Saturday, February 21, 2009

ko ingat ko chantek?

selamat hari sabtu my frenz... ngee~

sonok kan korang.. melangut.. menjengkit malam td.. yer la.. arini mostly ramai yg x keje kann.. sonok sakan bersidai.. berdisko.. berembun.. beromen.. ops.. hik hik... pastu memasing tido lewat.. bangun pun lewat la kan... perghh~ meriah sakan.. tp pastikan sebelum korang tido.. cuci muka.. tangan dan kaki... kalo belum solat Isya' tu.. solat dulu.. kot kot.. tak bangun bangun lagi lepas tu... laaaaaaaaaaa... bukan arwah lah.. sah sah korang sure bangun time dah nak maghrib esoknya huhuhu kannnnnn!

arini shin xde watpe... nak masak pon xde mood.. plan asal nak ngemas bilik yg macam tongkang pecah ni pun xde mood.. hehehe... cuma shin pasan ada bau masam masam kat bilik ni.. mana la datangnya.. hmm ropanya bau tisu tisu yg shin dah guna time sangap hehehe.. yekkkk... hah yg tu shin kemas la.. pi bakar... ada la dalam 3 plastik.. mau x pengsaan pedap bau lama lama... tp ada orang suka kan bau tu.. eiiiii bau jantan katanya ngee~

pastu arini ada mood nak belek belek muka ni hah.. sian.. dah lama x manja manja kan muka. dah la nak manja manja ngan bf x dapat ( maklum la.. x de yg sudi ) heheheh shin ni ada habit agak teruk skit.. kalo beli apa apa barang.. x kira la.. dvd anime ker.. baju ker.. perfume ker.. guna time baru baru beli jer... nanti lepas tu.. malas guna dah.. camtu gak la ngan pencuci muka.. masa awal awal beli jer semangat nak cuci muka tu ada.. pastu.. lantakkkkkk... sebulan skali nak cuci muka pun payah... bila rasa dah xde jerawat.. terus malas nak maintain hehehe.. teruk ek kalo tengok bebudak cina kan.. suka tengok muka diaorg ( x semua la ) flawless.. putih melepak.. bersih jer... apakah rahsianya.. ada kah di sebabkan 'tut' diaorg dapat kulit sedemikian rupa.. wallahulam.. mungkin sbb tu ada cakap cakap.. byk kosmetik guna bahan bahan yg kita tak tau halal haramnya kan.. ntah lah.. xleh nak komen..

penah x korang rasa korang ni confident chantek?? wahhh prasan kan korang... atau setiap hari korang rasa segan nak nengok cermin.. eh apa pasal?? semua gara gara muka bermasalah.. yer la.. kunun korang lelaki tulen di luar.. x tulen kat katil.. malu cuci muka.. apa barang kan...piiraaahh! xde makna.. masa shin muda remaja dulu.. muka ni jangan cakap ar... buruk.. jerawat jenis besar besar.. nak pi skolah pun segan.. terpaksa ambik jarum.. cucuk cucuk dulu bagi kempis hehehe.. hambik.. jahanam muka.. sedey ar kalo ingat ingat balik keadaan muka time tu.. dah la xde duit nak beli apa apa ubat.. masa tu.. shin beli apa jer.. Oxy x jalan, Ever Soft bole pakai skit la... pastu bedak sejuk ni rajin tepek kat muka sbb nak hilangkan jerawat.. Hazeline Snow hahahah women sgt kan! tapi semua x jalan... pastu ada gak bagi petua.. pagi pagi.. tanggalkan spender yg dah pakai seharian.. gosok kat muka.. eii keji la ( tp shin buat gak ) nak hilangkan jerawat punya pasal! siot...

pastu bila shin dah abis skolah.. ada duit skit.. shin beli produk Amway Artistry.. amat berkesan.. shin pakai dalam tempoh x sampai setahun muka dah besih.. xde jerawat pon.. perghh suka sangat sangat.. tp nak maintain pakai tu.. lepak ar.. sbb mahal sgt.. tp rasa lega sebab bila jerawat dah xde.. nak guna produk lain pon xde hal... cuma shin penah pakai Neutrogena.. kulit muka xleh accept.. kuar radang.. merah merah.. terus stop pakai.. shin pun penah makan Imedeen... perghhh kesan dia hebat sehh. flawless muka.. kulit... sampai kesan flawless tu kat tangan pun nampak.. ramai gak yg tegur.. perghh bangga skejap.. tp lepas shin x makan.. kulit jadi sedia kala semula.. cehhhh... konsep Imedeen ni.. nak ngabiskan duit jer.. sbb kena maintain.. dah la mahal..

