Wednesday, September 23, 2009

Al-kisah : Istimewa Hari Raya Kedua


haaa kengkawan... nak dengar cerita shin lagik??? haaaa.. duduk duduk.. ni cerita pasal Raya hari kedua shin ngee....

hmm masa Hari Raya petama tu.. banyak aktiviti.. marhaban nya la.. beraya nya lagik.. sampai x sempat nak main tenet.. hik hik.. rindu kat tenet.. tp shin xmo sia siakan Hari Raya pertama shin.. hik hik.. nak wat banyak benda yg berkualiti dan bakal diingati sebagai kenangan yg manis untuk Raya tawun ni..

macam shin bagitau sebelum ni.. shin haramkan tengok tivi sepanjang Hari Raya hehehe.. bila dah wat aktiviti Raya tu.. masa macam cepat sangat bergerak.. tau tau jer.. eh dah nak malam.. kejap nya Hari Raya pertama shin nak habis ngee.. tp puas gak ar.. dapat wat banyak benda yang menyeronokkan...

memang tiap tawun.. xde istilah giliran dalam family shin.. semuanya akan berkumpul tiap tiap Raya pertama... family abang abang shin .. then family kakak shin.. semuanya berkumpul dari malam Raya pertama lagik.. seronok.. InsyaAllah.. kalo Allah bagi shin jodoh... harap bakal wife shin tu paham gak... xde giliran giliran tiap kali Raya.. mesti kat umah parent shin hehehehe

tapi biasanya lepas solat Raya... bermaaf maafan.. then makan makan.. diaorg semua akan balik umah mertua memasing.. so.. x la ralat sangat kan... tetap jumpa keluarga belah wife time Raya pertama gak huhu

malam tu.. dalam kul 8.30 malam.. kitaorg semua berjumpa semula.. tp memasing dah stanby tunggu kat satu port.. mcm hari tu.. port kat Petronas.. then konvoi 4 kereta balik umah Tok shin kat Kg Paya Redan, Pagoh Muar..

shin kalo balik umah Tok.. yg risaunya.. sampai sana nanti.. xde port nak tido.. huhuhu.. ramai sgt umat umatnya... sebab tu shin dah siap siap prepare bawak bantal, selimut sendiri hehehe.. kalo xde.. susah nak tido.. x biasa nanti.. maklum la.. setahun bole di bilang ngan jari.. baper kali shin pi umah Tok..

baru shin paham.. naper arwah nenek buat banyak bantal kat umah dia.. huhuhu.. rupanya tiap kali Raya.. atau tiap kali berkumpul balik kampong.. x kesah ar.. ada majlis kahwin ker.. kenduri ker.. bantal bantal ni akan sold out.. hehehehe...

lagi satu.. bantal bantal ni.. ada bau something.. 'bau kampong' .. kekadang suka cium hehehehe.. hanya kat umah Tok jer ada bau mcm tu.. tp shin x leh tido kalo xde bantal sendiri.. extra.. bawak bantal upin sekali hehehehe

kekadang mak shin dah x leh nak bising.. kalo banyak barang shin sumbat dalam bonet kete.. ngan kipasnya, ngan bantalnya, ngan iron baju nya.. huhuhu.. bukan apa.. senang kalo bawak sendiri.. nanti kat umah Tok mesti ramai orang.. so kalo bawak sendiri.. x perlu nak berebut rebut guna that kind of barangs...

cuma shin x leh nak bawak TOILET ngan BILIK MANDI hehehe.. yg ni x dapek den nak nolong.. memang nanges nak tunggu giliran... sapa cepat dia yg mandi dulu.. atau leka skit.. orang lain dah potong Q.. sapa bangun lambat.. abislah.. x dapat nak makan bekfes kalo xde yg dok ingat nak tinggalkan belen belen..

p/s : rugi x amik gambo style diaorg tido kat umah Tok malam tu.. bersusun susun hehehe silap jalan.. mau terpijak tangan orang la.. kaki orang laa.. huhuhu..

tawun ni Tok nak wat mcm pejumpaan keluarga la.. so ada la wat makan makan skit.. masa shin sampai umah Tok malam tu around kul 11 malam.. then terus start tolong apa yg patut untuk nak masak esok paginya...

