Saturday, August 21, 2010

cerita hari kesebelas puasa : harga sepotong pizza


kengkawan nak tau?? haa shin dah lama x bebuka puasa kat luar.. ada la dekat 4-5 tahun.. biasanya shin bebuka ngan parent kat umah.. x pon bebuka kat tempat keje... hmm tetiba semalam shin dok plan bebuka kat luar ngan member, encik Dann Nolan.. berjaya gak dia umpan shin ngan pizza super supreme cheesy lava.. citt.. pandai ehhh~

asalnya shin bagitau encik Dann, shin nak beli sandal.. shin mintak tolong dia surveykan size.. sbb sandal tu ada jual kat Jusco Tebrau City.. dekat ngan tempat keje dia.. then encik Dann ajak la bebuka skali.. mulanya xmo.. tp sbb kan pizza.. shin terus berubah pikiran.. tp shin ajak dia bebuka kat Plaza Kotaraya Jb.. kat situ ada masjid.. leh solat tewarih terus.. x yah shin rushing balik umah cecepat.. nak pi Jb bukan dekat.. mau sejam..

suddenly... lepas solat Jumaat tu.. encik Dann call shin.. cakap xde size la plak.. so shin terus tukar plan beli kat Plaza Angsana... shin bajet.. lepas beli terus pecut pi Plaza KotaRaya.. amik masa sengah jam camtu..

shin balik keje jam 4.10pm.. bawak kete babah.. Senja Nan Merah tu.. sbb Awan Nan Kelabu shin kat bengkel.. sempat ar balik umah.. antar ubat semput babah.. solat asar dulu.. pastu terus gerak pi Angsana... shin sampai Ansana kul 5.35 petang.. pastu terus beli sandal.. xde size 7... shin beli gak size 8, longgar skit.. then kul 5.55 shin terus bayar parking.. pastu shin terus pi tempat kete..

tetiba kete xmo idup.. adehhh.. start enjin xde respon langsung.. perghh shin plak cpt gabra.. shin mintak tolong la ada sorang brader tu.. dia pun x tau nak wat.. dia check bateri semua ok.. pastu shin call encik Dann, call babah, call abang.. masa tu mmg siyes gabra.. shin dah la x tau pasal kete.. dalam ramai rama itu.. cuma encik Dann yg reply call.. yg lain senyap.. bz kot time tu.. tak pasal pasal.. encik Dann kena datang Angsana.. cancel nak booking Pizza Hut kat Kotaraya..

then lama gak la tunggu.. pastu encik Dann call suh shin booking tempat duduk kat Pizza Hut Angsana.. aishh sib baek la kat Angsana ada Pizza Hut.. tp shin dah x bernapsu.. masa tu pk mcm mcm.. takut kena marah lagi.. takut x leh balik.. pk pasal nak semayang semua.. semua plan shin ghaib camtu jer.. gara gara kete x idup..

then dah nak masuk waktu bebuka tu encik Dann sampai.. sempat la dia tengok muka monyok shin.. pastu masuk waktu azan jer.. mata dah begenang dah.. cedey.. lagi la kat meja sebelah tu satu family makan pizza... masa tu shin teringat kat mak babah... kalo shin x kuar.. mesti shin dok bebuka ngan dorang.. encik Dann try gak ajak bebual.. tp ntah.. shin pk pasal kete.. pasal mcm mcm ar... sorry sgt sgt ek encik Dann..

lepas abis bebuka.. sempat la solat maghrib kat surau Angsana jap.. then terus pi kat kete semula.. then encik Dann cuba.. mmg xleh.. pastu x lama.. abang shin sampai.. dia try pun xleh.. last last call EON service.. dia ckp mungkin kunci shin tu alarm dia rosak.. dalam tu ada cip utk sensor kat tempat start engine.. dia suh pakai kunci pendua... adoii.. kunci pendua yer kat umah parent...

pastu abang shin balik la.. shin plak mintak tolong encik Dann pi umah parent amik kunci.. haa mau sejam pegi... pastu sejam lagi patah balik semula.. dalam kete shin diam jer.. gundah gulana... pastu sampai Angsana semula dekat pukul 11.30 malam..

Alhamdulillah.. guna kunci pendua.. kete dah leh start.. so betul la.. cip dalam alarm kunci 1st tu rosak.. adehh susah nya.. mujur leh balik umah.. maunya kalo shin jauh dari umah camne tu?? encik Dann bilang.. kete baru kebanyakkannya mcm tu.. kat alarm kunci tu ada cip untuk bagi sensor sblm nak start enjin.. kalo rosak.. x leh start la.. aiyoo kekadang nyusahkan jugak ek..

pastu shin balik umah semula.. dekat kul 1 pagi lebih sampai.. parent x tido ag.. dia tunggu shin balik.. shin takut gak kot kot kena marah.. tp diaorg ok jer.. lega skit.. hilang semua rasa risau.. so lepas ni jadi satu keje nak kena betulkan kunci lagi satu tu.. entah baper kena... x pasal pasal~

ini la harga sepotong pizza yg shin kena bayar.. teringin sgt nak makan.. shin dah susahkan org len.. shin x dtp bebuka ngan parent, shin x dapat solat terawih kat mesjid.. tp semua ni mcm encik Dann cakap.. pengalaman.. shin kena jadi jgn kelam kabut sgt la lepas ni.. *sigh

p/s : mekaseh semua yg membantu.. terutamanya encik Dann ngan abang shin.. sorry menyusahkan semua org... mcm tobat nak kuar lagi time puasa.. huhu tp kalo kena umpan pizza lagi x tau la plak... nak amek gambo smlm pun x bermaya.. so xde la pic pizza ek~

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

6 comments:

Hizami Rahim said...

erk.
sabar ye.
dugaan.
:)

i'm shin... i'm inesen said...

hizami : begitulah.. x tahan godaan.. mmg x suka ada masalah.. bila ada masalah kecik kelam kabutnya mcm masalah negara

hana devushka said...

dugaan di bulan puasa..
sabar ye shin(^_^)

@yue said...

xpe..gmbo pizza leh goggle je..hehehe

dugaan di bln pose nok...

bertabahlah...

i'm shin... i'm inesen said...

hana : skrg dah ok.. x kena marah pon.. cuma kunci lom sempat di baiki.. suh abg pi hantar eon

i'm shin... i'm inesen said...

ayu : tu ar.. x sabar nak makan pizza lagi.. len kali beli.. bawak balik umah.. sblm buka.. panaskan :P