Sunday, August 29, 2010

cerita hari ke19 puasa : 10 yg terkahir


assalamualaikum kengkawan shin semuaaa... alahai.. lama x bersiaran... shin sangat tak sihat.. demam sepanjang 4 ari sblm ni... arini tinggal saki baki dia jer.. pening pening lalat masih ada.. hopefully akan pulih sepenuhnya ler... haa kengkawan semua sihat?? puasa mcm mana??? jgn monteng haaa!

sekejap jer kan, dah 19 hari kita berpuasa... haaa pejam celik tau tau jer dah 19 hari.. wahh ada 11 hari lagi nak Raya.. tak sabarnyaaaa!!! lepas bebuka petang kang.. bermulalah era 10 Ramadhan yg terakhir.. malam yg di tunggu di tunggu seluruh umat Islam yg benar benar menghayati erti sebenar Ramadhan.. di mana terdapatnya malam Lailatul Qadar..

haaa.. x perlu la shin cite panjang lebar pasal malam Lailatul Qadar.. korang leh google jer.. sbb kalo shin citer lelebih... shin sendiri lalai... sangat la x elok kan... cuma bagi kengkawan shin semua.. yg berazam puasa elok elok.. dari start awal Ramadhan aritu.. even ada yg sebelum masuk bulan Ramadhan lagi dah berazam xmo tinggal puasa.. xmo mengumpat.. xmo tinggal solat.. haaaa kira malam 10 terakhir ni mcm malam bonus utk korang ler.. jgn plak time ni korang sibuk pi shoping raya la.. tolong mak buat kuih la... isk.. rugi rugi.. ek...


korang tau tak buah apa kat gambo atas ni?? haaa ni la buah asam jawa.. shin demam dari ari rabu lepas.. tp semlm badan shin betul betul panas tahap gaban kena fire ngan golgom.. sampaikan jalan pon melayang layang.. hujung hujung jari ni sakit.. kebas kebas...

pastu.. paginya shin pi beurut.. pakcik yg tukang urut pun ckp, badan shin sangat panas.. dia suruh bukak puasa jer... aishhh syg la plak... shin ckp la.. tengok la kalo tahan.. shin puasa jer...

mlm tu mak tak bagi shin pi terawih.. dia suh buat kat umah jer.. perghhh kalo dah pening.. di bawak baring.. tau tau terlelap.. tetiba ada org bukak pintu.. si Haji Rafzal datang umah.. agaknya mak ckp yg shin demam


dia suruh mak amik asam jawa.. letak air skit.. pastu lumurkan kat seluruh kepala shin.. kat badan.. baru letak airnya dah kering.. tu tandannya.. mmg panas.. so kena selalu basahkan kepala ngan air asam jawa... sampai la rasa mcm lambat kering..

alhamdulillah.. rasa selesa bangun pagi tadi.. even ada pening pening skit.. tp dah rasa lega... mujarab jugak petua ni ek.. so kalo korang demam..sakit kepala.. haa.. cuba la petua ni ek..

mekaseh la kat mak shin.. sepanjang shin demam.. dia rajin melayan kerenah shin.. merengek nak anggur, mak shin sanggup pi bandar kota tinggi cari buah anggur, merengek mintak picit kepala.. nnt mak shin picitkan.. merengek sakit betis.. nnt dia datang picit.. pastu xleh nak makan.. dia masakkan bubur.. ngee.. mekaceh yer mak.. shin sayangggggggg mak~

bila demam semua benda rasa kelat.. pagi tadi cuma sahur ngan bubur jer.. so skrg perut dah rasa pedit huhu.. lapo ler tu... hope bebuka nnt selera makan tu dah ada...

sekian dulu ek.. jumpa lagi di lain entri..

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

1 comment:

FaizalSulaiman said...

faizal belum pena tgk pokok asam jawa ni.ohh gitu ya buahnya..hurmm..

selamat menyambut malam lailatulqadar dan selamat berbuka, shin!