Wednesday, November 4, 2009

ouch! shin anti penuaan


kengkawan... haaa shin nak tanya ni.. berapa umo korang eh??? aishh jangan memalu habaq mai kat shin ek... ngee... buat per nak takut pada angka kat... takut la pada wajah wajah kusam.. nampak tua.. berkedut sini sana.. ngee tul tak!!!

p/s : jangan kaitkan ngan takutkan pada Allah plak yer.. itu sudah semestinya kita sebagai hambaNYA.. ni shin sebut dalam konteks lain yer... maklumlah salah cakap kang kena smash balik ngee~

bila masuk umo 30an biasa nya (ouch i'm 31st yo).. sebahagian besar dari golongan camni mula menunjukkan kesan kedewasaan.. kematangan... tak kisah la.. dari apa juga aspek.. gaya personaliti mengalami perubahan melalui pecakapan.. pemakaian.. pemikiran.. dan yang sewaktu dengannya..

namun apa yg lebih membimbangkan.. ada segelintir dari populasi mereka mereka yg di awal 30an ni.. x kira la apa jantina.. mula risau dan susah hati bila sudah ada tanda tanda awal penuaan pada diri mereka.. terutamanya pada wajah dan rambut yer... aishhhhhhhhhh... menakutkan bukan!!!

masalah ni bukan jer pada yg berumur 30an.. mungkin remaja remaja yg mempelekehkan aspek penjagaan diri.. mungkin juga faktor stress dalam kepala hotak... pencemaran budaya eh... pecemaran udara... pemakanan yg ntah apa apa.. mungkin benda benda ni semua memberi effect yg tidak pada diri sendiri yer...

lantas... korang pon tertanya tanya.. apakah produk yg sesuai untuk korang kembali mendapat keyakinan diri bahawa.. proses penuaan tu dapat di perlambatkan dan dikurangkan ngan bantuan alat alat kosmetik...

INGAT... bantuan photoshop ngan bantuan make-up bukan lah penyelesaian yg bagus yer.. sebab korang akan berhadapan ngan orang orang yg suka bergossip.. mengomen.. menyongeh.. hari hari korang akan dibuai dan dilagukan ngan kata kata pedas yg korang ni hanya nampak lawa di gambar sahaja.. atau hanya bila ber make-up sahaja... hakikatnya.. yang ado!!! korang sendiri takut nak tengok cermin kan.. aishhhh.. x elok tu!

so inilah masanya koran mencuba satu produk yg mungkin berkesan dan boleh membantu korang untuk mendapat keyakinan... semua orang boleh mendapat kulit wajah yg sihat...!!

hari ni shin baru melantik diri shin sendiri.. menjadi duta ANEW dari Avon.. sebelum ni shin jadi duta Skin Food.. untuk tahun 2010.. shin mahu mencuba produk yg lain pula.. sambil tengok hasilnya...

korang leh mendapatkan produk produk Anew ni kat butik butik Avon yg berdekatan yer... harga nya begantung pada kempen... so.. apa ditunggu lagik.. marilah kita bersama sama menjadi sebahagiaan dari spesis yg anti penuaan ngee...


tadaaaa.. ni x comlete lagik ni.. ada yg shin x beli lagi.. tarak bajet.. ngee~

baiklah.. meh shin bagi tips ni.. untuk diri shin ngan kengkawan semua... tips ni bukan ni tujukan untuk satu golongan jantina sahaja.. ini untuk semua orang yang nak join club anti penuaan yer~

1. sentiasa mencuci wajah dengan betul, walaupun penat wajah mesti dicuci sebelum tido.. ingat.. penat bukan alasan yer~

2. lindungi wajah korang ngan barangan anti penuaan.. x kesah apa brand.. yg penting produk yg halal, bukan black market ( tiruan)

3. gunakan barangan anti penuaan seawal mungkin. usah lah tunggu hanya bila wajah mula menunjukkan tanda penuaan yg ketara. pencegahlah lebih effective dari pemulihan.

4. fahami masalah kulit korang sebelum memilih sesuatu barangan penjagaan wajah.. jangan terpedaya ngan brand atau iklan kormesial yer

5. jangan putus asa jika sesuatu barangan penjagaan wajah tu tidak memberi hasil yang memuaskan korang dengan cepat.. sabar tu separuh dari iman korang yg nipis tu.. ngee~

6. jangan kedekut mengeluarkan belanja untuk wajah korang.. jika barang yg digunakan tidak sesuai.. malah korang mendapat hasil yg buruk selepas beberapa kali menggunakannya.. STOP terus.. jangan gunakan lagi!

