Thursday, January 14, 2010

apa yang korang makan eh?


hmm laparnya perut... wahhh masa untuk makan tengah ari.. nyum nyum.. korang makan apa ek tengah arini?? dah lama x makan siput sedut wooo.. siput sedut masak lemak letak keladi ngee~

kalo masakan melayu ni.. shin x berapa cerewet.. makan jer la.. asalan benda alah tu x pedas.. sedap lagi menyelerakan.. sure lecen.. biasa shin suka yak jenis masak lemak.. x semua ar.. mcm labu masak lemak.. kobis masak lemak.. takkpon shin suka suruh mak shin masakkan kentang masa bening letak soon.. sedap.. pastu makan ngan ayam goreng ato pon ikan goreng yg di goreng garing garing hahaha.. kalo x garing.. shin kurang suka ( untuk ikan jer.. supaya shin x rasa ikan tu hanyir ) haa.. x cerewet kan...

kat umah ni.. babah shin suka makan ikan masak asam pedas.. hari hari kalo bole nak ikan masak asam pedas.. arghhh x minat sgt.. dah la pedas.. pastu ikan dia kan tak di goreng.. masa masak kuah dia tu.. terus masukkan ikan.. hmm masih bau ikan lagi masa makan.. huhuhu

hmm shin sejenis orang yg kurang dilambakkan ngan sayur ketika makan.. dari kecik sampai ke beso.. kat umah ni seminggu ada la beberapa kali jer kitaorg makan sayur.. takpon mak shin masak time sedara mara datang umah.. atau time ada majlis kenduri.. haa.. time tu baru banyak sayur shin nampak...

sebenarnya.. kalo makan nasik panas ngan sayur bayar or kangkung yg baru lepas di goreng pon sedap.. makan ngan ayam goreng.. nyum nyum.. silap silap leh tambah nasik lagik..

shin pernah gak tanya mak shin.. naper x masak sayur.. kan bagus untuk kesihatan.. mak shin ckp la.. dia tension.. kalo masak sayur asyik x habis jer.. last last buang.. membazir.. shin bagitau gak kat dia.. sayur ni sedap makan time panas panas jer.. pastu mak shin jawab.. 'MALASSS.. mak banyak lagi keje nak buat.. tak kuas nak masak 2-3 kali''

terkebil kebil shin dengar jawapan dia.. so secara automatiknya.. shin pon kurang makan sayur.. kulit jadi kering.. ngee.. tul ker ek... org x makan sayur ngan x makan ikan.. kulit kering.. kusam.. arghh.. mitos jer kan!



harini shin nak tanya korang eh... korang gemar makan sayur tak?? apa yang korang tau pasal VEGETARIAN ni?? atau sapa sapa yg VEGETARIAN sila angkat tangan!! ngee~

meh shin cite skit.. apa tu VEGETARIAN ek

VEGETARIAN ialah amalan pemakanan yang mengecualikan segala daging haiwan, termasuk ternakan, buruan, ikan, kerang-kerangan serta keluaran sampingan penyembelihan.

Sebab-sebab memilih amalan vegetarian boleh berkaitan dengan moral, agama, budaya, etika, estetik, persekitaran, masyarakat, ekonomi, politik, citarasa, atau kesihatan.

Terdapat beberapa jenis pemakanan vegetarian ini, termasuk yang mengecualikan telur dan/atau mana-mana keluaran usaha haiwan seperti tenusu dan madu.

Contohnya, amalan vegetarian mengecualikan kesemua produk haiwan dari pemakanan. Mengikut takrif yang lebih ketat, produk haiwan tidak digunakan sebagai pakaian juga, sama ada penghasilan pakaian atau benda-benda seumpamanya melibatkan nyawa haiwan atau tidak (tenusu, telur, madu, susu, sutera, bulu kapas, dsb.)

