Saturday, March 7, 2009

orang bujang ke dapur part 9



hye guys..

actually shin bikin entri ni agak lewat.. kebetulan byk aktiviti shin bikin.. tu pasal la x dpt update pada harinya..

last sabtu aritu shin bikin cup cakes atau dalam bahasa nasionalnya kek cawan.. hmm sib baik xde kek mangkuk.. kalo ada yg nakal nakal.. dia modified nama tu jadi kek mangkuk-hayun.. korang ado??

baik lah... jom kita masak masak...

pertamanya.. kita selidiki dulu apa bahan bahannya yer puan puan..


tu dia.. kita amat memerlukan bahan utama, tepung gandum ( ayak dulu ), butter cup @ majerin, gula icing, telur, buah campuran ( kismis ), susu cair, baking power, bikarbornat, esen vanilla..

dan yg paling penting sempena namanya yer.. cawan kertas ek.. x kira la.. saiznya kecik ker.. sedang ker.. atau beso ker.. yg penting.. apa yg korang bikin menjadi... kalo harap mahal bekasnya.. cantik plak tu.. tp keknya bantat.. x rupa kek cawan.. ado org pandang??? jeling pun idak.. so sbb shin baru belajar.. shin guna cawan kertas yg berpatutan harganya.. sbb lepas makan.. bukan korang makan skalik kertas nya tu kannnn..


mula mula skali.. pukul buttercup 250g bersama 2 cawan gula icing.. pukul sampai kembang. buttercup rasa dia lebih lemak skit.. bebading kalo kita guna majerin biasa..



selepas kembang.. masukkan 2 sudu teh esen vanilla.. actually esen vanilla ni fungsi dia bukan jer utk bahan pewangi kek.. tp utk kurangkan rasa hanyir kek.. sbb kita ada gunakan susu yer..

selepas tu masukkan 4 bijik telo.. satu persatu ek.. macam biasa korang kena basuh telo tu dulu k.. jangan malas malas.. main beli pastu guna.. yekkk.. kotor ok~


pastu masukkan 2 cawan tepung yg telah di ayak.. utk cawan yg pertama.. korang campurkan ngan 1 sud teh bikarbonat dan 1 sudu teh baking powder yg sudah di ayak.. campurnya tepung tadi.. pastu gaul la rata yer..


kemudian masukkan 1 cawan susu cair.. berselang seli ngan tepung tadi.. puan puan masukkan tepung sikit.. susu sikit.. tepung sikit.. susu sikit.. camtu la namanya berselang seli ( kalo still x paham laaa )



pastu.. korang masukkan la buah campuran plak ( kismis ).. utk mengelakkan buah campuran ni mendap ke bawah.. sebelum masukkan.. ratakan dahulu dengan sedikit tepung.. jangan banyak banyak.. ala kadar jer.. pastu baru gaulkan dalam adunan td yer


lepas tu.. masukkan adunan tu dalam cawan kertas.. jangan sampai penuh ek.. 3/4 jer. pastu bakar dia dalam suhu 180 darjah untuk masa 20 minit.. korang leh adjust sendirik.. tengok la oven yg korang guna.. mcm oven yg shin guna ni.. xde suhu pun.. main agak2 dah masak.. tp ikut teori yg shin belajar.. mcm tu la.. 180 darjah..


untuk perlbagaikan rasanya.. korang leh letah la sebarang perasa lain.. mcm yg ni shin try rasa cekelat plak.. hah.. atau korang bubuh la perasa straberi ker.. sunkist ker.. yg penting.. ada rasa.. ada rupa.. ada jadi laaaaaaaaaa! kann ngee~


tu dia.. mrasa korang tengok kek cawan yg shin bikin... abaikan la.. yg nampak kaler kaler hangit tu.. hehehe..


camtu laaa kisah nya shin bikin kek cawan ek.. shin x reti la nak bubuh icing atas dia.. yg shin baru reti bikin.. camni la.. asas kek cawan.. nanti bila dah terer.. baru leh belaja bikin icing dia plak... untuk korang yg dah superb terer.. harap beri la tunjuk ajar kat shin ek.. so guys.. selamat mencuba ek

sekian~


m(^o^)m

* i'm shin... i'm inesen

6 comments:

Wai said...

Wah..... cup cakes! menarik2... sedap2! Lepas ni bole la order dari shin eh.

p/s: kalau ye pun buang la label & tanda harga kat tray pembakar tuh. hehehe.....

Anonymous said...

wah...uols mmg terer masak...cemburu meks tau

i'm shin... i'm inesen said...

hik hik.. alahai.. xde apa nak di cemburukan.. shin kekadang bikin pun x semuanya menjadi.. tengok jer la kek cawan shin tu.. sikit lagi nak hangit hehehee

wai wai... shin dah try buang harga tu.. tp lekat sangat.. maleh terus... hik hik

AzAz said...

mmm sedap.... ngapa skrg dh xde ruang org bujang ke dapur??? dh diberhentikan siarannyer ker???

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : bajet xde... akan bersiaran semula ngee~

eila aleela said...

Nampak senang ni..nanti boleh cuba..thanks share :)

Jemput singgah my blog nanti ye
http://aleelazain.blogspot.com