Friday, March 27, 2009

i'm not married yet becoz i'm too inesen


hujung minggu datang lagik... masa ni la memasing nak wat aktiviti sendirik.. sama ada duduk umah sajokk atau lepaking ngan kengkawan.. jumpa buah ati.. jumpa scandal.. masing masing mencari aktiviti.. melawan kesepian.. dan yg ada ngan rela hati menjerumuskan diri sendiri ke perangkap kehidupan...

dulu orang wat keje kawin.. time cuti cuti skolah.. hah tp ini jam.. orang dah x yah tunggu cuti skolah.. asal sabtu ahad jer ada keje kawin.. asal ada keje kawin jer time tu la sabtu ahad.. macam dah xde hari lain.. tengok mcm PLU skrg ni.. hari hari leh kawin ngee~

lemah betul kalo tetiba mencanak canak kad jemputan kawin sampai.. kalo ada lucky draw x per lak gak... hadiahnya bermalam ngan pengantin lelaki untuk pakej 3 ari 2 malam.. huhuhu atau pakej honeymoon ker.. oklah gak.. ni... ngan nak redah jalan jem.. para jemputan yg x skolah.. x reti nak paking kenderaan elok elok.. ngan hujan la.. ngan panas.. ngan bunyik bising... ngan makanan x sedap.. layanan kurang memuaskan.. xde kendarat mat mat jamboo ker.. anak anak dara yg chomey ker.. balik balik.. makcik makcik yg dah monopos tu dok ke hulu ke hilir melayan tetamu... rasa mcm x tertelan nasik... boring yg amat dowh..

bila umo dah nak masuk 31 tahun ni.. mesti kena tebalkan muka.. pekakkan telinga bila ada kengkawan dok tanpa segan silu tanya bila turn kita plak.. ado ke patut.. lain la kalo dia hulur sponsor utk majlis perkahwinan kita tu.. lain cite.. masalahnya.. yg diaorg sibuk sibuk tanya tu.. BAHAGIA SANGAT ker hidup diaorg lepas kawen?? kalo tanya cukup tata bahasa.. peribadi mulia x per la gak.. ni siap pakej lazer.. sambil memperkecilkan kebolehan kebatinan plak.. aduhaii... memang berasap skit la.. keEgoan beb... yg bole di buat.. just tukar topic.. takkpun cepat cepat blah.. kalo dok lama lama mau migrain..

tu lom bab parent dok bebel.. sedara mara dok pakat nak jodohkan ngan sapa sapa jer.. oh puhlezzzzzzzeeeee... layak ker?? mantap ker?? alasannya lom sedia.. padahal.. yang ado.. taste kat mahluk sejenis... huhuhuh.. Nauzubillah.. hope di percepatkan dapat hidayah!

ok..mukadimah dah abis.. nak start cerita pasal bila tetiba orang yg kita admire.. kita suka... kita cinta... tetiba nak kahwin.. atas dasar apa?? wallahualam..

ada orang berkahwin sbb dah mmg sampai seru.. sampai jodoh.. ada orang berkahwin sbb di paksa.. ada yg kahwin sbb nak cover kelemahan diri... padahal yg ado.. lebih suka main belakang dan di permainkan.. give n take utk lebih mesra pendengaran.. berkahwin semata mata untuk dapatkan zuriat.. untuk sebab sebab yg tertentu la senang cakap...

yang ado.. yang menjadi mangsa... bf dia.. scandal dia.... wife dia... hmm hanya sebab si dia berkahwian.. banyak hati yg terluka.. termasuk la hati ayam.. hati lembu yg menjadi korban utk di buat jamuan majlis perkahwinan tu.. hampeh..

ada sesetengah PLU suka sangat ngan kaum kaum str8 .. walau pun kekadang belagak str8.. yang ado.. propa semata mata.. tidakkan diaorg ni dah pikir panjang.. pikir masak masak.. pikir separuh masak ker.. yg meke meke yg str8 ni.. akhirnya akan berkahwin.. walaupun masa tengah dok dapat bahan penyedap tu.. bejanji sakan.. takkan tinggalkan.. sanggup menghadapi masa depan bersama... perghhhhhhhh... mcm 'tut'..

