Thursday, March 19, 2009

jom balik kampong


kengkawan... shin ada soalan teka teki.. nak dengar tak??? sapa terer jawab dapat hadiah tiket percutian... haa duduk duduk duduk...

soalannya.... since cuti Hari Raya lepas till now... bila last time korang balik kampong jenguk mak abah korang.. family korang ek?? waaaaa.. senang jer kann soalan teka teki ni...


hmm x kisah la.. kampong korang tu betul betul kat kampong ker.. kat felda ker.. kat tengah bandar ker.. namanya tetap orang sebut balik kampong kann.. cuma semangat nak balik tu jer lain macam.. ada yg jauh.. ada yg dekat.. dan ada yg dah xde langsung.. sian sian sian..

budaya balik kampong ni dah macam acara bermusim.. tiap kali ada perayaan time tu la korang baru berebut nak balik kampong.. mana yg naik kenderaan awan atau kenderaan sendiri. kalo nak harap orang orang bandar ni balik time cuti sabtu ahad.. toksah harap sangat la.. macam macam alasan agaknya.. kampong jauh la.. x cukup rehat la.. tp camne plak diaorang yg kampongnya dekat jer... apa agaknya alasannya kan... kiranya kalo tetiba tahun ni xde Hari Raya.. sure xde korang teringin nak balik kampong kan.. ish ish...

dulu masa kita kekecik.. dari start lahir sampai umo 2-3 thn kita x rasa apa apa... bila kita dah pandai bercakap.. dah pandai bejalan belari.. kita rasa.. rumah kitalah tempat paling selamat.. kita tak rasa takut pon sebab mak abah kita ada.. kalo kita pegi pasar malam.. takutnya tengok ramai orang.. tp kita rasa selamat sebab mak abah kita pimpin tangan kita.. baru telepas sekejap kita dah rasa takut sampai nak nangis.. takut mak abah tinggalkan kita..


bila kita baru start skolah tadika.. mak abah kita yg dok tunggu dekat seminggu sbb kita dok nangis sebab x biasa tinggalkan rumah... cukup sekadar dioarg tunggu luar kelas.. at least nampak muka diaorg celah tingkap pun rasa selamat... diaorg x tinggalkan kita...


rumah kita tu la syurga kita.. tempat kita tido.. tempat kita main main.. kawan kawan pun ramai.. even rumah nya sempit.. rumah kayu.. tp rumah kitalah tempat paling selamat bagi kita.. rumah kita adalah segala galanya.. mak abah bagi kita makan.. bagi kita pakaian.. bagi kita tempat tido.. bagi kita duit.. bagi kita pelajaran.. sentiasa nasihat suruh belajar rajin rajin.. bila besar keje bagus bagus.. beli umah besar.. gaji besar.. semuanya untuk diri kita sebenarnya.. walaupun kita x sedar.. bila kita dah ada semunya tu.. kita akan tinggalkan mak abah kita.. tp sebelum kita dapat semua tu.. mak abah kita tanggung kita.. mak abah kita tak tinggalkan kita macam tu jer...

bila kita belajar pandai.. kita masuk asrama.. kita rasa sedih plak tinggalkan mak abah kita.. tp mak abah kita bersungguh sungguh suh kita masuk asrama.. bangga anak dia masuk asrama.. sebab kita x biasa masuk asrama.. kita rasa x selesa.. bagi kita.. rumah buruk kita tu la tempat paling selesa.. makanan yg kafe masak pun x sesesap mak kita masak.. even lauknya ala kadar saja.. hampir setiap hari kita telefon mak abah kita.. bagitau tak sabar nak balik time cuti semester... mak abah kita hanya mampu melayan kerenah kita.. bila start cuti jer.. dah nampak mak abah kita depan pintu gate asrama nak ambik kita.. ada yg naik kete sendiri.. ada yg naik teksi.. ada yg naik kete jiran.. ada kete mahal... ada kete buruk.. ada yg x bawak apa apa.. sbb nak sama sama naik bas.. semuanya sebab kita. mak abah kita tak tinggalkan kita mcm tu jer..


bila kita dah besar.. kita dah ada kerja.. gaji kita besar.. rumah kita besar.. mak abah tumpang bangga.. kita x lupa mak abah kita... kita bagi duit tiap bulan.. kita ganti umah mak abah kita dari kayu jadi batu... kita belikan kete.. kita pasang astro supaya diaorg x bosan.. kita nak dioarg rasa kita x lupa jasa diaorg...

tp kita lupa.. kita sentiasa sibuk bekerja.. hari minggu kita dah ada aktiviti sendiri..mana yg PLU sibuk cari laki... tak cukup minggu ni.. minggu depan cari lagi... kita rasa kita dah pandai berdikari.. bandar ni dah macam tempat kita sendiri.. kalo mak abah pesan pandai pandai bawak diri.. kita dah ada jawapan sekali.. yg kita ni bukan budak kecik lagi... semuanya kita xnak mak abah kita risau.. tp sebenarnya bagi diaorg.. kita masih dalam penjagaan diaorg lagi.. sebelum diaorg menutup mata.. selagi tu diaorg takkan tinggalkan kita..

