Monday, January 18, 2010

plastik beg?? eh mana pakai lagi daaa!


ngee... ngada ngada tak tajuk entri kali ni?? still lagi dalam mood mengemas umah... sebab shin monteng keje arini.. pastu shin habiskan masa lepaking kat umah bujang time pepetang tu.. then besihkan longkang.. siap mop lantai lagik ngee.. rajin kan!!! untuk sapa sapa amik shin jadi boifren hahaha.. dah la inesen.. pandai bawak diri lak tu.. hik hik

cuba korang masuk bilik stor kat umah korang.. atau bukak ler laci kat dapur korang.. ( atau bilik korang.. tu la bilik tido.. tu la stor.. tu la dapur esp time masak meggi ) hik hik.. x kesah la kannn.. cuba korang check.. baper banyak beg plastik yg dok bersepah kat situ... mesti sangat banyak kannn... ntah nak watpe la dok kompol.. ingat mcm hobi ngompol setem ke haper...

bila dah banyak macam tu.. mesti la kecah kan.. besepah.. menyemak jer... so.. arini shin nak ajar korang.. camne nak menyimpan beg plastik yg terpakai tu ek.. jom kita tengok sekarang!!


memula.. pastikan plastik yg korang nak simoan tu elok ek.. nyah kotoran.. nyah bau.. nyah koyak.. ingat tu!!!


kemudian.. korang lipat dia jadi memanjang camni ek


hujung tu.. korang lipat segi tiga mcm dalam gambo tu.. pastu lipat bersilang seli.. haaa.. abaikan si CT tu.. hehehe.. bila dah nak sampai hujung.. korang pintal dia.. tarik kuat skit suapa yg terbukak


so jadi la mcm ni ek...


atau kalo xmo ada eko.. kemaskan ia.. selit2 jadi segi 3


haaa... bila dah banyak camni.. korang simpan la dalam kotak ker.. plastik besar ker.. yg penting korang simpan satu tempat.. so jimat ruang ler... bole simpan bebanyak.. korang leh gak asingkan dulu.. mana plastik besar.. mana plastik kecil sebelum dilipat2 camni ek..

selamat mencobaaaaaaaaa~

haa apa macam.. seronok tak idea ni.. so.. time hari minggu tu.. kalo xde benda nak wat.. xde rejeki nak berscandal.. jgn jadikan alasan korang rasa bosan.. leh la wat benda ala ni.. tolong tolong buatkan jiran punya.. kalo xde keje sangat huhuh

dah alang alang cite pasal beg plastik ni.. korang tau tak... kesan buruk yang diperolehi daripada penggunaan beg plastik kepada alam sekitar adalah... di mana sekitar 100 bilion ton beg plastik mencemari lautan seluruh dunia dan mengorbankan kehidupan laut seperti penyu, ikan paus dan burung-burung dan dianggarkan juga 1 juta burung-burung cedera dan terkorban setiap tahun akibat termakan dan terjerat beg plastik serta banyak penyu mati akibat beg plastik yang terapung hanyut di permukaan laut ini disebabkan ianya menyerupai makanan asasi penyu iaitu 'ubur-ubur'. Beg plastik yang terbuang tidak akan hancur dalam masa yang singkat malah ianya memakan masa yang lama iaitu lebih kurang 1,000 tahun untuk hancur.

sisa plastik hanya akan reput di dalam jangka masa yang panjang dan apabila reput boleh mengeluarkan bahan toksik dan berbahaya serta mampu menyebabkan pencemaran tanah, sungai dan sumber air di bawah permukaan tanah.

haa camne? korang dapat dah kesedaran tu?? ngee.. honestly.. shin pun x amik tau sangat.. sebab rasa dah sinonim ngan penggunaan beg plastik ni.. hmm tp kesedaran tu timbul bila x suka tengok beg plastik ni dok sepah sepah..


SHAH ALAM, 7 Jan: Kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” yang akan diadakan pada setiap hari Sabtu di seluruh Selangor akan bermula pada hujung minggu ini, 9 Jan.

Pengguna digalakkan membawa beg sendiri kerana beg plastik tidak akan dibekalkan kepada pengguna di kedai atau pasaraya yang mengambil bahagian dalam kempen ini.

Bagi mereka yang tidak membawa beg sendiri, bayaran 20 sen akan dikenakan ke atas setiap penggunaan beg plastik untuk mengurangkan pengunaan beg plastik. Bayaran itu akan disalurkan kepada tabung kebajikan di bawah tanggungjawab sosial syarikat.

Antara syarikat besar yang menyertai kempen tersebut ialah AEON Jusco, 99 Speedmart, Parkson, Guardian Pharmacy, IKEA, The Store, Econsave, Vitacare Pharmacy, 7 Eleven, Carrefour, Giant, Watsons, Sunway Pyramid, One-Utama dan SACC.