skrg ni shin guna produk Skin Food.. so far ok jer.. produk dari korea.. mostly diperbuat dari buah buahan.. sayur sayuran.. organik la.. x guna kimia.. cuma jangan silap beli.. ada gak produk skin food ni.. ada bahan dari sake dan arak ( beer ) yang tu kita orang Islam x yah pakai la.. sbb shin penah terbeli.. huhuhu apa apa kita nak beli.. jangan lupa.. baca ingredient dia ek

ok meh shin tunjuk barang barang Skin Food yang shin guna sekarang ni.. anyway.. shin beli pertengah tahun 2007 hahaha lama dah kan.. sebab macam tadi shin bagi tau.. awal awal jer rajin guna.. pastu... jadi hiasan kat bilik mandi hehehe

jom cuci muka~



step 1 : macam biasa la korang cuci muka bersih bersih pakai pencuci muka. shin guna Skin Food For Man - Sea Weed. pastikan jangan guna banyak sgt.. kadang kadang ada orang suka buih banyak kan... eiii jangan.. nanti kulit muka kering kontang.. cuci la lama skit.. ( memandangkan shin sebulan skali cuci ) huhuhuh elakkan kena mata k.. kalo bole.. jangan cuci sekitar mata.. sbb kulit sekitar mata ni nipis dan sensitif..

step 2 : letak toner kat kapas agak agak sebesar duit 20 sen atau 50 sen.. tekap kat muka skit skit.. serata muka.. jangan tenyeh atau gosok.. kann.. macam shin tak tau.. ada orang letak toner sampai basah kapas tu.. pastu di tenyeh kat muka mcm gosok periuk... jangan ek! kata kan nak manja manjakan muka.. buat slow slow.. toner ni utk menyegarkan kulit muka selepas di cuci jer k



step 3 : kalo ada serum mata... korang pakai serum mata tu k.. titikkan sedikit kat bawah mata tu.. jangan banyak banyak... kalo korang letak banyak banyak.. timbul ada bintil bintil kat bawah tu... sbb tu jangan letak pelembab sampai kat situ.. kulit sekitar mata ni nipis dan sensitif.. tekan secara lembut.. urut.. bukan gosok!

step 4 : kalo korang ada essence.. tepek dulu kat muka... jangan banyak banyak.. sekadar jer k.. shin kurangkan pakai essence ni sbb kulit muka shin mcm x leh terima.. nanti kuar radang.. merah merah..

step 3 & 4 ni kalo korang xde benda alahnya.. bole terus letak pelembab k... tp kalo bole.. beli la.. semua part muka kan nak kena jaga kann... ala utk muka korang gak.. apa ader hal..

penting : hanya pakai pagi ngan malam sahaja!



step 5 : last step la ek... baru korang letak pelembab.. ambik dalam sebesar duit 20 sen @ 50 sen.. letak kat ujung jari k.. pastu cepat cepat letak kat muka... korang urut perlahan lahan... kalo bahagian dahi dan hidung korang kerap berminyak.. kurangkan pelembab kat kawasan tu k.. atau kawasan kawasan berminyak yang lain.. korang pukul pukul manja kat pipi bagi naik ke atas... untuk tegangkan kulit muka tu.. korang sudahkan dengar jari jari tu.. korang massage kat muka.. tepuk tepuk skit... ingat jangan sesekali tenyeh muka tu k!

ok.. produk kat sebelah pelembab tu nama dia Vegetable Mist.. kalo shin kuar mana mana.. kekadang shin bawak ler.. sbb cuaca panas ker.. atau tempat ber air-cond.. kulit cepat nampak kusam.. letih.. so sembur la.. agak agak jauh skit.. jangan sampai basah muka tu.. sembur la 3-4 kali.. serata muka...



jangan harap cuci muka jer.. ada masa korang pakai mask muka la ek... mrasa la korang tengok muka shin pakai mask.. actually mask ni di pakai kejap jer.. 10-15 minit.. tp shin slalu tepek dekat sejam.. then baru kopek mask tu.. then pakai toner.. pelembab semua la... lepas pakai kan... rasa mcm besih jer muka... MACAM laaa..



ok yang ni plak... mask gula perang.. korang jangan pakai mask ni pada masa yg sama ok.. pastikan hari ni papermint mask.. esok gula perang mask.. esok lagi mask lain la.. sama macam korang guna scrub muka.. jangan pakai hari hari... mask gula perang ni agak istimewa.. selain rasanya manis ( jangan korang jilat plak ) kira dia ni mcm scrub.. rasa masa masaage muka tu.. di gunakan lepas cuci muka.. basahkan skit.. pastu letak la mask gula perang ni.. massage ngan lembut.. gula perang ni akan mencair.. pastu tu baru korang bilas besih besih.. mask gula perang ni.. bagus utk melegakan kulit muka yg letih.. hah bukan badan jer letih.. kulit muka pun letih.. dan kusam...