kita semakin jarang telefon mak abah kita.. kita semakin jarang jenguk mak abah kita.. bagi kita.. duit yg kita bagi.. penebus segala galanya... asalkan diaorg x rasa susah lagi.. kita rasa dah cukup sempurna tanggung jawab kita pada mereka.. tp kita lupa.. kita semakin jauh tinggalkan mak abah kita.. dulu kita tinggal beramai ramai.. tp sekarang ni kat umah tu hanya tinggal mak abah kita jer bedua.. dulu kita berebut, begado time nak makan.. tp sekarang mak abah kita nak makan pun xde selera.. kita x sedar.. kita dah tinggalkan mak abah kita..


kalo sesekali kita balik.. kita rasa mcm x selesa.. 2-3 jam dok rumah.. perghh kita dah rasa arghh bosannya.. tak sampai 2 hari dok umah.. kita x sabar sabar nak balik bandar semula.. kita rindukan rumah kita.. kita rindukan keseronokan bandar kita.. kita rindukan shoping complex kita.. kita rindukan line interenet kita.. kita rindukan scandal scandal kita...

mak abah kita hanya mampu tekebil kebil mata bila kita cakap kita nak balik bandar semula.. x puas melepas rindu kita dah bertegas bagi alasan kita ada banyak kerja.. sebelum balik.. kita x lupa bagi duit saku.. baru masuk kereta sms kat hp dah masuk betalu talu.. terus pandu kete x pandang pun mak abah dulu.. mak abah kita hanya mampu memandang sayu..

kita lupa... masa kita tadika dulu.. mak abah kita sabar berjam jam tunggu kita kat luar kelas.. time kita balik skolah kebangsaan dulu.. sanggup diaorg tunggu time panas panas.. time kat asrama.. tiap kali nak cuti semester mesti diaorg dah sampai awal nak ambik kita.. tp sekarang ni.. kita rasa rumah kat kampong tu bukan lagi rumah kita.. dunia kita sekarang sudah berbeza.. perasaan kita sekarang pun dah tak sama.. kita x sedar yang kita dah tinggalkan mak abah kita..

agaknya kita x sedar... satu hari nanti kita akan jadi tua macam mak abah kita.. ada kah kita nak anak anak kita tinggalkan kita sama macam kita tinggalkan mak abah kita? itu pun kalo kita ada anak anak.. kalo kita hidup single sampai bila bila?? mak abah kita sure tengah sunyi sekarang ini.. apa kata.. kita cuba slow slow dekatkan diri kita.. balik kepangkuan keluarga.. macam dulu dulu.. macam kita kecik kecik.. mesti diaorg gembira bila terasa kita ni masih memerlukan mereka.. walau sebenarnya kita mampu hidup berdikari.. ambik hati dioarg.. cukup telefon sekejap tanya khabar mak abah kita.. sesekali ada peluang.. balik kampong.. walau hanya sehari dua.. kalo sebulan skali tentu diaorg rasa bahagia... bila dioarg dah tua tua ni.. bukan wang segala galanya.. tapi perhatian anak anak lah yg memberi mereka kekuatan menghabiskan sisa sisa umur mereka.. jangan nanti bila mereka dah x de.. kita baru menyesal.. dah x berguna.. tak de sapa mampu menggantikan tempat mereka.. mak abah kita takde di jual kat shoping complex.. carilah kalo korang rasa ada!


Hari Raya sure dah xde rasa meriahnya... makin susah la kita nak jenguk ahli keluarga yg ada.. kampong kita dah xde bagi apa apa makna... hmm sedihnya kalo benda ni terjadi pada kita.. mana pergi hilangnya kenangan kita... kenangan bersama mak abah kita yg dah takde.. kenangan bersama adik beradik kita.. kawan kawan kita.... semudah itu kita nak lupa... tp pecayalah.. satu masa nanti korang duduk sorang sorang sure teringat masa yg dulu berharga.. yg x mungkin berulang sampai bila bila...

mungkin ada bagi alasan masalah keluarga.. mak abah tak suka kat kita.. hanya sebab kita di lahirkan x sempurna ( PLU ), mungkin di lahirkan bukan jadi kebangaan keluarga, family kita x macam family orang lain.. porak peranda.. kita x ngam ngan adik beradik kita.. kita banyak kenangan pahit kat kampong kita.. semuanya kita jadikan alasan kita tinggalkan terus kampong kita.. mak abah kita.. adik beradik kita... tp kita lupa.. tanpa mereka.. kita x lahir kat dunia ni.. mak kita menyambung nyawa nak lahirkan kita.. sedangkan kita.. menyabung nyawa jadi anak derhaka...

semoga tergerak hati korang nak balik kampong lepas ni... sekian dulu dari shin...

oh lupa... kalo korang dah jawab.. jgn lupa ambik hadiahnya.. tiket pecutian balik kampong kat tempat masing masing.. ngan tajaan dan tanggungan sendirian berhad ngee!~



wahai anak anak ku
bantulah kami menghadapi masa tua kami
dengan sabar dan kasih sayang
senyum dan kasih sayang kamu
adalah ucapan terima kasih yg terbaik
dari kamu untuk kami
kami merayu kepada kamu
membantu kami semasa kami hidup
dan selepas kami mati
kami menantikan doa doa kamu...
itu yg paling bermakna buat kami

kami sayang kamu anak anakku

dari kami : ibu dan ayah




m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

4 comments:

Bestke said...

tersentuh aku dengan posting ko ni.. :-(

Ri said...

ha ah... sedey :"(

i'm shin... i'm inesen said...

erk.. jangan sedey sedey...

AzAz said...

sedey...xde kampung lg... 2-2 atok ngan opah dh pindah ke batu 2...lama dah... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah...