Monday, February 2, 2009

orang bujang ke dapur part 5

erkk kejap jer dah ari Isnin.. hari baru... di bulan baru... ditahun yg baru jer lepas dibarukan.... hehehehe perangai shin jer x baru baru... still hobi yg sama... bermalas malasan.. x kira ler ari apa jer... tp shin paling suka ari Jumaat Sabtu Ahad.. even perasaan malas tu still ada..

ari ni shin bangun tido kul 9.38 pagi.. mlm td tido awal sgt.. perghh x sempat nak main tenet.. x sempat nak jenguk blog.. hanyut di buat mimpi mimpi yg betukar tukar.. shin pun x ingat shin mimpi apa malam tadi.. bangun jer tengok atas meja x de sarapan.. iskkkkkk sedey tul... lapar sangat... bila lapar.. mula la teringin nak makan macam macam...

shin dah plan nak pi pejabat pos ni ari.. nak bayar bil.. sampai jer punya lah ramai orang beratur.. sini kampong.. so xde la nak kena ambik nombor.. 2 org petugas pos lembab mcm siput. Siput pon kalo keje kat situ leh wat keje cepat.. haremmmm betul..

dah settle semua.. shin pi pasar.. semata mata nak beli brokoli sama sos tiram.. hehehe mrasa la nak makan sayur brokoli.. shin x reti masak sayur.. ni baru nak try try... kali ni shin x masak kat umah bujang.. shin masak kat umah parent...

jom masak masak...

bahan bahan : cendawan shitake, brokoli, bawang merah, bawang puteh, sos tiram, oregano, black pepper... korang leh gak letak lobak, udang, daging, ayam, kacang dll


then basuh cendawan shitake potong mcm dalam gambar yer.. begitu juga brokoli tadi


mula mula.. panaskan kuali.. korang try rasa pakai tangan kalo nak tau dah panas atau x... atau gunakan muka kalo rasa kulit tu tebal.. masukkan minyak masak.. tumis bawang putih dan bawang merah sampai wangi.. pastu masukkan brokoli bersama cendawan.. masak... dan tutup kuali sekejap... lepas tu.. masukkan sos tiram sedikit.. campur ngan air sedikit.. gaul rata.. masukkan garam, black pepper dan oregano tadi... eh jangan lupa garam secukup rasa... gaul dan tutup kuali... pastu korang bancung tepung jagung / tepung ubi.. masukkan dalam sayur tadi.. gaul rata sampai sedikit pekat.. lantas matikan api.. ngan secara meniup api.. atau sebagainya


nahhhhhh mrasa la korang.. sayur dah siap.. rasanya nyumm nyumm sedappp.. kalo x caya.. bikin la sendiri... huhuhu


selamat mencuba.....



m(^o^)m


* i'm shin.. i'm inesen

2 comments:

Izo Candy said...

kalau tambah cashewnnuts *matilerr ejaan* ngn ayam cincang jadik style cina

:D

ma'chiks said...

salam, makanan sihat ggitu.