Wednesday, March 18, 2009

clean like a man part 1


hye kengkawan.. nak dengar cerita tak?? hah.. duduk duduk duduk.. cerita nya.. macam ni..

dalam banyak banyak part dalam rumah.. dapur la part yg paling shin suka.. alhamdulillah dapur umah bujang shin agak luas.. so selesa tiap kali nak memasak.. x perlu berhimpit himpit. even nak letak meja makan.. peti ais.. kabinet.. still ada ruang lagi.. silap silap.. nak ehem ehem pun bole hehehe eiii kinky.. * i'm inesen...

ada dapur yang besar saja x mencukupi kalo kita x pandai nak mengemas barang barang.. semakin besar ruang.. semakin banyak barang kita nak letak.. semakin bersepah la kita nampak.. terus xde mood nak pegi dapur.. makan luar sajokk... ish ish ish.. sekarang ni kena la berjimat cermat.. takkan la setiap masa.. asal lapar nak pergi makan luar...kannn.. actually seronok memasak ni.. even makannya x seberapa.. yg penting kita tau kadar banyak mana kita nak masak supaya x membazir..

bila kita tinggal sorang sorang kat umah.. may be xde masalah sangat kann.. tp bila kita tinggal bersama ngan housemate.. mungkin ada masalah skit bila ada di antara diaorg suka menyepahkan umah... x kira la kat mana jer.. ruang tamu.. bilik air.. dapur.. bilik dia of course la kan... kadang kadang macam x percaya.. kalo orang x kenal.. sure nampak dia ni kemas saja orang nya.. tapi kat rumah.. kita kita jer yang tau..


erk korang bole bayangkan ler camni la keadaan umah korang... ngan pinggan penuh atas sinki.. pandai makan.. x pandai nak basuh.. asal tau nak guna yang bersih jer.. mesti korang yg rajin ni.. terus sama naik malas nak ngemas dapur.. ngemasnya makan satu hari.. tp nak sepah semula x sampai baper jam.. kalo korang terkial kial dok ngemas sorang.. sakit hati gak housemate lain buat muka tempe jer.. x reti nak nolong.. panasssssss... diaorg x rasa geli ker ker ek.. tiap kali nak makan.. hadap dapur yang bersepah.. kotor macam tu.. ish ish x de perasan kewanitaan betul... ops.. str8 ker housemate uol? hehehehe hello str8 bukan alasan.. kalo dah pengotor.. pengotor jugak..


kalo jaman shin kekecik dulu.. kalo sapa makan malas basuh pinggan.. mak shin dok bebel.. lain kali sapa yg malas tu.. makan pakai surat khabar.. x pon cari daun pisang.. hah nak senang pakai tempurung kelapa.. lepas makan buang... hah mau x tersedak tengah makan kena sergah macam tu.. huhuhu tp bagus gak idea tu kan.. korang sediakan la tempurung kelapa kat umah tu.. nyorokkan segala pinggan yang ada... mau terkebil kebil housemate korang kannn lepas ni.. rasain~



x teringin agaknya ado dapur yang kemas.. bersih.. buat apa pun selesa.. at least kalo ada tetamu nak datang.. x ler diaorg rasa geli nak tolong kita kat dapur..

***

kat dapur tu.. banyak part sebenarnya kita nak kena kemas.. dalam kabinet lain, area tempat memasak, area sinki, area meja makan, even dalam peti air sekali.. jom kita jenguk apa ada dalam peti ais kita sekarang ni... mesti penuh dengan makanan, sayur, belacan, ngan ntah apa apa lagi.. bau jangan cakap la.. ada bau ikan, bau masam, bau stoking pun ada.. ish satu hari nak ngemas tak kan siap... ( wahh cakap macam mak mak plak )





tu dia.. nampak kan... camne bersepahnya peti ais dan kabinet dapur kita.. bila dah banyak sangat.. sampai susah nak cari.. lepas tu terbiar.. busuk macam tu jer.. tp bila kita pandai susun elok elok.. masukkan dalam bekas.. sure benda ni x kan berlaku.. bukak jer peti ais.. wahhhhhh kemasnya.. shin pun nak belajar storage barang macam ni...

korang bole cari jer kat IKEA, Tupperware.. Cosway.. diaorg ada jual banyak bekas bekas camni.. mudah.. cantik.. kemas... suka tak??








harga barang barang ni ada yang murah.. ada gak yang mahal.. macam kat Ikea tu bole dapat bekas storage ni ngan harga yang murah... tp Tupperware ni memang mahal la.. dan ada warranty seumur hidup.. rosak jer.. korang leh ganti dan dapat yang baru.. tanpa bayar apa apa.. tp kena tengok jugak la.. rosak sebab apa.. kalo korang sengaja rosakkan.. banyak cantik nak dapat yang baru...

susah susah.. korang simpan jer bekas bekas terpakai.. macam bekas aiskrim ker.. bekas beli bihun sup kat pasar malam.. atau bekas pecuma time beli apa apa.. hah simpan.. jangan buang.. kalo pandai gaya.. bole di gunakan... tp yang bagus biar transparent la.. kita leh tau apa barang kita simpan dalam bekas tu kan...





hah.. biasa jadi macam ni... hehehe shin pun x terkecuali.. bila dah banyak sangat barang di simpan.. terus bersepah dalam kabinet.. hah.. kemas hanya di luaran.. sekali selak laci semua.. tersembur barang barang x terpakai yg kita x jaga dan kemas ngan baik.. hmm x elok la kan...

so.. benda ni kira peringatan kat diri shin juga.. bila kita dah biasa kemas.. even kita duduk kat mana mana.. budaya nak mengemas tu dah memang ada dalam diri kita.. even housemate kita ni pemalas nauzubillah.. x per la.. sebab kalo kita ikutkan sangat.. rumah tu pun kita duduk juga.. takkan selama nya kita nak rasa duduk dalam rumah yang kotor jugak.. kalo ada peluang.. pindah jer.. dok tempat lain kalo tak tahan sangat..

semoga info shin bagi ni ada berguna skit untuk kita semua.. shin pun bukan pengemas sangat.. tapi nak belajar mengemas sikit sikit... kalo ada geng lagi bersemagat nak mengemas.. ni dok sorang sorang.. non-ado bermaya hehehe nak plak lepas penat penat.. ada orang picit picit heheh sodap tu weii... mencanak rasa nak mengemas lagik dan lagik..

oklah.. jumpa lagi di lain keluaran siri ngemas mengemas.. sekian dulu ek~


m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

3 comments:

Kaka' said...

malas

Ri said...

erk.. dlm kabinet tu sepah rupanyer :P nnt kita kemas sama ek :)

AzAz said...

dh jual tupperware pulak ker? dulu sy dealer avon... ada lah dlm 5 thn, lepas farmasi guardian bukak kt sini org dh jarang nak beli, jadik mampuslah ahlinya sb tuan punya badan pun asyik gi beli lip balm kt guardian Opss...

rindu nak guna cream softener avon, yg dlm bekas tempayan kecil tuh... mmmm....