Tuesday, February 17, 2009

orang bujang ke dapur part 6

ngee... ari ni shin belajar masak sayur kailan... rasanya mak shin x penah masakkan sayur kailan lebih 30 tahun duduk kat umah ni.. balik balik kacang pancang, kangkung, bayam, pucuk manis, pucuk ubi, sayur keladi.. tp dalam banyak2 yg shin suka.. sayur kobis masak lemak.. perghh sedap sehh.. kalo makan time tengah ari.. pastu goreng ayam ker.. goreng ikan garing garing.. nyum nyum... kalo dulu leh la shin tambah nasik.. tp kalo skrg.. xleh hehehe diet diet!

Kai-Lan atau brokoli cina sangat kaya ngan vitamin A.. bagus untuk di makan yer puan puan hehehee.. biasanya kita dengar Kailan goreng ikan masin kan.. shin xmo la bermasin masin dalam makanan.. hehehe actually shin mmg kuat masin.. manis plak.. shin x berapa suka.. tp skrg ni musim panas.. asyik rasa pening pening.. shin kena kurangkan habit makan masin tu..

ari ni shin dok masak Kailan Goreng Bawang Puteh jeng jeng jeng.. shin mandai mandai letak bahannya.. so korang yg terer masak jangan rasa lucu plak ek!




bahan utama dia surea la daun kailan yer, 1 bunga bawa puteh, black pepper, sos tiram dan stok ayam ( guna skit jer )




memula basuh sayur bersih bersih, then potong sayur tu ikut besar mana korang nak.. kalo guna baby kailan pun bole.. pastu potong dadu ( kecik kecik ) bawah puteh



tumis bawang puteh sampai wangi.. then masukkan batang kailan di ikuti sayur kailan plak.. then letak garam dan sos tiram td.. skit jer.. then masukkan stok ayam skit.. black pepper skit.. goreng ala kadar jer... jangan sampai lencun..



nak dah siap pon..... makan time panas panas sedap ek.. even sama nasik puteh + ayam yg baru goreng hehehe... sedap sedap sedap!


psst : untuk korang yg x suka bawang puteh.. x dapek den nak nolong ek.. korang masak la sayur kailan yg lain.. tp ada orang ckp makan bawang puteh banyak banyak ni.. nanti badan bebau.. ntah ler.. jgn selalu makan la gamaknya..


selamat mencuba!


sekian~


m(^o^)m


* i'm shin.. i'm inesen



6 comments:

baboon^albino said...

salam singgah...funny,sbb chef dia lebih banyak bercerita dari memasak...hehehe.just kidding bro,jgn marah,k.actually,enjoy sesangat reading ur entry...u make everything sound...HAPPY!!best...take care n salam ;)

i'm shin... i'm inesen said...

ngee... itu namanya teknik penghayatan memasak.. tu pasal la byk becerita.. hik hik

baboon^albino said...

yup...yup... ;)

Anonymous said...

stok awam tu amende...?mane nk carik ek benda tu


Mie...

Anonymous said...

then masukkan stok awam skit <----- lupa nk kopilekat kt sini...


Mie...

AzAz said...

x suka kailan sb liat mcm btg toooootttt Opsss