Friday, November 27, 2009

selamat hari raya aidiladha ek


selamat hari raya aidiladha ek kengkawan... hmm camne ek raya korang arini?? seronok ker?? atau korang amek x kesah jer.. mentang mentang bukan raya aidilfitri.. korang macam anak tirikan jer kann.. aishhh x elok tu..

macam masa khutbah raya pagi tadi.. pak imam dok bilang.. antara raya aidilfitri ngan raya aidiladha.. sebenarnya raya aidiladha la perayaan yg paling afdhal umat islam dok sambut ngan meriah... tp kita semua lebih lebihkan aidilfitiri ngan buat banyak persiapan..

tp shin pun mcm tu gak.. shin lebih lebihkan raya aidilfitri.. huhuhu.. mungkin sebab kita dah puasa sebulan kann.. tu pasal mcm xcited nak sambut raya tul tak?? lagi plak.. masa aidilfitri kita ada banyak program dibuat.. mcm marhaban.. bagi bagi duit raya... mintak mintak mahap.. tp benda tu jarang kita buat masa raya aidiladha kan kan.. tp kata orang.. kat negeri pantai timur.. kelantan khususnya.. diaorg raya aidiladha lebih meriah bebanding aidilfitiri... ntah la ek..

apapon.. atleast.. sambut gak la kann.. dari korang x nyambut langsung.. mcm cuti hujung minggu plak korang wat.. bantai tido sokmo.. bangun tido terus pi cari kedai makan.. aishhh.. teruk beno la tu... masa ni la.. paling tidak kita kumpul ngan family.. kengkawan... hmm..

hari ni.. pepagi lagi shin dah bangun... ngee... sebab xmo kantoi solat sunat hari raya ngee... then lepas besiap semua.. shin pi masjid sorang sorang.. sunyi lak rasa.. ye lah.. mohd shamsul bahari tak balik.. kalo tak.. sure shin dah pi umah dia.. amik dia.. pastu sama sama pi masjid..

x mampu nak snap snap gambo kat masjid.. sebab segan.. kalo ada mohd shamsul bahari.. xde la segan sangat.. ada geng huhu.. then lepas abis khutbah terus balik umah.. its makan makan time!


hmmm actually ketupat kitaorg dari malam tadi dah habis.. huhu la ni makan apa yg tinggal jer.. ngan lauk lauk yg jenjiran kitaorg bagi.. layan jer la.. tahun ni xde ayam masak kicap la plak.. shin tunggu gak jiran shin bagi.. sekali tu dia masak ayam masak merah la plak.. aishhh...

biasanya orang jawa jer yg masak kicap atau masak merah.. umah shin bukan pure jawa hahaha.. so mak shin masak kari ler.. nak wat camne.. xde rejeki la plak kali ni..

lepas acara melantak sampai kenyang... shin plan nak pi beraya umah kawan shin.. encik azim.. masa ontheway nak pi umah dia tu... sempat la shin pi tengok orang buat korban lembu ngee.. apa lagi.. shin pun mulakan tugas snap snap gambo huhuh


lembu ni macam tau tau plak dia nak kena sembelih.. aishhh bising je mulut dia.. macam merayu kot.. takkpon dia bertakbir ker.. wallahualam.. kalo sapa sapa yg lemah semangat memang x patut dengar.. nanti jadi kesian plak kat lembu tu.. bila dah ada rasa kesian.. haaa x pasal pasal xleh makan plak daging tu nanti.. naya~

masa part sembelih ni.. pun kena kuat semangat tengok darah.. hmm.. almaklumlah la.. darah tu kaur macam air paip.. memancut.. bunyi kuat semacam.. aishh...

masa untuk melapah daging lembu.. erkk ngeri tengok darah tu.. kalo tak tahan leh rasa loya.. x pasal pasal muntah kat situ gak.. ngee~


haa... kalo korang nak tau.. nak sembelih lembu ni bukan sembarangan ok.. suka suka nak sembelih kat mana mana... sblm tu kena la bikin lobang utk tadah darah lembu tu tadi.. then kena timbus untuk elak bau hanyir... ngerti!


