Wednesday, February 4, 2009

cerita pasal album

ehmm.. masa kekecik dulu.. shin xde duit.. ye la.. family shin bukan orang senang... lagi plak.. kitaorg dok kampong jer.. so.. shin memang x tau sangat pasal lagu lagu ni... kekecik banyak main jer... dulu masa kekecik .. era 80an kat dalam kete abah ada tempat main tape kaset.. hah.. susah nak gambarkan ler camne bentuknya.. dia mcm tape video.. tp besar skit dari kaset yg ada skrg ni.. masa tu.. kaset kaset yg ada skrg lom popular lagi... tiap kali kakak shin nak dengar lagu Endang S Taurina... kena main dalam kete hehehe.. dulu penyanyi macam Hetty Koes Endang dan beberapa orang lagi penyanyi Indonesia sangat popular kat sini..

then lepas tu.. zaman kaset plak... masa tu shin x kenal sangat nama nama penyanyi yg ada.. tp sangat suka lagu album Ramlah Ram.. hah hambik.. ulang ulang lagu.. terus rosak... dan zaman 80an ni plak.. memang belambak giler kaset cetak rompak...

mrasa korang tengok cover album Kak Melah zaman inesen dia...

album pertama shin beli masa skolah dulu yelah Album dari kumpulan Slam yg ada lagu Buat Seorang Kekasih.. hehehe kaset nyer pun dah lesap ntah mana... then shin beli ELLA USA.. masa tu x silap shin.. nak masuk tingkatan 4... copet duit abah.. kumpul skit skit.. rasa teruja sbb kaset Ella masa tu menarik sgt.. siap ada buku lirik.. tapi kaset tu ntah kemana.. ghaib


album ELLA USA ( 1994 ) yang terbaik dari Ella selain 30110 ( 1992 )

kalo shin xde duit.. biasa shin tengok kat surat khabar.. lagu apa yg main kat Radio Music malam tu.. then standy utk record.. huhuhu punya la sangap punya pasal... nak dengar lagu.. ye la x macam sekarang.. senang jer.. bole download kan... x yah susah susah nak beli album...

dulu masa jaman kekecik.. negeri Johor belum selaraskan cuti sabtu ahad.. time tu kitaorg cuti Jumaat Sabtu.. huhuhu... mrasa la hari Ahad.. dok heret beg berat berat pi skolah.. tp time tu sekolah agama time pepagi.. sanggup ni rembak walkman abang shin.. curi curi dengar time dalam kelas.. semata mata nak dengo Pujaan 10 Nescafe heheeh lawakk siot.. naper ntah.. rancangan ni dah xde dah... padahal.. ok lagi bebanding Hits 1 atau Juara Lagu yg ada skrg ni.. Muzik Muzik yg dulu dulu tu lebih berkualiti... kannnnnnnn!

tp.. ada antara album album yg shin rasa lebih suka beli dari download.. sebagai koleksi peribadi.. even bole download.. tp kalo beli rasa bebaloi.. yg pastu semua lagu lagunya mesti sedap... bukan takat 1-2 lagu jer.. kalo korang tercari cari album yg semua lagu sedap sedap.. hmm Misha Omar album 1st dia.. Bunga Bunga Cinta.. huhuhu

skrg ni shin dok kumpul duit nak beli 3 album ni... tp kalo ada orang nak bagi shin.. bagi hadiah ker.. letak dulang mcm bagi hantaran ker.. atau bagi sbb nak ngurat ker.. well.. kecik tapak itik... tapak gajah shin tadahkan....

shin dah ada kaset album Music Box ( 1993 ).. tp shin nak beli CD plak.. lagi senang nak pilih track.. semua lagu dalam album ni best... kalo sesapa ada album ni sure faham... paling shin suka Everything Fades Away.. then ada gak lagu lagu lain yg besh.. Hero, Withaout You, Everything You Need A Friend, Love Take Time, Never Forget You..



shin x penah beli album ni.. tp masa tahun 1996 kawan shin ada bagi.. kaset nya sampai skrg ada simpan.. tp cover nya dah xde.. tetinggal masa kat asrama dulu kot masa pindah pindah.. semua lagu dalam album ni pun sedap sedap.. paling suka lagi I Love You, Seduces Me.. All By Myself.. Its All Coming Back To Me Now.. Because You Love Me.. To Love You More dan banyak lagi...

shin nak sgt beli album ni.. hope lagu lagu dalam album ni sebesh album pertama Nikki Maharani.. x berani nak jamin lak untuk album kedua ni..buat masa ni shin baru dengar dua single.. so sesapa yg dah ada.. leh lagi bagi tau.. ok ker x album ni ke..



* i'm inesen

3 comments:

SAIFUL said...

very de old skool :D

arezeo said...

shin... bila baca pasal Radio ...teringat Pilihan Bersama Radio Dua... arez pun sama Shin, standby kaset kosong untuk rekod lagu. Paling x suka, bila ada suara DJ menyampuk masa lagu tu dok main. Menyumpah x habis.

AzAz said...

yg ni dh ketinggalan... next!