***end***

haaa.. baguskann.. hope kat negeri negeri lain pun amik iktibar... sama sama jalankan kempen hari bebas beg plastik... kita sebagai pengguna pun kena amik respek dan respon... sama sama membantu menjayakan program ni..

shin ada cara camne nak kurangkan penggunaan beg plastik ni... hmm stiap kali korang kluar.. pastikan korang bawak beg sandang... atau beg yg tahan lasak.. kalo takut kotor.. bawak skali plastik yg ada.. utk cover barang yg korang beli tu.. ok x??

camne plak kalo tetiba korang nak bayar... then budak casher wat muka samseng bila korang ckp.. korang xmo guna beg plastik?? depa wat muka kelat.. muka pucat... muka mcm mintak dimaki...

hmm masa ni la korang gunakan sifat inesen korang... bagitau yg korang nak mereducekan penggunaan beg plastik.. kat umah tu dah banyak...

kalo depa degil gak.. korang blah jer dari kedai tu.. abis cite.. pastikan korang banned terus kedai tu.. payah sangat kannn.. mcm la korang mintak duit depa nak bayar barang barang tu... sapa yg rugi?????? depa jugak!! kedai lain banyak kan.. apa ada kesah..


idea shin yg lain... korang simpan mana mana beg yg tahan lasak.. yg bole diguna pakai mcm beg ikea ni.. bukannya mahal.. x sampai Rm3.. tp bole pakai banyak kali.. dan yg penting.. umah korang takkan ada lagi beg plastik yg menyemakkan tu..


atau korang modalkan skit.. beli brown paper bag ni.. atau beg kitar semula.. hmm lagi bagus kan...

atau kalo xmo kuar moal.. semua barang yg korang bawak tu.. masukkan dalam troli.. sorong sampai kat kete korang.. then sumbat alam bonet kete.. kalo takut benda alah yg korang beli tu dok golek golek.. begesel sesama sendiri.. korang sediakan la.. bakul ker.. raga ker dalam bonet tu ek.. then susun elok elok..


ni percubaan pertama shin.. masa nak bayar tu.. shin bagitau.. ' Saya Tak Mau Beg Plastik'.. huhu confident jer.. pastu casher tu terus letakkan sticker PAID ni... xde banyak songel.. shin bayar dan blah.. habis cite kann..

so next time.. shin akan buat lagi.. sehingga shin betul betul rasa BEBAS DARI BEG PLASTIK.. korang plak camne??

sekian~


leh gak buat baju mandi!!! ada berani??

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

15 comments:

Terry said...

bertuahnya sesaper yng dapat shin sebagai boyfriend kan.. ngee~
creative dan innovative gituh.
entah2 atas katil pon creative and innovative kot.. opss. x_x

Tak besh kalau plastic dibakar..dah la busuk.. and then bila dibakar.. mesti gas beracun akan keluar.. dah la terry ni allergic gila babih.. kena gas yng tak sepatutnya.. mesti bersin tak hengat dunia.. ngee

amboi.. bijak nya budak tu pakai baju renang beg plastic.. ngee~

i'm shin... i'm inesen said...

terry : LADY GAGA jadikan dak ni inspirasi.. tu pasal dia pun pakai baju plastik ngee~

AzAz said...

dasyatnyer bj mandi tu kan... leh msuk KL fashion week...

sy x byk guna plastic, kumpul seket utk simpan sampah sajork... sblm dibuang ke dlm tong sampah occay...

x prnh lagik gi hypermarket mintak plastic bag, mmg klu gi shopping mmg ada beg sendiri... mcm bagi ikea tuh, leh kumpul mata ganjaran...

cuci longkang, sapu laman... xprnh nak wat, upah org laen sajork... badan sy x diciptakan utk keje2 kebun bagai nih... tapi bercucuk tanam menda laen, laju sajork Opsss...

PS: plastic bag avon tu x leh simpan lama occay... berkecai... rasanya dia pki plastic bag dari kanji ubi kayu mcm plastic bag tesco

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : ok la tu.. kamu memberi org lain pekerjaan.. dapat upah, rejeki dari pekerjaan yg halal... hmm dari sumber yg halal jugak hehehe

kalo bab landscape.. hias laman umah.. shin lom ada talent bab tu.. hopefully leh cari pasangan yg rajin kat luar umah... huhuhu

AzAz said...

eh... mustilah dr sumber yg halal... "bercucuk tanam" laen tu x dpt duit occay... dia bkn sugar daddy Opsss...

nak bf yg leh wat keje luar umah ye... sah sgt dh cut-out from list kan... Terry lak camner, leh wat keje luar umah??? klu xleh melepaslah ko...

Terry said...

Terry ni multi tasker kayy..
jangan pandang ku sebelah mata kerna ku ni ..ermm.... takper la....
nevermind.. huhu.

P/S : I can do everything kayyy!

i'm shin... i'm inesen said...

hahahaha... ting tong laaaaaa!

AkU said...

rk~~
sungguh agak rajin ya shin nih..
fuh..fuh..meh2 tlg rmh I lak..nge..

Frodo Baggins said...

wa nak wat experimen baju mandi tuh!!! epic gilerrr ... wat cam superman pown .. ok gak nih!!


>>>____<<<

lanz_evo7 said...

aslm..
ak pun x mao guna beg plastik juga la.
tpi yg ak x paham masa ak beli brg kt body shop mamat casier tu x bagi ak beg.
dia suruh ak letak kt beg yg ak ada..
da nti org ingat ak mencuri lak..ahak3

i'm shin... i'm inesen said...

lanz : hahahaha dia dah scan barang yg ko beli ler.. body shop kalo nak beli brown paper bag dia 50 sen ek..

aku : ok.. not free k

frodo : jgn lupa pakai ek

Adam said...

aaaaaaaa...ape2 pon baju renang itu tetap vogue..boleh diubah suai jadi burqini...matila

ezam said...

i'm not a plastic bag.


tetiber.

btw bagus entry nieh....

AkU said...

erk~~
no prob..
1 hinggit per hour..

Kyuubi_85 said...

kreatifnya awak ni eh.. :D
tapi bagus juga idea tu.. i like part yang tak nak minta plastik bag tu, lagipun plastik bag ni lambat terurai...