Monday, November 30, 2009

komen : episod last drama Nur-Kasih


hmm shin x pasti la ek.. korang mengikuti ker tak drama bersiri Nur-Kasih ni.. shin terpanggil nak beri komen pasal shin antara segolongan peduduk Malaysia yg dok tengok drama ni dari awal siri sampai la last episod masa hari Jumaat aritu..

confident jer diaorg cakap.. hampir 5 juta orang yg bakal menonton episod akhir Nur-Kasih tu.. iyo o jer kan... yg pasti malam tu iklan mcm hampeh.. mentang2 waktu perdana.. byk plak iklannya.. lama lak tu.. bosan.. TV3 kaut untung sakan..

apa yg dapat shin rumuskan kat sini.. pasal episod last Nur-Kasih tu adalah.. ianya merepek, x masuk akal, mengarut, cerita yg syok sendiri.. x tau la pengarah yg syok sendiri.. atau penulis cerita yg syok sendiri..

mungkin pengarah nak mewujudkan unsur suspen kat cerita ni.. tp unsur tu mcm x logik.. shin yg tengok mcm terpinga-pinga.. ada adegan yg di mute kan dialognya.. pengarah menyuruh penonton dok pk.. apa yg diaorg bincangkan agaknya.. pasal Aidil dok meminang Nur kah?? then tetiba.. masuk adegan plan diaorg nak wat kenduri.. bila mak si Nur tanya pasal nak wat kenduri kecil kecilan.. lantas Nur menjawab acuh x acuh.. menguatkan lagi tanggapan penonton.. kononnya Nur akan kawin ngan Aidil.. motif??? mcm x kena sangat.. kot yer nak bikin unsur saspen tu.. biar la relevan.. ni ntah apa apa...

pastu.. pasal sarah yg kena kaca masa dok lari kerana sedih kena marah ngan Nur.. padahal sarah nak mintak maaf... aishhh naper org jahat in the end akan jadi baik?? mudahnya nak jadi baik.... shin rasa dalam realiti agak susah la nak jadi baik.. lagi shin memahami isi hati sarah yg penuh ngan kekecewaan.. kesedihan.. bengang... malu bila cinta tak berbalas... pastu kena hempap ngan kaca.. elok jer.. kan bagus sarah jadi buta... seolah olah kita tahu.. kalo Allah nak hukum manusia.. tak yah tunggu akhirat.. kat dunia pun bole dapat pembalasan kalo kita jahat..

pastu insiden Adam di selamatkan polis... sah sah polis tu tanya.. Adam dari mana.. then Adam jawab dia dari Malaysia.. sangatlah logik.. kalo polis akan memberitahu badan yg berkenaan.. mcm duta Malaysia ker.. press ker.. pasal rakyat Malaysia telah di selamatkan.. dan sure family adam akan mendapat panggilan telefon atau berita terkini kat tv pasal Adam selamat.. pesal lak tetiba Adam muncul kat rumah mak dia.. pastu dia ingat Nur nak kahwin ngan Aidil.. gara gara terdengar dari perbulan jiran dia ( yg sengaja di kuatkan volumenya ) aikkk semudah tu Adam balik malaysia?? pelikkkkkkkkkkk...

pastu bole plak Nur ngan Adam berjumpa semula kat keretapi.. Nur nak pi mana?? Adam nak pi mana???????? tak ker pelik tu... byk adegan dialog yg memualkan.. mcm x penting jer...

tp ada part yg shin nampak simboliknya.. masa nak ending drama tu.. Adam berbaju hitam.. dan aidil berbaju puteh.. berjalan menuju ke arah bapak diaorg.. kaki Adam tersangkut.. pastu.. Adam paksa kaki dia kuar.. terus menuju ke bapak dia.. hmm kita nampak Aidil berbaju puteh sebab aidil baik jer orgnya.. adam berbaju hitam.. sebab adam bukan lah seorang yg baik pada asalnya... dan dia telah berusaha mengubah ke jalan yg benar.. seperti yg bapak dia harapkan..