7. jangan berasa rugi untuk membeli barangan lain plak. mungkin barangan lain lebih sesuai. barangan yg tak sesuai tu bole la di sedekahkan pada anak anak yatim, atau kenalan yg mungkin ada menggunakan produk tu.. atau mungkin korang leh jual ngan separuh harga.. korang tepek jer kat blog korang.. kot kot ada yg berkenan kan kan!

8. jangan percaya mitos mengatakan.. kekadang sesutau barangan penjagaan wajah tu akan memberi kesan buruk pada awal pengunaannya.. cth.. jerawat korang akan mencanak canak keluar... aiyooooooo.. ada plak camtu.. kita beli produk yg memulihkan bukan mengeruhkan keadaan.. abis tu kalo dah keluar banyak nanti x baek baek jugak.. sapa nak jawab???

9. penting ni yer.. SAYANGI KULIT ANDA DAN KULIT AKAN MENYAYANGI ANDA KEMBALI.. kalo bukan korang yg sayang kulit korang sapa lagi kann.. takkan tokey Avon plak.. takkan ketua kampong korang.. jiran jiran korang... motip.. diaorg ada banyak lagi keje lain... dari nak hadap muka korang.. ngee~

tu la tips ringkas setakat ni.. banyka lagi dalam kepala hotak.. tp kang muntah plak korang baca.. hahahaha...

sebagai wakil Avon.. shin akan mencabar diri shin sendiri untuk menggunakan produk produk Avon.. dan CNI juga.. bila tebukti keberkesanannya.. baru la shin berasa yakin untuk berkongsi maklumat dan mempekenalkan produk produk ni semua untuk orang ramai.. baru la namanya cakap serupa bikin kann...


dan di sini shin ingin memohon maaf.. kalo ada sesapa yg terasa hati... bila baca entri ni.. maklumlah mungkin dia rasa kulit dia bermasalah.. tak cantik... so dia beranggapkan.. bila kita cite pasal benda ni.. terpacul perkataan ' senanglah cakap.. kulit ko ok!!' well.. shin cuma nak berkongsi maklumat jer yer.. bukan nak menyindir orang lain supaya bergasak gasak nak jaga muka.. sanggup bergolok gadai nak beli barangan ni semua.. never never never.. i'm inesen ok!! remember that... tp mana tau lepas shin memberangsangkan korang ngan benda alah ni.. korang mula bernapsu untuk membuat perubahan.. tu satu kejayaan buat shin.. walau korang guna produk lain.. xde hal.. at least.. shin dapat meyakinkan korang semua untuk mencuba yer~

sekian ek.. kang shin merepek panjang lak~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

7 comments:

Terry said...

okeh! shin.. nak tengok ada perubahan ke tak atas muka shin lepas pakai produk Anew oleh Avon tu..
kalau berkesan.. Terry terus g beli~!! heheh :)

Alhamdulillah, sbb Terry pandai jaga muka, so.. muka Terry ni -almost- flawless la.. just.. kekadang tu cik wat *jerawat* keluar bersiar2 ..kena la picik krim untuk hilangkan dia..huhu..
and bukan semua produk sesuai ngan kulit kita.. so .. pepandai la pilih k uols..
kalau rasa iritation or keluar pimple, tukar terus. jangan pakai dah!! :)

P/S : shin nampak cute la.. ntah2 lepas nie lagi cute kot.. ngee~ ;)

AzAz said...

msh setia dgn produk artistry dr amway... walaupun umur hampir mencecah 28 tp msh ganteng mcm umur 19... hik hik hik

hafizzuan said...

shin,u shud try anti-wrinkle cream from kiehls...i bet it is good..

i'm shin... i'm inesen said...

terry : bagus bagus bagus.. rajin ini budak.. anak sapa la yer..

azaz : hmm lepas spm shin ada guna artistry... bebaloi baloi.. hilang semua jerawat.. la ni mahal seh.. sib baek shin guna produk laen xde masalah ngee~

hafizzuan : ek... coba try satu satu dulu yer... ngee~

I am Karl said...

siyes takut nk try ape2 cream

karl xpenah pkai apa2 lagi since dulu2

takut

"leh tak nk kata - ckup dgn air sembahyang" - artis sgt kan?

Lisa said...

wuduk tu dh mmg ada segala mcm keberkatannya karl..
produk kecantikan tu sbgi medium jer heheh

lisa sokong produk ANEW tu, mmg berkesan

i'm shin... i'm inesen said...

karl : wahh leh join kak nita yer... patut la tegang kulit muka karl...

lisa : wahh guna Anew ker??? shin baru pakai 2 ari ngee~