Thursday, March 5, 2009

jom kita menabung


dalam 8 orang adik beradik shin.. 7 daripadanya lelaki.. ngee... ( tu pasal shin 'tut' ) huh dah agak dah apa yg korang nak cakap.. yg sulung tu jer la pompuan.. tu pun umo 18 tahun dah kena paksa kawin.. sian sian sian... ( nasib baik la ni shin x kena paksa kawin ) kalo tak.. haru...

dulu masa kekecik.. shin byk abiskan masa ngan abang shin yg no 5.. jarak umo kitaorg 2 tahun jer. so mmg kerap la kitaorg kena hentam ngan babah pasal begado.. huhuhu.. yer la.. semuanya shin nak lebih.. xmo kalah dari dia.. abg shin lak jenis senyap jer mcm garfield..

kalo tiap kali dapat baju baru.. kitaorg mesti dapat sepesen.. cuma lain kaler jer.. sbb abang shin ni kulit gelap skit.. so baju dia kaler suram suram jer.. baju shin lak kaler meriah meriah ( macam tau tau jer ) tp shin kekadang melaram gak baju dia.. padahal sama je kan.. tu pasal shin ckp tadi.. semua barang dia.. shin nak... shin punya plak.. dia xleh sentuh.. hehehe

ingat lagi.. masa umah parent lom renovate.. era 80an dulu.. toilet kitaorang nun jauh kat belakang umah... ngee... paham paham jer la... kalo tetiba tengah malam perut meragam.. mmg dia la jadi mangsa.. suh teman... paksa sampai dia nak.. nanti kalo takut... dua dua masuk toilet hehe.. sambil jeling kekwat kat dia '' pssst... pandang lain! '' hehehehe.. tp bila turn dia plak.. shin buat buat tido mamposss..

tu dulu.. tp sekarang bila dah besar... shin mcm xde modal nak cakap ngan dia.. hehehe.. rasanya sejak skolah menengah.. kitaorg dah kurang berbual.. sampai la sekarang.. rasa mcm xde topik menarik kalo berborak ngan dia.. hehehehe.. skrg ni umo dia dah 33 tahun.. bulan dpn due date wife dia nak bersalin anak sulung.. ngee.. hopefully semuanya selamat..

ahak... panjangnya mukadimah dia kan.. padahal shin nak cite pasal menabung.. gigih ni pepagi lagi nak bikin entri.. pasal semangat nak menabung tu meluap luap hahaha ( poyo tak? )



sebenonya masa kecik kecik dulu.. abang shin ni sgt ler pandai menabung.. dulu kitaorg dapat tabung yg bentuk dia mcm tabung haji tu.. huhuhu.. bila shin tengok dia rajin menabung.. shin pun xmo kalah.. nak menabung gak.. tp selalu korek.. pasal nak beli aiskrim ngan mee siput.. sebab xmo kalah punya pasal.. shin selalu korek tabung dia.. pastu duit tu shin masukkan kat tabung shin plak.. skit skit shin buat.. sampai dah nak sama berat.. hehehe mungkin dia perasan kot tabung dia mcm susut.. tp saje buat tak paham.. ( kalo tanya pun... takkan shin nak ngaku kan ) lagi lagi kalo masa Raya... perghhh duit Raya shin la cpt habis sbb asyik nak beli ''tikam''.. hehehe tp xper.. tabung abang ada!

sekarang ni bila dah besar.. shin kena pandai manage duit sendiri.. xde dah nak menabung nabung ni... kekadang buat muka seposen mintak kat mak atau babah kalo nak beli apa apa.. hehehe.. sib baik dapat.. kalo x dapat.. mau buat muka cencorot.. muncung sedepa.. huhuhu

ngan keadaan ekonomi gawat sekarag ni.. even shin x terasa sgt pun ( pasal shin x kumpul hutang ) hehehehe .. so shin kena mulakan menabung.. isk.. mesti liat skit nak mulakan..

malam tadi la.. masa shin borak borak ngan member.. dia cite cite pasal Raya plak.. erk.. ye la.. ni dah lepas bulan 3 dah... hmm kang tetiba dah nak puasa.. masa tu kalo baru nak menabung.. mana la sempat...


so.. shin dah pikir camne nak menabung tp lain pesen skit.. cuma hati kena kuat.. jgn gunakan duit tu sebelum waktunya.. jom shin bagi resipi camne nak menabung hehehe sssssssshhh RAHSIA tau!

caranya... shin akan sediakan sampul surat.. then depan tu shin akan tulis la besar besar.. contohnya RAYA.. then sampul surat lain JALAN-JALAN.. lagi sampul surat BESDAY.. pastu shin tetapkan setiap bulan shin masukkan berapa ringgit... kena disiplin la.. x leh miss walau sekali.. kalo x.. nanti larik bajet.. hmm setiap bulan shin akan masukkan..

RAYA - RM50
JALAN JALAN - RM50
BESDAY - RM30 - RM50
LAIN LAIN - RM50
EGO - RM100

camtu la kekdahnya...

