi.. ok jer..


cenderahati utk diri sendiri huhu

shin pegi bejalan cuma bawak RM100 jer.. tp tu la.. luak jugak ar Rm80.. ntah apa shin pakai pun shin x pasan.. tp shin ada ar beli baju selai kat wakaf che yeh.. pastu beli periuk utk umah bujang kat Rantau Panjang.. pastu duit jajan.. huhu.. nak kena save duit.. nak pi Jakarta.. dapat bawak 4-5 ratus dah kira untung la.. cuma mmg x leh nak beli belah la.. jalan2 ngan makan jer..

oklah.. mata dah ngantok.. utk semua.. selamat bercuti esok ek.. Thaipusam.. rehat2 kan diri.. sedapkan cuti ni.. jumpa lagi di lain siaran.. daa~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

cantiknya Masjid-masjid tu semua

luddin said...

cian cedey tau..ambik gambo sendiri...suruh le babah shin amik ke?? lawak pun ade...hehehe

i'm shin... i'm inesen said...

faiz : yer.. pi la Terengganu ek!

i'm shin... i'm inesen said...

luddin : ala.. beginilah nasib shin huhu