Pemakanan vegetarian telah didapati memuaskan keperluan khasiat untuk semua peringkat umur, sementara kajian-kajian selidik berskala besar telah membuktikan bahawa amalan vegetarian memanjangkan umur, menyihatkan badan, dan banyak mengurangkan risiko barah dan penyakit-penyakit lain



carta pemakanan orang VEGETARIAN

hmm shin rasa.. shin x perlu jadi VEGETARIAN.. kalo pon shin nak jadi org yg suka sayur... shin tetap perlukan daging.. x kisah la ikan ker.. lembu ker.. hmm sebab dalam agama shin.. ISLAM.. kan kita disunatkkan wat korban, akikah jika mampu kan.. so benda yg nak di korban kan tu dalam bentuk haiwan.. bukan sayuran.. then lepas tu hendaklah di sedekahkan.. atau di bagi makan pada orang orang yg berhak ke atasanya.. so kat situ shin dapat satu contoh yg terbaik.. so ada hikmahnya kita makan daging... so x perlu kita menolak untuk makan daging..

cuma dari kontek kesihatan.. kelebihan VEGETARIAN tu leh panjang umo, kurangkan penyakit.. then makan daging pun bole juga... cuma jangan berlebih lebihan.. ala kadar.. bukan suruh makan daging mcm nak baham sekor lembu sehari.. memang ar x pasal pasal senang nak kojol hehehe.. man man la kann..

terpulang la kan.. ini pendapat shin.. pendapat orang lain ntah apa plak.. tepuk dada.. tanya selesa... yg makan korang.. yg sihat korang... kan kan!

p/s : meminjam kata kata hikmat 'pakcik', bekfes mcm seorang Raja, lunch macam seorang putera, dinner macam budak kolej ngee.. korang pikir pikirlah apa maksud dia~

sekian~


korang mampu nak bergambar camni??

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

Adam said...

wahhhhhh~~~tak dapat terima gambar last tu....

lanz_evo7 said...

aslm..
bagus makan sayur ehk..
ble elak perut boncit badan ble kurus.
nk jadi mcm dlm pic tu.seksi..
nk kurangkn makan daging n ikan..
ahak3..

AkU said...

erk~~
xswuke mkn sayur..
euiii!!
dlu la..mse kecik2..
kalu mak msk kan nsai ke..bhn ke..mee ke..mesti mask seperate tuk aku..
kalu de sayur..jgn harap aku nk pandang..
cerewet tul..ish..

AzAz said...

siput siput sy x layan... sb x taw cara nk mknnya... sy klu mkn mesti nak kunyah, benda xleh kunyah tolak ke tepi... 1 lg... musti yg pedas2...baru bes....

ikan tuh shin oooiii klu nak kurangkan hanyir, cuci dgn tepung gandum 2-3kali... sure x hanyir lagi, occay...

jd vegetarian klu trpaksa...mcm gi luar negara... xdpt carik restoran halal... xkan nak mkn daging gak kot walaupun kita was2... sembelih ker? kannnnn.....

hmmm... occay gak nasihat "pakcik" tu ye...

AzAz said...

posing cam g2 time panas boleh kot.... kan kan kan... shin slalu tulis... hari ni panas... hari ni panas.... tu baru seket je... neraka lagi panas taw! Opsss...

NICK IRFAN said...

sayur baik utk kesihatan... er... yg gambar last tu plak baik utk mata! bak kata org cuci mata! hahahahhaa

Terry said...

nak pedas2... best sesangatt...
tomyammm. perghhhhhhhh....
samball.. perhgsss~
and makanan yng ade black pepper..
..huwaaa..sedap sesangattttt..
and ofcourse makanan barat.. weeheheh~sedap tawww~!!

P/S : terry selalu amik sayur..sbb tu badan terry sexy, muka terry cute, and badan terry sihattt~!!
(ayat2 tak boleh blah)

i'm shin... i'm inesen said...

adam : amik la gambo.. posing camtu.. ek!

lanz : elak perut boncit?? wahh.. i like!

aku : isk isk.. sgt cerewet! ngee~

azaz : yer laaaa!

nick : haa betul betul betul.. tp x berapa stim hahahaha

terry : wahh makan sayur leh cute ek.. nak nak!! lepas ni shin nak makan sayur bebanyak! ngee~

Mie said...

citer pasal mkn...org lak suka mknan yg x pelik², yg halal, yg x byk minyak tp byk sayur..mkn daging merah sebulan sekali...tp ayam tiap hari klu boleh hahaha...ermmm...no wonder lah berat aku maintain seekor anak kobau...ish ish ish....

AkU said...

erk~~
tuk kesahteraan bersama motifnye..

Anonymous said...

wahhhh....bestnyr wak...
tq...byk info sy dpt...mmg tgh kaji sal vegetarian nie...tq soooooo muchhh...huhuhu