Wednesday, November 18, 2009

Nostalgia : Ujang - Aku Budak Minang


kengkawan.. korang pernah baca majalah komik Gila-Gila.. tak.. haaa... dulu masa shin kekecik rajin gak tumpang baca komik ni.. sapa tak kenal UJANG kan ???

AKU BUDAK MINANG ni adalah siri yang boleh dikira best of the best !!!!! pendek kata memang bestttt ar..

dari pengolahan cerita dia..memang teringat lah zaman kanak2 balik... haaa korang nak tau camne ceritanyaaa?? jom shin cite sekarang...

ceritanya camni.. AKU BUDAK MINANG lebih pada cerita sebenar Ujang sendiri.. macam mane jadi orang Minang yang duduk di Kuala Pilah Nogori Sembilan..

diceritakan gak macam mana riangnya Ujang mula mula dapat adik baru, ACA namanyaaa.. tapi last2 ...dia balik yang boring ngan wujudnya budak ACA ni..

kehidupan setelah kemunculan ACA ni banyak buatkan hidup UJANG dlaam kemurungan aje.. ape tak nya... sikit2 je ..kene "pari" sama mak dia.. kesian part ni woo... mak Ujang ni mcm mak shin ar... bengkeng jer.. asyik nak marah.. berleter... Ops Ampun mak!!

tapi UJANG Ni cool.. jenis bangsa tka makan saman.. kene "pari" pun.. buat lagi.. ACA ni pulak kuat mengadu aje.. geram pun ade!!!!!

dalam diam2,UJANG minat kat anak pakcik kedai runcit area umah dia... ANOR nama dia...

time kekecik.. tak disuruh pegi kedai pun ..UJANG pegi jugak... nak tengok "matair" punya pasal.. ngee...

ada tu.. tahap bosan UJANG.. sampai ade kes dia nak lari rumah.. buatlah lari rumah 2-3 kali.. last2 balik jugak... ada part sedih.. masa UJANG ok tengah makan.. abis badan dia kena libas ngan mak diaa... sian sangat..

tapi dalam banyak2 story.. UJANG paling sad nenek dia meninggal.. touching weiis time ni.. teringat la insiden nenek UJANG dok tanam pokok durian ni... tp bila nenek dia dah meninggal.. pokok tu pun dah besar... tetiba kena tebang... sedih UJANG time tu.. sbb pokok tu sangat nostalgik bagi dia.. tp xde harga untuk orang lain..time dia masuk hostel pun ade story..sini banyak citer ngan member dia kat hostel.. UJANG geng jadi taiko ler... tu yang sampai utazah pun kaunseling dia.. UJANG nangis seyyy ni time ney !!!!

Banyak la kisah Ujang ni ..bersambung2.. dia lari rumah lah.. pegi KL..tunggu bus tak sampai2 till malam.. rupanya baru teringat bus masuk kampung dia sampai pukul 5 aje.. ngee~

anyway.. UJANG ada atok yg serius sporting ngan dia.. kamceng abes... ada part atok dia dtg KL.. UJANG lari umah atok dia pat Rantau...dah naik KL.. jumpa kutu rayau.. jumpa brader disco.. jumpa Anor balik kat KL..

shin teringin gak nak beli buat koleksi peribadi.. tp nanti nanti la ek.. cerita dia HIDUP beb !!! sebab dia gunakan originaliti sendiri..

cerita UJANG ni takde gantinya lagi..ape dia buat..sume hidup.. dan mungkin bole membangkitkan nostalgia kita semua.. sekian ek..


m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

10 comments:

AzAz said...

x prnh pun baca, x taw story ni... :(

Terry said...

aku budak minang tak pernah baca..

aku budak miang pernah. ;)

~ujicham~ said...

saya ada complete set citer ni... mmg best layan.

i'm shin... i'm inesen said...

bebudak skrg mana la tau pasal benda ni... hmm.. wahh uji hebat la ada buku ni.. shin tengah cari2 lagi ni..

wahh Terry mmg budak miang.. huhu

bestke said...

:-)

teamsailors said...

Sailormoon = huhu~ dulu tak mengikuti sgt majalah ujang.. zaman adie.. layan gempak je.. hehe..

Atha ali said...

shin...aku sokong ap yg ko cakap...aku dh bca dh bku ni..mmg best..bca bnyk kali pon x jemu..aku teringin nak jumpak dia la..itu wish terakhir aku...

Ruff Hazard said...

best!!mengimbau kmbali nostalgia zmn knk2..msa kcik2 dlu prnh bca tp xcomplete..smlm bru dptkn koleksi full aku bdk minang...abg ujang mmg best kartunis lejen terbaik sepjg zmn!!

fendi tayib said...

bro kat mana nak dptkan majalah aku budak minang

fendi tayib said...

bro kat mana nak dptkan majalah aku budak minang