tetiba sampai masa.. si dia bagitau nak bertunang.. masa tu korang pun gundah gulana.. kecewa.. merana.. bersedih dalam pelukan si dia.. tp di pujuk.. bukan takat usapan.. rangkulan semata mata.. beround round.. macam macma skilll... semua ni utk membuktikan.. even dah kahwin nanti.. tetap sama... KATANYA!

korang lak.. punya lah sentap... bila makin hari makin dekat majlis kahwin si dia... nak nak.. si dia mintak tolong sama sama buat persiapan.. perghh apa perasaan..??

ada lagi kronik.. si bf ni mintak kapel dia jadi pengapit masa akad nikah... masa bersanding.. masa potong kek.. aik masa tido.. masa malam pertama xmo amik kapel jadi pengapit skali ker.. untung untung 3some terus.. punya la mangkuk.. x pikir perasaan orang lain.. yg korang lak.. punya la baik.. sanggup ikut jer...

lepas dah lama kahwin.. dah ada anak.. makin kurang sms.. makin kurang jumpa.. makin jarang dapat nafkah batin.. yg merana diri korang jugak....kannn.. LIHATLAH DUNIA.. ini lah nasib kaum kaum PLU seperti korang.. ( bukan seperti shin ok! ) huhuhu

hmm apa yg boleh korang buat?? tepuk kepala.. tanya otak... apa patut korang buat... korang nak cari bahagia.. atau korang nak tempah merana.. bukan shin anti golongan str8.. even yg patah riuk.. pun mampoo berkahwin.. cuma shin rasa.. perhubungan mcm ni.. penghujungnya adalah kekecewaan.. kalo kita berharap sesuatu yg memang mustahil.. tp kalo awal awal kita dah paham konsep kehidupan mcm ni.. kita seharusnya bersedia.. berlapang dada.. tidak mimpikan kehidupan yg mungkin memang xde.. kita banyak berdoa pada Tuhan.. satu hari nanti.. kita pun berpeluang hidup aman bahagia.. pada jalan yg benar.. seorang diri atau berkahwin.. itu hak Tuhan untuk tentukan jodoh dan ajal kita...

sekarang ni.. korang cari la bahagia yg sewajarnya.. besederhana.. elakkan sesuatu yg mungkin mengundang bahaya.. kita sama sama cuba.. walau ari ni kita mampu.. esok kita gagal.. jangan putus asa...

dan jika sekarang ni korang melalui pengalam pahit.. bf larik.. bf nak kawin.. bf curang.. amik tempoh berehat seketika.. lepas lepas tu.. mulakan balik kehidupan korang.. kalo ex bf korang bole bahagia... korang pun bole berkali kali ganda bahagia dari dia...

pada korang yg dah pernah melalui proses kehidupan seperti ini... mungkin ada hikmahnya.. jangan putuskan persabahatan hanya sebab tiada lagi ikatan kemesraan dan persefahaman.. kalo dari awal niat kita elok elok jer.. kenal untuk happy happy.. xde sebab kita nak akhirkan perhubungan dengar dendam dan permusuhan.. bersangka baik..rilex.. bagus untuk awet muda huhuhu nanti.. saham sentiasa ada.. kalo asyik nak sedih... dendam dendam.. raut muka pun jadi kusam.. muram.. dah asyik salahkan nasib.. takdir...

semoga kita di beri peluang untuk mengapai bahagia.. mungkin bukan ari ni.. tp esok lusa mungkin dah ada yg menunggu kita.. kalo x menjadi.. cuba lagi... hidup ni bukan untuk bersendiri.. family.. kawan kawan.. teman istimewa itu yg buat kita rasa happy untuk teruskan kehidupan.. Ingat.. perpada pada.. tahu mana had dan kemampuan kita..


sekian dulu... sekadar coretan hati.. jumpa lagi

* shin merenung masa depan yg macam lampu lip lap lip lap


m(^o^)m


* i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

abgdark said...

kawin pengkid gorjes je la shin2 oiii

Anonymous said...

huhu mmg seksa menahan telinga dpd makcik2 bersekutu...

AzAz said...

a'ah citer ni... msh ada dlm simpanan sy... klu tgh feeling tgk ni lah... bestlah c remy tuh... mmmm agaknya besau ke barang dier... Opsss... ada besau mcm shin nyer? Opsss... puakanya molot kan...kan...

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : ko 'noya' ek?

Anasyg said...
This comment has been removed by the author.