RAYA tu nanti kegunaannya utk persiapan nak raya la... tukar cat ker.. ganti langsir umah bujang ker.. wat open house utk kengkawan ker... bagi anak buah duit raya lagik.. shin xmo macam orang lain yg bagi alasan tahun ni raya x meriah.. cut cost pasal banyak nak pakai duit.. kalo nyimpan dari sekarang sure semua InsyaAllah cukup kalo kita amalkan sikap tidak membazir.. fuhh INSAF

JALAN JALAN tu plak.. mana tau tetiba ada hati nak pi melancong ker.. melencong ker.. apa apa jer la yg berkaitan.. masa ni la duit ni akan shin pakai.. hmm yang penting x berangan lebih nak pegi yg xculsive punya tempat.. duitnya non-ado~

BESDAY tu.. shin nak guna utk beli hadiah diri sendiri hahaha ( sedey kan mcm tau tau.. thn ni x dpt hadiah ) pastu.. seumo hidup shin x penah belikan kek besday utk mak atau babah shin.. dioarg x penah dpt kek pon.. adik beradik lain pun x penah bagi.. so biarlah shin mulakan.. dah aim nak beli Secret Recipe ( berangan ) hehehehe sebijik jer dah RM70.. kalo berbijik bijik mau pengsan nak bayo.. so besday mak shin nanti bulan 5 then babah plak bulan 10.. sempat lagi nih... gigih... thn ni genap umo mak shin 60 tahun.. babah plak 67 tahun.. semoga diaorg sihat sihat dan bahagia selalu bersama anak anak yg inesen ngee... AMIN

LAIN LAIN tu plak.. kalo tetiba shin nak guna duit.. tetiba dengan perasaan terperanjat dan tersenyum manja " Eh ada duit laaaaaa plak '' hah mcm tu la kununnya.. tp kalo bole.. shin x kan suka suka guna la... bila betul betul memerlukan..

EGO plak.. utk kegunaan keEGOan shin hehehe.. utk serive 2 bulan skali.. utk ganti sparepart.. utk minyak dia hari hari.. untuk hantar carwash.. leh cuci EGO sambil cuci mata.. hik hik

so camtu la kengkawan.. angan angan shin utk menabung style baru hahahaha.. hopefully berkesan dan menjadi ler.. bukan hangit hangit tahik ayam... yer la ngan kewangan shin yg terbatas ( x kaya mcm korang ) hehehe terpaksa la shin manage sendiri.. sbb susah senang pun sendiri kan...

semua orang pun ada cara memasing.. bukan bagi yg terer hidup dia dan hebat kewangan dia.. mungkin cara shin ni x berapa effective.. xper la shin try dulu.. kalo x berkesan.. tahun depan cuba cara lain plak.. hehehehe.. ( matilah... xmo terima pendapat orang yg arif ) hehehe.. shin x degil.. i'm inesen...

oklah.. tulis panjang panjang pun.. korang baca skit skit jer kannnn... ( paham dah ) huhuhuhu.. selamat berhari Khamis yer kengkawan.. sihat sihat dan selamat zahir batin.. AMIN..

sekian~


tengok tengok.. cantik x tabung ni?? korang ado??


m(^o^)m


* i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

Louie Terbang Tinggi-Tinggi said...

wow wee best baca cite kamu...suka2..

baboon^albino said...

salam singgah...saya pun suka kek kat secret recipe jugak(takder org tanya pun...ahaks!!),esp. kek caramel chesse,tapi saya makan satu slice pun dah cukup,nak turunkan berat badan la katakan...ahaks!!bertuah ur parents,ada anak mcm awak yg sanggup berkorban nak beli kek besday diorang...i'm prud of u bro!!jasa mereka,kita mesti kenang sampai bila-bila,kan?anyway,good luck with aktiviti menabung anda...sikit-sikit,lama-lama jadi bukit...yup-yup
salam ;)

i'm shin... i'm inesen said...

erkk.. buat pe dah penat menabung duit tetiba dapat bukit lak??? iskk xde pekdah.. org nak lepas penat menabung tu.. makin banyak la duit.. xmo la dpt bukit ek!

anyway.. shin penah mintak resepi kat sorang waiter kat secret resipe tu.. tp hampeh x dapat.. kedekut tul..grrrr!

RIZAL said...

mutip mitak recipe kt waiter.

AzAz said...

xpa lg tuh... dlm 8 shin sorang je yg 'ting tong' opsss... sy ada 5 beradek smua berkonek opsss... 3 dari 5 'toooot' amacam... best x mak bapak kitaorg... opsss...

kongsi toilet? eeeiiii taikkk opsss... harum baunyer :)

a'ah kan... kan... masa kekanak sypunrapat giler dgn abg sulung, msuk sek menengah dh x rapat langsung... sb dh sedar songsang kot opsss...

raya ko best yer... sy x prnh rasa kebahagiaan sinar raya... sb x prnh dididik ke arah itew... kekdg dengki tgk kluarga org laen yg mesra mcm shin... ngapa kluarga sy x g2.... huhuhu...nanges...=(

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : isk isk isk.. kesiannn!