Tuesday, March 3, 2009

orang bujang ke dapur part 8


hye kawan kawan... korang wat pe tu?? nak dengar cerita x?? hah duduk duduk duduk..

skrg ni hampir tiap tiap ari hujan ( kat tempat shin ar.. tempat korang camne ek? ) seronok hujan... tp biasa lah.. bila time hujan ni.. lapar sgt sgt sgt..

korang penah dengar perkataan jajan x?? ala.. makanan ringan ler.. kat sini kitaorang panggil jajan... ntah la.. shin mmg kurang skit makan benda alah ni.. dah la mahal.. x sedap lak tu.. kalo yg murah pun.. harap plastik jer beso.. tp dalam di skit.. mcm rasa makan makanan yg garam dia telebih.. masin.. huhuhu..

actually jajan ni x elok sebenarnya utk kesihatan.. byk perasa.. perisa... pengaler tiruan.. hah tak tulen bangggggg! bila benda tak tulen camni of course la ada kesan sampingan kan.. biasa nya iklan iklan tv yang dok pengaruh bebudak kecik.. orang orang dewasa jugak.. utk beli jajan ni.. shin penah terbaca laporan.. x tau la sahih ker x... jajan ni leh nyebabkan kanser.. dan juga kanak kanak bole jadi hyper aktive kalo makan selalu.. sukar di kawal.. kecik kecik dah mcm tu.. kot kot bila dah besar kang.. byk plak jenayah berlaku di sebabkan pemakanan... ntah ntah otak pun leh kurang peka time belajar kalo banyak sangat makan jajan... so.. kawal pemakanan adik adik, anak anak dan diri kita skalik ek~

tu dia... banyak skalik jajan jajan.. isk isk... pilih jer mana satu jajan yang bakal 'membunuh' kita satu hari nanti... eiii takut takut takut...



ngee.... tengok tengok.... shin maintain 56kg.. yeah... bulan January penah cecah 60kg.. February shin kurangkan makan nasik.. hasilnya... turun 4 kilo. hampir tiap tiap awal minggu shin akan timbang berat badan.. untuk tau berat badan shin yg terlatest cewaaahhh.. hehehe.. ye la.. bila umo sekarang ni.. kadar metabolisme mungkin rendah dah... so kena kawal pemakanan.. supaya tak gendut.. kalo dah gendut nanti sapa yg susahhhhh... shin jugak... hmm susah susah susah

ok ari ni shin nak tunjuk korang 'jajan' yang shin suka makan... iaitu salad buah dan salah sayur.. ngee... senang jer buat dia... nanti sambil korang layan dvd.. main tenet.. duduk duduk tu.. daripada makan jajan yg sangat tak berkhasiat tu.. better makan mcm ni ek..

jom masak masak...


untuk bikin salad sayur.. korang perlukan sayur sayur ni ler.. atau korang nak letak sayur lain pun x kisah.. ikut kesukaan korang.. yang penting sos Thousand Island tu ek.. apa brand pun x kisah... janji halal... ya timun jepun tu sgt sedap yer... huhu pastu kita ada tomato, daun salad cina, bawang bombay india ( rasa dia pedas skit ) dan juga kentang... kentang tu korang rebus atau bakar dulu ek..



pastu untuk salad buah plak.. bahan utama dia.. Sos Salad ( Fruit Salad Dressing ) kalo xde.. guna mayonis jer la.. then korang letak jer apa apa buah.. epal hijau, epal merah, buah pear, anggur, strawberri, buah kiwi ker... tp jangan la letak buah yg berair mcm tembikai tu.. nanti salad korang berair dan kaler dia x cantik hahahah nanti nak makan pun mcm x selera..




memula skali korang potong potong la buah tu... mcm dalam gambar ek... potong besar bole.. potong kecik boleh.. ikut kesusaian mulut korang.. yg biasa menerima besar atau kecik sesuatu itu huhuhu manakala untuk sayur pun mcm tu gak... potong kecik kecik la senang skit... cuma daun salad tu jgn la halus halus.. x sedap nanti... then kentang yg dah di rebus/bakar tu.. korang potong 4 atau 6 bahagian... manakala bawang plak.. korang potong bulat bulat..

lepas tu.. dalam bekas berasingan... korang gaulkan buah buah yg dah di potong td ngan sos salad tu... manakala sayur tu plak ngan sos Thousand Island... lepas dah gaul rata.. korang biarkan kejap.. masukkan dalam ais box ( peti ais ) pon bole.. jangan lama lama plak.. nanti dah x fresh...


tadaaaaaaaaaaaaa! mrasa korang makan lepas tu.. ngee.. nyum nyum....

so camne kengkawan.. senang x bikin?? senang kann.... so lepas ni korang leh la stop kan sikit sikit pemakanan jajan ni ek... semoga shin.. kawan kawan dan semuanya sihat sihat selalu... selamat mencuba...

sekian~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

1 comment:

AzAz said...

jajan??? mknan apa tu? tapi kan kan, klu mknan ringin katanya, pulun je bkn nak idup 1000 thn Opsss...

sdaplah salad tu kecur air... Opsss