haaa cuba teka.. apa tu?


kambing pon ado!

kat kampong ni.. ada gak orang yg bikin korban kat masjid masjid.. acara korban beramai ramai.. tp nak lagi meriah.. bikin korban kat umah sendiri la... esok esok mesti ada lagi.. kita bole buat korban sampai la hari raya ke 4.. pastikan sebelum masuk maghrib ek.. kalo lepas maghrib.. dah x dikira sebagai ibadah korban daa... rugi~


kebetulan plak.. kawan shin che am ngan geng nak beraya.. aishh shin dah jauh dari umah parent.. terpaksa la diaorg beraya kat umah shin.. hahaha xde ketupat.. air sirap jer la ngee~

then shin pi umah encik azim.. pastu kitaorg pi merayap kejap.. cari port untuk snap snap gambo di pagi raya huhuhu


segak tak! huhu...


tengah snap snap.. tetiba lalu plak dak ni.. ntah dari mana muncul.. shin pun tersnap la.. tp x dpt snap full face.. huhu.. ingat nak mintak tolong dia amikkan pic shin ngan encik azim.. tp malu lak nak suruh huhu... padahal~

x sempat nak snap benanyak.. pasal kena stop nak solat Jumaat.. kitaorg ingat nak sambung acara snap snap gambo lepas solat Jumaat.. tp encik azim terpaksa cancel.. pasal parent dia ajak pi balik kampong.. cedeyyyy.. x dapat snap gambo.. x dapat jumpa dak baju oren huhu

p/s : tp paling cedey.. mohd shamsul bahari xde sekali ngan kitaorg.. hmmm kalo x mesti meriah.. mesti lagi gedik nak snap snap gambo huhu.. kejam tul dia x balik kampong raya raya camni... dia kejammmm! ngee~

oklah.. nanti shin sambung ek.. nak nengok nur kasih.. episod last huhu..


cakkk~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

KruXco iTu MoHd aRiF said...

amboi...
ghaye mcm ghaye pose jer...hehehe:-)
smart pkai bju ghaye..

i'm shin... i'm inesen said...

yg penting.. namanya pun raya kannn huhuhu...

Terry said...

em. gemuruh badan tengok lembu kena sembelih. :( *tak sker tengok darah.

ehm. tu la kan.. baru pagi tadi jer terry fikir2.. sepatutnya raya aidiladha yang patut lagi meriah dari aidilfitri.. tapi dah jadi adat and budaya dah kan so.. cannot say anything lor.

emm. kejam shamsul tu tak balik ek. takper.. nanti shin balas dendam kat dier kay. haha. :)

huhu. ewah. shin , sembunyi belakang pokok? inesen sesangat... :))

Louie Terbang Tinggi-Tinggi said...

sedapnyer makanan ituew...nak nak nak

AzAz said...

mmg pun raya yg ini x rasa raya lngsung, rasa cam cuti am jer... smbhyg sunat pun x pegi... malas sb t/hari tu kena gi smbhyg wajib lak...

gmbr yg last tu mcm citer hindustan lak plak, maen2 pokok... tapi kan sy rasalah pipi shin makin tembam... dak ker? larik...

armouris said...

info tentang kebaikan cara sembelih Islam kat sini - Kelebihan Menyembelih Binatang

i'm shin... i'm inesen said...

terry : kan kan.. even x sebembuyik balik pokok pon shin tetap inesen ler.. huhu..

louie : meh ar dtg makan ngee.. tp dah habis daaa

azaz : apa ker benda la ko ni.. leh plak jawab malas solat raya.. ish ish.. terukkk! oit sapa tembam.. cakap bek skit... cepuk kang!

armouris : mekaceh

guysssssssss : selamat hari raya ek!