Wednesday, January 27, 2010

cerita pasal Takziah

hmm kat tempat keje shin.. siap ada kuar memo lagik.. suh pekerja pekerja pakai songkok berkabung.. tudung puteh segala.. dan ada gak dak ni cite pasal sapa x pakai nanti kena saman.. sebab ada gak penduduk kat area sini kena saman pasal benda alah ni...

then... ada gak yg ckp naper shin x pakai... erk... pesal lak nak paksa paksa kan... masa Nabi Muhammad s.a.w wafat dulu.. ada ker benda benda ni semua??

shin xmo cakap lelebih lah.. kang kena tangkap plak.. masuk ISA ker masuk penjara ker.. aishh.. sekarang ni nak cakap benda yg betul pun payah kann.. cuma arini shin nak letak entri pasal adab mengucapkan takziah... so kita amik iktibar skit la ek..

MATI adalah perkara yang pasti berlaku kepada semua yang hidup. Firman Allah bermaksud: “Tiap-tiap yang bernyawa akan pasti merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sajalah akan disempurnakan balasan kamu.” (Surah Ali Imran, ayat 185)

Mereka yang meninggal dunia pasti akan ke alam akhirat. Orang yang masih tinggal di dunia perlu meneruskan kehidupan dan berusaha mendapat keredaan di akhirat. Islam sebagai agama yang lengkap lagi sempurna, turut mengaturkan adab yang perlu apabila ada kematian. Antaranya disunatkan mengucapkan takziah kepada keluarga si mati.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w bermaksud: “Sesiapa yang mengucapkan takziah (pernyataan turut bersedih (berduka cita)) kepada orang yang ditimpa musibah, maka dia memperoleh pahala seperti pahala orang yang mendapat musibah.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Rasulullah bersabda lagi: “Tiadalah seorang mukmin yang mengucapkan takziah kepada saudaranya yang ditimpa musibah, melainkan Allah memberinya pakaian daripada pakaian yang mulia pada hari kiamat.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Menurut ulama Syafi‘eyah sunat mengucapkan takziah kepada keluarga si mati sebelum mayat itu dikebumikan. Hal itu kerana pada waktu itu keluarga si mati dalam keadaan sedih dan gelisah.

Bagaimanapun, lebih baik ucapan takziah dilakukan setelah jenazah dikebumikan. Perkara ini kerana sebelum jenazah ditanam, ahli keluarga si mati dalam keadaan sibuk membuat segala urusan pengkebumian.

Ulama menyatakan sunat mengucapkan takziah itu dalam lingkungan tiga hari. Hal ini kerana mengikut kebiasaannya kesusahan itu tidak lebih daripada tiga hari.

Makruh hukumnya jika ucapan takziah itu dilakukan lebih daripada tiga hari. Ia ditakuti selepas tiga hari akan menyebabkan keluarga si mati bersedih kembali mengingatkan orang yang meninggal dunia itu.

Dalam hal itu, Rasulullah menjadikan puncak daripada kesusahan selama tiga hari, seperti sabda Baginda bermaksud: “Bagi wanita yang beriman kepada Allah dan hari akhirat tidak diharuskan berkabung atas si mati lebih daripada tiga hari, kecuali atas suaminya iaitu selama empat bulan sepuluh hari.” (Hadis riwayat Al-Bukhari)

moral of the story : Rasulullah xde sebut pasal berkabung kabung ni... lelebih lagi 7 hari ker apa... so.. fatwa mana kita pakai nak lebih lebih plak.. mungkin betul kita berkongsi duka cita kalo ada kematian.. tapi dah di sebut.. tak lebih dari 3 ari.. pastu x perlu la sampai macam perkara wajib plak korang nak kena berkabung.. kalo tak berkabung kena saman...

hope fully.. pada ulama ulama, ahli agama yg cerdik pandai kat Malaysia ni.. kena la kuarkan fatwa yg benar.. berkaitan ngan semua ni ek.. maklum la.. ulama kita suka sgt kuar fatwa.. haaa yg ni jgn plak di lepas pandang plak..


p/s : ni ar penulis blog yg dok aibkan arwah Sultan Johor ni.. xde keje kan... kalo pun ada fakta yg betul ker.. x baek ok mengaibkan orang yg dah meninggal dunia.. BERDOSA.. pesal masa arwah hidup.. xde kuarkan blog pasal aibkan dia?? haa kira wrong timing la ni ek.. hmm tau plak penulis blog ni time tutup muka ngee.. Takziah la yer~

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

9 comments:

Terry said...

erm..
tak bley ulas lebey2 tentang meng-over-junjung orang2 tertentu.
sbb kita ni muslim kan, semua nye samarata, takder saper ada hak istimewa or anything.. (kat arab ade buat ke mcm ni kalau sultan diorang mangkat? tak kan?) emmm..
baik aku tutup molotz sblm aku ditangkap plak.. kannnn.

neways.. bertuahnya saper2 dapat shin sbg suami kannn.. very the alim and knowledgeable gituhh.

Hans said...

hehe sultan johor 2 dga cite pnh tampo imam .. btl ke ?

pakcik said...

I like the observations you make. Good attitude.

I hope when my time comes to pass on, no one will talk bad about me. It will only serve to hurt those still living. If there are any bad things they want to say, it's better to tell me NOW while I'm still alive.

Maaf ye tulis dalam bahasa Inggeris. Bila tulis dengan spontan, pakcik dah biasa macam tu.

Selamat siang pada semuanya.

ezam said...

isu sensitip..bahaya..hehehe

i'm shin... i'm inesen said...

terry : adoiii.. xde betuah2.. kita amik tau as a muslim kan...

hans : x pasti.. tp dia x berapa ok ngan mufti lama sebelum noh gadot.. pasal mufti lama tu x bagi dia buat pintu gerbang masuk istana.. huhuh.. last last mufti tu di ganti ngan noh gadut

pakcik : shin pun cmtu gak.. kalo shin xde nanti.. xmo la cite cite x baek pasal shin org cite.. ngee~

ezam : aishhh... sensitip.. tp it's true kan

Terry said...

citer la~ nak tahuuu :(

lanz_evo7 said...

aslm..
shin sebenarnye xde pun smpai kena saman if x berkabung..sultan ibrahim pun da wat kenyataan.org lain je yg memandai2 membesarkn isu ini..
kdg kte terlalu mendngr cete yg x sahir kebenaran terus wat kenyataan. org melayu memang suka bergosip sejak dr dlu lagi..ahak3.

AzAz said...

xnak pki songkok, pki tudung jer lah... pki mcm Dato Siti tu xler litup sgt boleyy...

err... psl fatwa2 ni sy x berani nak ckp mcm Shin... nnti x psl2 blog kena hentam occay...

al kesahnya ada gak fatwa kt perak ni kluar x bley meraikan perayaan deepavali atau chinese new year, christmas kaedahnya, even nk antar kad ucapan pun x bley...

tapi sy anta tetap gak kad kt kekwn kafir sy... kira dosa lah tu ye... abg sy keje kt jabatan agama perak tu dpt taw, jenuh telinga dgr ceremah... tapi tahun lalu ada gak...dasar degil kan kan kan

Shin ada baca ke komen ci Khairul Nizam tu mcm mana dia mangaibkan bekas soltan shin itew... melampau taw...

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : peringatan gak kat org org 'besar', jgn wat sesuka hati.. sampai mati org ingat kannnn