apa yg shin nak ending adalah.. hahaha.. biar shin jadi pengarah jap.. sarah xcident.. kena hempap kaca.. jadi buta.. pastu ada perbincangan pasal majlis kahwin.. tiba masa hari kahwin.. dapat panggilan telefon yg mengatakan adam selamat.. dan akan balik... masa adam sampai kat rumah.. dia tengok ramai org.. ada kenduri.. dia dapat rasakan.. yg Nur berkahwin ngan Aidil pada hari tu.. Adam serba salah.. ada suka dan sedih... lantas dia mengucapkan tahniah pada Aidil dan Nur... tp rupanya.. Aidil berkahwin ngan Sarah.. sebab sarah dah buta.. dan hanya Aidil la tempat Sarah bergantung... kerana sarah cintakan Aidil.. dan Aliya merestui niat suci Aidil.. majlis hari tu.. majlis perkahwinan Aidil dan Sarah.. bukan ngan Nur.. then.. Aidil bagitau kat adam... ''cinta adam hanya pada nur amina... dan cinta nur amina hanya untuk adam.. itulah nur kasih bagi orang yg sabar dan Allah dah tetapkan itu jodoh mereka berdua... ''

p/s : yg penting shin bagi watak sarah mendapat hukuman setimpal.. atas segala perbuatan jahat dia Allah jadikan dia buta.. dan sebab Allah tu maha pengasih lagi maha penyayang.. Allah bukakan pintu hari Aidil untuk menerima sarah.. dari situ sarah betul betul insap.. ngee~

camtu la kaedahnyaaa kalo shin di beri peluang membuat ending cerita ni.. hmm tp shin rasa.. lagi teruk kalo ending cerita ni.. MIMPI semata mata.. lagi la shin hangin hahaha... semua org nak happe ending.. tp biarlah kena ngan jalan ceritanya.. bukan merepek semata mata yer.. membazir habiskan masa tiap tiap minggu kalo endingnya mcm hari Jumaat ari tu.. pengarah kena peka la.. bukan main tibai jer.. hanya semata mata nak tarik emosi penonton.. x relevan ok!

ok la guys.. sekian dulu ek.. apapon cerita ni besh~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

9 comments:

Terry said...

huh! terry setuju 99.1% pendapat shin tu..
tapi yerla.. feeling2 la jugak kan part diorang bertemu tu.. sampai overlook in-real life situation. kalau la berlaku in real life, memmg berlainan kan? huhu..

ehh.. shin buat la remake nur kasih ni ek? :))

AzAz said...

ate... episodenya dh tinggal 1 je lagi, mesti nak buat semua dlm 1 kan, itu le jadinya... ala bkn citer ni aje yg cam ni, byk lagi, episode last mesti hampeh punya... mesti x logik

ada tgk citer kyle xy x? tgk episode last dia, nanges... byk pun cam tu... nak wat camner... apa kata laen kali episode last mana2 drama popular akan dtg shin apply jadi pengarahnya tentu maletop! kabbom!

i'm shin... i'm inesen said...

terry : hehehe.. kena logik skit la kan kan..

azaz : ok jer.. apa salahnya..

bOyFeiZ said...

bagi boy..ok jer ending dia..cuma setuju cakap shin yang part dia selamat tu..patutnya pihak kedutaan lah kena tahu..sepatutnya jalan cerita dia last sekali tu dapat call dari kedutaan..and jumpa adam..ni xsemena2 terpancul depan rumah...very the pelikk..

I am Karl said...

agreed shin

karl nk ending cite tu biar la nur terkahwin dgn aidil

n adam xpayahla balik msia lagi

juz ending dgn adam bdoa di india ke supaya nur ttp setia

n nur plak bdoa supaya if adam idup, ampunkan die sbb kahwin dgn aidil

n kemuncaknya buatla

NUR KASIH THE MOVIE!!!!

boleh? huhu

HIZAMI said...

ya.
nice skrip.
ahha.
ley la wat skrip drama pasneh.

Arie Anuar said...

arie pun tak follow gak cerita ni..
tapi malam tu layan je ngan fam..
ending die memang lemah sangat..
cam tak logik je adam leh balik msia tp fam die tak tau pun..
camne tu..~

chaqiey said...

x tgk sgt cte ni..
episode last pun zaki x tgk..hehe..
nk tgk sbnrny tp abg tgk cte lain..huhu..

ape2 pun stuju ngn shin, part ending biar lbh logik sket..hehe

i'm shin... i'm inesen said...

korang leh nengok kat sini ek...

http://watchnurkasih.blogspot.com/