Tuesday, March 10, 2009

keEGOan shin masuk ward




hari ni dah tiba masanya utk shin menyervice keEgoan shin.. setiap 2000km shin akan terus tukar minyak itam.. ye la.. shin ni dah la x reti nak jaga moto.. pomen sana pomen sini.. langkah paling inesen shin bikin.. pi antar bengkel.. biar abang abang pomen yg menyervice shin.. ehhhh menyervice keEgoan shin.. tersasul plak.. adehhh~

nak lepas 2000km tu biasa amik masa 2 bulan ar.. ye ler.. shin slalu heret keEgoan shin area dekat dekat sini jer.. so xde la kerap sangat nak service.. even abang abang pomen kat workshop tu pun kenal shin.. terer bab service menyervice keEgoan shin.. kepuasan sangat! huhuhuhhu


ni la rupa bentuk minyak itamnya.. Rm 28.00 sekali tukar.. member shin penah ckp.. kalo pakai keEgoan.. kena rajin tukar minyak itam.. baru la enjin dia terjaga.. sbb kalo dah rosak nanti nak ganti sparepart mahal.. so.. sblm terlambat.. baik shin jaga bebetul kan...



mrasa korang tengok rupa bentuk abang pomen yg dok gigih menyervice keEgoan shin tu.. segan nak snap dekat dekat.. tp ropa dia ni lebih kurang mcm Jien ler huhuhu anyway abang pomen ni melayu.. muka jer cam chi..


then ni cover enjin keEgoan shin.. nampak kan kesan calar calar tu.. kesan calar ni dapat masa era kejatuhan keEgoan shin satu ketika dulu.. agak parah la.. mana yg penting jer shin betulkan.. macam part yg lebih kurang ni.. shin hold on dulu.. memang dah lama shin nak ganti.. tp harganya mahal.. Rm 28.00.. akhirnya.. shin ganti gak ari ni..


tadaaaaaaaaaaaaa! nampak kan dah ganti.. wahh cantik.. baru... dah x calar lagik.. camni la baru ranggi~


yak ni pun kesan era kejatuhan keEgoan shin dulu tu.. habis patah pemijak kaki dia.. ni pun shin memang dah patut sangat ganti.. segan kalo ada yg membonceng kat belakang.. tetiba kaki panjang dia xleh nak sangkut disebabkan xde pemijak hehehe sori~



haaaaaaa.. dah gantik kan... baru lagik.. actually yg patah cuma belah kanan.. tp shin x leh beli utk satu belah jer.. shin kena beli sepasang.. adehh.. so.. shin tukar la skali kanan ngan kiri pemijak kaki tu.. kang kecik ati pemijak kaki kiri tu..

***
leganyaaaa.. semua dah ganti.. sib baik shin dah sediakan tabung utk keEgoan shin.. so shin x la rasa terbeban sangat masa nak bayar.. semua sekali termasuk 1st class service abang pomen tadi tu.. ngan dia bagi xtra senyum sepanjang masa.. hehehe shin kena bayar Rm 85.00. Hmm Alhamdulillah x over bajet tabung keEgoan yg shin letak Rm 100 jer.. fuhhh~

xper la.. semuanya ni kan utk kegunaan shin gak.. keEgoan ni la shin guna kan untuk mencari rejeki, mencari kebahagiaan, ketenangan dan ketegangan, penghubung silaturahim, pergi beribadah dan beriadah dan macam macam lagik.. so.. bila dah tiba time nak kena baiki.. jangan sekat sekat.. tp bepatutan la ngan kewangan.. kalo ada rejeki.. tukar.. kalo xde.. hold on dulu.. lagi plak.. benda yg nak di tukar tu x effeck sangat sekiranya tak di tukar sekalipun.. lepas ni shin nak pi basuh moto plak.. tp x tau bila.. hehehe

so guys... x rugi kan menabung bila kita rasa menang keperluan dan akan kita gunakan satu masa nanti.. kurang stress kann... renung renunglah~

sekian~


m(^o^)m


* i'm shin.. i'm inesen

1 comment:

AzAz said...

ada gak scooter dulu pki suzuki skrg karisma... saja round pekan... gi jaun seket rela pki kete Opss...