yang lagi satu tu.. kiwi yogurt utk muka... hmm sama la kekdahnya.. lepas cuci muka.. lap kering kering.. pastu letak kiwi yogurt ni serata muka.. elakkan pada bahagian mata.. 10-15 minit.. cuci muka tu... kiwi yogurt ni bagus tuk mengawal minyak dan mengecilkan lubang pori kat muka..


yang ni plak utk hidung... bau dia sedap sgt.. shin suka! mcm biasa la korang guna.. basahkan hidung tu.. tepek la benda alah ni.. lepas 10-15 minit atau bila nampak dah kering.. korang cabut la.. hidung tu akan bersih skit.. xde hitam hitam.. orang panggil apa ek.. apa ek.. black head kot..

lagi satu tu plak.. collagen untuk kurangkan eye bag.. kalo pakai rasa sejuk jer... tp mahal skit la.. sepasang jer dah RM8 lebey.. takkan nak guna sekali jer.. mana bole kurang eye bag kalo guna sekali kann.. paham paham jer la..

korang guna la apa apa produk yg sesuai ngan jenis kulit korang dan harga yang berpatutan.. ada jenis guna produk murah jer dah cantik.. ada gak kena guna produk mahal mahal.. ada gak kena guna produk dari klinik kerajaan.. hah.. pilih jer.. dan cuba la.. belum tentu semua produk kita guna berkesa.. tp yang penting.. ia bagus utk diri sendiri.. korang rasa lebih menghargai diri korang.. selesa.. happy~

jangan malu malu tanya kawan kawan korang pakai produk apa.. dan kalo pi shoping ada yg promote produk kecantikan.. jgn mudah terpedaya.. paling penting.. tengok dulu orang yg promote tu.. cantik semula jadi atau cantik sbb make up hehe sama gak kalo kita tengok iklan.. modelnya cantik sbb gambar edit atau memang cantik semulajadi lepas guna produk yang diiklankan..

seeloknya kalo muka korang jenis bermasalah kan.. better pi tanya pakar.. pi klinik yang betauliah.. mintak advise.. kalo ada ubat ubat klinik yang boleh membantu. biasa keadaan kat luar kan kotor. udara dan asap.. so jangan malas untuk basuh muka.. lap kering kering.. jangan biasakan sentuh sentuh kulit muka guna jari.. sebab jari kita ni banyak kuman melekat.. prepapre sapu tangan kalo segan guna tisu... bersih skit ek

Skin Food Sea Weed for Man yg shin guna tu biasanya mmg untuk kulit lelaki yg agak sukar di jaga... tp kalo kulit korang sensitip.. berminyak.. kering.... pun ada dijual kat kaunter Skin Food.. yang beshnya.. setiap barang yang korang beli Rm20.. dapat satu stamp.. then kalo dah cukup stamp.. bole redeem barang. Kaunter Skin Food yang shin tau.. ada dijual kat City Square JB, Mid Valley... Pavillion.

tepuk wallet tanya selera~


m(^o^)m



mcm kawan shin punya ni.. dibuat dari Tomato.. sesuai utk kulit berminyak + sensitip. Kita orang sama sama beli masa tu.. Kepada Mohd Shamsul Bahari.. ko x jenguk ker benda alah ni.. ntah ntah dah bersarang labah labah kat umah tu.. kucen pakai ek? huhuhuhu oh ya.. dah jumpa belum kad Skin Food shin tu??ado??



sekian~


* i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

AzAz said...

gelinya guna spender... agaknya kena gunakan spender bf kot baru jln...dak ker?

neutrogena mmg "keras" seket... ngapa x cuba simple.... musti elok, arga lbh kurang ngan neutrogena...

imedeen x leh guna, muka jadi kering bagai... prnh mkn dlm 1 thn jer, jumpa doktor dia srh behenti klu msh stgkan lagi kulit... emo doctor tuh...

tapi shin x guna mangkuk electric wap panas tu ker...? elok lah!

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : kamu kan alahan sea food.. rumpai laut kira sea food gak kot hehhe... shin xde guna mangkuk tu.. nak wap wap.. aishh malas hehe

zahrul said...

Ok ke skin food. Masih guna lg ke

zahrul said...

Ok ke skin food. Masih guna lg ke

ves said...

ok ke skinfood ni??