Thursday, November 12, 2009

Al-Kisah : Hidung oh Hidung


hye kengkawan... haaa... hari ni shin nak cite pasal hidung... sapa nak dengar angkat tangan!!!?? (xde sorang pon) huhhhhhhhhhhh!! korang kena dengar gakkk.. x kira.. ngee~

pernah tak korang masa belek belek muka korang yg ado tu kat cermin.. then korang pon dok perati bentuk hidung korang.. saiz lobang hidung korang... mungkin ada yg puas hati.. dan mungkin ada gak yg mula berangan kalo la dapat operate hidung tu biar jadi lawa.. ngee.. haaa mesti ada kan!!!

dan mungkin jugak korang taste kat orang yg hidung mancung... hidung mcm shah rukh khan.. hidung mcm Siti Sarah.. hidung mcm shin.. ops.. hehehehe...


i love my hidung... ngee~

ataupun... korang ni tergolong dalam orang yg suka bercium menggunakan hidung..maksudnya.. korang x suka cium mulut.. tp suka laga laga hidung... cium pipi.. seluruh muka guna hidung... uiks... ada tau pattern org yg mcm tu... sapa cakap xde... hah??? shin??? aishhh... shin inesen.. never been kiss or mengkiss... hahahah.. betul!!!!

kekadang.. bila kita ajak kengkawan kita makan makan sea food ker.. ada jer yg mengelak.. depa cakap.. depa ada resdung.. haaa.. tu pun penyakit berkaitan ngan hidung.. depa yg ada penyakit ni.. kalo dok makan benda benda sea food, belacan... nanti mula la gatal gatal hidung.. sesema.. aishhh alhamdulillah shin xde penyakit tu... shin pun x tau la ek.. penyakit resdung ni berjangkit ker tak.. aishhh takuttt~

for korang nyer infomation.. hidung kita semua ni adalah bahagian yang paling menonjol di muka yer, ia berfungsi menghirup udara pernafasan, menyaring udara, menghangatkan udara pernafasan, juga berperanan dalam itonasi suara..

dan lagi... hidung merupakan alat pancaindera manusia yang dapat merangsang berupa bau atau zat kimia yang berupa gas. Di dalam rongga hidung terdapat serabut saraf pembau yang dilengkapi dengan sel-sel pembau. Setiap sel pembau mempunyai rambut -rambut halus(bulu hidung la tu) dihujungnya dan diliputi oleh selaput lendir yang berfungsi sebagai pelembab rongga hidung.

aishh shin memang hilang taste.. bila tetiba orang yg shin suka.. dia patter yg suka korek lobang hidung x kira tempat.. x segan silu dok korekkkkkk jer keje dia.. aishhh.. x senonoh.. dan kalo bole.. selalu la dok trim bulu hidung tu ek.. jangan terkeluar panjang.. huhuhu..


xreti reti cover line time korek hidung???

ni cite pasal resdung plak.. hmm resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan sejenis penyakit hidung. Salah satu punca gejala-gejala resdung adalah akibat jangkitan bakteria ke atas hidung dan rongga disekelilingnya. Sebenarnya resdung bukan hanya boleh menyerang hidung korang sahaja, ia juga boleh menjangkiti mana-mana bahagian badan korang.. mcm mata.. telinga... otak dan sebagainya...

ramai beranggapan rawatan penyakit resdung ni boleh mengakibatkan komplikasi kematian, malah tidak kurang juga yang mengatakan bahawa penyakit ini sebenarnya tidak dapat dirawat. wow ngeri kannn!

kerapkali kita terdengar, ada pesakit yang tertanggal telinga, hidung atau botak kepalanya kerana serangan resdung. Ia sejenis penyakit yang merebak secara senyap. Dan apabila pesakit itu menyedari bahayanya, mungkin ia sudah terlambat... arghhh takut!!!

orang yg berisiko mendapat penyakit resung ni biasanya orang yg alah pada debu dan habuk, alah pada makanan laut, mempunyai dinding hidung yg besar... aishhh apa maksudnya tu?? lobang hidung yg besar ker apa?? aishh...

antara tanda awal penyakit resdung ialah hidung berhingus, berbau busuk dan tersumbat. Pesakit juga mengalami sakit kepala di bahagian dahi dan pipi terutama sewaktu tunduk dan sujud. Hingus yang kuning kehijauan juga boleh terkumpul di bahagian tekak menyebabkan tekak sentiasa berkahak dan batuk.. lain lain macam migrain, gatal di kepala, keguguran rambut, mata berair, penglihatan menjadi kabur, hidung berair dan selalu tersumbat, berjerawat dan macam macam lagi...

hmm jika dah ada rasa macam ada penyakit ni.. better kita cepat cepat berubat ek.. dan kalo bole.. kita bedoalah.. supaya kita semua xde penyakit macam ni.. isk isk..

dan penutup entri ni.. shin nak tepek gambar berkenaan ngan hidung gak.. hmmm moga moga korang tabah menikmatinya.. ngee~


haaa.. letak ler kat bilik air ke apa...selera tak???


korang mampu????


uiks... ganasnyaaaaaaaaaa...

moral of the story : bersyukur apa yg ada.. sentiasa bersyukur pada Tuhan.. beri kita kesempatan untuk terus bernapas dalam keadaan yg selesa.. dan untuk kita terus bernapas... kita kena la jaga alam sekitar.. jangan sampai tercemar... akhir sekali... sayangi hidung anda!!!

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

AzAz said...

gambar bwh skali tu, gmbar org x betul :)

nak idung dafi hi hi hi mcm mamat sorang tu

Terry said...

nasib baik hidung shin comel. haha.
hidung Terry pon shomel gak. :P

dulu masa sekolah, selalu berair hidung, lagi2 masa exam.. tension la katankan..

ZaCk AzRiN said...

huhu...chomel sgt kew idung shin tu?!!!(nada jeles...)
resdung atau sinusitis nie semua orang ade la shin...bmula dari selesema...shin mungkin ade cume tak teruk la...kalau xcaye g scan...confirm...Zack pun ade resdung gak...tp lah teruk pada udang...lain2 sea food ok lg la...

i'm shin... i'm inesen said...

hehehe.. shin xde cakap pun hidung shin chomel ek.. ngee...

yer ker semua org ada resdung.. aishhh xmo laa..

ZaCk AzRiN said...

hahahhaha...jgn bgitu ykin yg anda tiada pyakit sinusitis...kdg2 kter tak tahu...sbb sinusitis nie klu bese2 xkan bg ape2 effect pd kter..tp dier ade..diam2 ubi brisi la katakan...he2...

i'm shin... i'm inesen said...

xmo xmo xmoooooooo

ZaCk AzRiN said...

hahahahahhahaha....
best gak erk kalau sakat shin yang inesen nie....

armouris said...

info tentang hidung tersumbat kat sini - Hidung Tersumbat