Sunday, March 29, 2009

orang bujang ke dapur part 10


hye kengkawan... apa macam cuti hujung minggu korang.. seronok x?? hmmm x seronok?? kenape eh?? len kali cuba ronok ronokkan cuti tu... baru la besh...

arini shin xde watpe sangat.. dok ngabiskan masa sorang sorang.. pi bandar kejap.. pi CIMB.. guna mesin cash deposit dia.. then lepas tu plan nak pi Angsana.. x jadi plak.. jalan jem.. panas lak tu.. ada SALE kat Romantika.. member sms semalam.. dia dok pi.. teruja la dengar.. tp sib baik x pegi.. kalo tak.. terliur jer.. beli nya non ado~

mood nak masak ada plak ari ni.. singgah hypermarket Raksasa, beli bahan bahan nak masak.. terus gigih pi umah bujang shin.. so ngan percumanya shin tunjuk korang resepi ari ni.. Martha Stewarts pun xde bagi percuma tau.. beruntung korang dapat resepi ni dari shin.. Ayam Masak Sweet & Sour

jom masak masak...


bahan bahannya : daging ayam tanpa tulang ( boneless ), sos tomato, so cili, sos mangga, meggi seasoning, telur ayam, bawang merah, nanas, lada bengala, timur, lada sulah, tepung jagung dan tepung beras... sila abaikan keadaan isi padu sos dalam botol tu yer.. yang ado..sedey~


memula sekali... puan puan potong daging ayam secara begini yer.. lepas dah potong semua.. basuh bersih bersih.. kemudian toskan dia..


sementara nak tunggu daging ayam tu kering, puan puan potong la lada bengala tadi secara mendadu... nak potong serong pun bole.. habis potong lada, potong la nanas plak.. kemudian timun.. kalo nak pedas.. potong lada besar skit..



hanya telur putih digunakan yer.. masukkan dalam 1 sudu lebih seasoning meggi, kalo xde.. letak la garam skit.. kacau biar sebati.. x yah pukul plak telur tu ek.. kemudian.. korang ambik la dalam 4 sudu tepung jagung + 4 sudu tepung beras + 1 sudu lada sulah.. gaul rata..

kemudian.. korang buat macam dalam gambar tu.. korang rendam ayam tu dalam putih telur kemudian korang golek golekkan kat dalam tepung plak.. dah banyak skit.. baru korang goreng dia.. x yah garing sangat pun xper.. ikut suka korang..


dalam masa tengok bergolek golek tu.. jangan lupa panaskan kuali.. pastu korang goreng la ayam yg bersalut tepung tadi.. hmm sedap.. mcm rasa ayam popcorn kat KFC.. huhu bila dah semua siap goreng.. ketepikan dulu k..


ni la bahan bahan untuk menumis dia yer.. bawang merah tu dia potong dadu.. korang campur la sos mangga + sos tomato + sos cili... gaul rata, pastu kalo nak pekatkan kuah.. letak tepung jagung yg dah dibancuh ngan air sedikit.. letak garam secubit rasa~


step 1


step 2


step 3


step 4


step 5



step 6


siap sudah~

tu dia... mrasa korang tengok hasil kejadian Ayam Masak Sweet Sour lepas dah siap.. hmm shin masukkan terus dalam bekas.. sbb time ni dah lewat.. dah nak kul 7.. harus cpt cpt balik umah parent.. almaklum shin x berapa selesa dok rumah bujang sorang sorang time malam.. bukan takut.. cuma x selesa tu jer... ngee~

hah ada 3 bekas.. yg satu bekas bawak balik umah parent.. yg dua lagi tu utk di bagi pada kakak dan kakak ipar.. rejeki diaorg la.. pasal dok dekat2 ngan umah bujang shin.. huhuhu jalan kaki pon sampai.. hah diaorg ni plak.. jenis dah bagi bekas tu x reti reti nak pulang.. ish.. bekas IKEA ok.. huhuhu dah la gigih pegi nun jauh nak dapatkan.. pastu hilang seketul seketul..

camtu la kengkawan.. resepi memasak ari ni.. ni adalah 1st time shin membikinnya.. mungkin reka bentuknya x la menarik.. tp rasa nya tetap ado.. setelah mendapat pengiktirafan dari kakak dan kakak ipar shin tu.. huhuhu so korang pon cuba cuba la yer~

sekian dulu.. jumpa lagi di ruangan dapur ke dapur.... yang ado~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

AzAz said...

ayam part dada x sedap lah shin, koras smcm jer, guna bah tight lah baru best... a'ah dpt ideal baru, potong kiub mcm g2 yer... cpt masak kan..kan... mmmm coba wat lah

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : banyak isik ler!!!