Sunday, March 15, 2009

cerita pasal DECO


hmm ari ahad.. mesti ramai yg dok membuta sampai tengah ari kannn.. hik hik.. sama la kekdahnya ngan shin... dkt kul 1 tgh ari baru nak 'ter'bangun.. tu pun pasal ganggung suara sumbang orang dok memekak karaoke.. ada majlis kahwin kat area umah shin ni.. kira mcm malapetaka bunyiknya.. terus x lalu nak sambung tido..

pening kepala.. mungkin sbb lama sangat tido.. terus pi dapur.. perut rasa lapar.. masak nasik.. masak lauk skit... then makan... even lauk non-ado selera sangat patternnya.. tp makan jer la.. skrg ni x leh nak memilih.. atau nak makan luar.. jimat cermat.. x sabo nak tunggu parent balik.. semuanya tersedia.. lepas makan baru pasan.. erkk lom gosok gigi hehehe

macam biasa.. sehari x hadap tenet.. mcm x bermakna... tp x sampai baper jam... hujan... adoii.. mesti pawang umah orang kawin ni x power... x pon mak bapak pengantin langgor pantang larang... tu pasal hujang ngee~ terus shin baring baring.. dan akhirnya telelap...

sedar sedar dah nak asar.. mandi lebih kurang.. solat.. terus siap siap nak pi umah bujang.. tp niat tersasar bila dah singgah umah abang shin ( kat area situ gak ) sambil cari buah ceri.. dok teringin nak makan... then bila dah start borak ngan kakak ipar.. layan anak sedara.. terus dah dekat maghrib.. heheheh hilang kisah nak kemas kemas kat umah bujang...

camtu la kesahnya.. hari ahad yg belalu dgn pantas skali...


inilah pattern pokok ceri ngan buah nya skali... sedapppp... bau wangi

***

ari ni shin nak cite pasal men'deco' rumah.. hmm shin ni x de la terer.. even buku Anjung Seri ker.. Impianan mmg x penah beli.. tp penah la belek belek kengkawan, kakak2 ipar punya.. so tau la sikit sikit..

biasa shin deco umah ikut cita rasa dan idea sendiri... even orang ckp x menarik ker.. x sesuai ker.. x kisah.. janji mata ni puas pandang hasil tangan sendiri.. yg penting umah ni jugak yg akan shin hadap sorang sorang.. so apa kesah kan... lain la kalo sendiri tengok x lawa.. then orang yg dok komen pon cakap x lawa.. mmg la ada yg kurang kat situ...

bila deco umah ni.. teknik bermain warna cat.. pencahayaan dalam umah sangat penting.. thats why.. sebelum nak mengecat umah.. pastikan pikir dulu kaler apa yg korang suka.. jgn taksub mengikut trend.. pantang orang lain dok pakai kaler tu.. korang nak jugak xmo kalah.. hasilnya.. jemu... stress heheheh... jgn pemalas sangat.. dok cari la kat tenet ker.. atau selak selak la majalah... tengok camne orang lain bermain ngan warna.. kalo rasa sesuai.. padankan ngan idea dan cita rasa sendiri...

pastu pilih cat yg berkualiti.. walau mahal sedikit.. thats why pentingnya menabung dari awal.. cewahhh... tp kalo korang banyak duit.. takde hal.. cuma elakkan membazir hanya semata mata nak tukar cat 4-5 bulan sekali... aduhai...

pastu.. kena la sediakan peruntukan sikit utk beli lampu.. hmm ada lampu yg agak mahal dan ada lampu yg sederhana mahal... ikut kemampuan.. yg penting cantik di mata kita kann.. lampu ni bukan jer untuk menerangi umah kita.. tp membantu menaikkan mood warna rumah.. setiap sudut... lantas mood kita pun ok jer... senang hati..

lepas tu baru la kita cari perabot yang sesuai untuk rumah kita.. yg penting sesuai ngan konsep yg kita nak... tp ada orang x suka berkonsep konsep ni.. asal cantik... terus beli.. tak kisah la kan.. kehendak masing masing...

di sini shin ada contoh contoh deco.. mungkin bole memberi ilham untuk korang berpindah ke rumah baru.. atau utk mendeco semula rumah lama korang.. korang leh tengok sendiri.. camne sebelum dan selepas keadaan ruang rumah tu di ubah suai warna cat dan perabut..

jom deco deco...


contoh 1


contoh 2


contoh 3


contoh 4
contoh 5
contoh 6

contoh 7


contoh 8


contoh 9

***

shin ada gak try wat kat umah bujang.. tp shin x dapat la nak buat semuanya dalam satu masa.. kalo ada duit.. shin beli sikit sikit.. buat masa ni.. xde banyak sangat la perubahan kat umah tu..


hmm sebelum ni umah shin kosong jer huhuhu... setakat tikar getah.. then mak bagi carpet buluh sarawak.. lepas tu shin kumpul skit skit... kena gak berhutang.. beli la kerusi sepasang dan satu foot stoll.. ingat x sebelum ni shin ada tunjuk bingkai gambar yg mak shin belikan masa kitaorg pegi angsana beberapa minggu lepas.. shin dah gantung dah.. banyak lagi nak kena beli.. semuanya pasal nak cover permukaan dinding umah bujang shin yg di plaster nipis.. slow slow laa ek..


ni plak kabinet dapur umah bujang shin nampak kosong.. so shin meriahkan skit ngan letak buah anggur.. mungkin ada orang x suka sbb nampak berserabut.. lantas mengumpul habuk.. hmm ntah shin suka lak... kena la selalu bersihkan.. atau cover pakai plastik setiap kali tinggalkan umah.. maklum ler.. shin jenguk umah bujang seminggu sekali..


ni ler hasil nya selepas di make over hehehehe...


ni plak lampu kat meja kopi.. selain ada meja makan.. kadang kadang kena ada meja kopi gak.. sambil duduk minum minum.. makan kuih ker.. sembang sembang sambil laga kaki.. gosok gosok tangan heheheheh... saja shin lilit pokok berry kat atas lampu tu.. at least mengcover wire lampu yg dok terjuntai tu ek.. oklah.. bagi shin nampak variasi sedikit..

***

camtu la kengkawan lebih kurang shin cite pasal deco umah.. dan siap shin bagi contoh umah shin sendiri.. mungkin lebih kepada syok sendiri heheheh tp apa ada hal... shin mmg x tau pasal deco ni.. tp saje nak share share.. mungkin korang lebih terer bole bagi idea yang lain plak ek

hanya satu peringatan.. kita bila berbuat sesuatu tu.. pikir la kemampuan diri sendiri lebih lebih lagi.. kewangan... jangan terikut napsu.. xmo kalah ngan orang lain.. sampai memaksa kita berhutang.. susah hidup kalo terlalu terbeban ngan hutang ni.. lepaskan satu satu.. mungkin tahun ni korang abiskan dulu bayar hutang peti ais ker.. mesin basuh ker.. after that.. baru ambik yang lain.. atau kumpul duit dulu.. terus beli cash.. ingat tu~

semoga bertemu di lain entri deco deco... sekian ek~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

Ri said...

cantik lg menarik... :) kita suka

i'm shin... i'm inesen said...

hehehehe mekasih

Kaka' said...

simplicity is the best

APAi said...

waa..mmg chantek!!!

AzAz said...

lampu kuning??? adus silau bijik mata... huhuhu x tahan....

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : otak kuning tahan la plak ek ngee~

AzAz said...

2 laen... taw