sib baik makcik makcik shin sangat rajin semuanya huhuhu.. so shin tolong ala kadar jer.. yg banyaknya.. shin tolong nyibok nyibok jer hehehe

bila dah ramai ramai camtu.. memang tido lewat la.. borak nya lagi.. dengar diaorg ketawa ketawa lagi.. ngan dak dak kecik nanges lagik.. aishh masa ni la.. rindunya kat umah sendiri.. kat bilik sendiri.. kat tenet... tp.. xleh la nak pk camtu kan.. nak jumpa sedara mara time mcm ni jer la..

pastu.. tau tau jer dah tido.. x ingat kul baper... sedar sedar jer dah pagi.. aishh terlepas solat subuh.. ngee... then dah ada org hulur nasik goreng.. terus ngapppppp ( eiii x gosok gigi ) hehehehehe... lapor sangat.. nak tunggu gosok gigi kat bilik air tu.. mau nanges nak tunggu Q ..

pastu terus la besiap siap tolong apa yg patut.. majlis bermula around kul 12 tengah ari... shin sempat la snap snap gambo sesikit.. x sempat sangat... jom tengok tengok ek...




orang kuat majlis hehehe.. yak baju biru tu la pakcik shin yg pandai masak masak semua ni.. yak baju puteh tu abang shin no 4, yak baju itam abang shin no 3, dia la yg rajin layan dan tolong shin hehehe.. suruh jer wat apa apa.. cepat jer x de banyak songeh.. hik hik



nyum nyum... wahh semangka!!! i likeee..


acara melawakan diri.. wahh try barang baru ker??? ngee~


ni ar umah Tok shin...



ni la Tok shin.. Ibrahim nama dia.. pak bila kat kampong.. betahun tahun lamanya dia jadi bilal.. shin teringat masa arwah nenek meninggal.. masa tu dah dekat ngan bulan puasa.. Tok cakap... selama nenek hidup.. jarang dia dapat bebuka sama... ye ar.. dah tugas dia dok azan kat suruh.. bila masa nak bebuka sama.. kecuali time hujan ler.. xpi surau..

Tok shin ni umo dia dalam 87 tahun.. tp still lagi nak menoreh semua.. masih kuat lagi.. termasuk la kuat bebel.. ngee... shin masa kekecik boring dengar dia bebel.. pastu x berapa paham sangat Tok cakap apa.. pastu suka ulang ulang cakap hehehehe.. ampon Tok~

shin x penah tanya Tok shin asal dari mana.. segan nak tanya.. biasanya shin ngan adik beradik lain suka gossip sesama sendiri.. teka dari mana Tok shin berasal.. ada yg teka dari penang.. ada yg cakap dari India.. hahaha.. siot jer ek.. tanya jer la ek.. kang senanggg...

Tok shin ni sebelum kahwin ngan nenek shin.. dia dah pernah berkahwin.. ada 2 orang anak.. pastu nenek tiri shin meninggal.. baru la Tok kahwin lain.. dan dapat anak anak yg ramai.. dan mak shin la anak sulung... so.. rasa pelik.. mak shin ni pangkat mak long, then anak Tok ngan nenek tiri shin pun mak long gak kitaorang panggil hehehe.. so ada 2 mak long laa..

haa kalo korang nak tau.. Tok shin dah dapat oneng oneng... korang tau tak apa oneng oneng tu??? haa meh shin bagi tau... biasa korang dengar cucu cicit jer kan.... haaaa ni Tok punya cicit dah beso.. dah kawen.. dapat anak... haaa anak dia tu la oneng oneng Tok... paham!!??


ni anak anak Tok... ada 12 orang semua.. mak long shin xde dalam gambo.. pak ngah lak dah meninggal 2 tawun lepas..


ni family anak Tok yg 1st ( mak shin ler )


ni family anak Tok no 3 ( Mak Siti ).. tawun ni anak anak lelaki makcik shin ni beraya umah mertua memasing.. dan anak pompuan dia lagi sorang x balik... dok Dubai sana.. masa shin belajo kat Seremban dulu.. shin selalu lepak umah makcik shin ni.. dia kalo masak sedappppp...


ni family anak Tok no 4 ( Pakcik Salleh ) hmm anak anak pakcik leh tahan ramainya.. tp x semua balik... pakcik shin ni sgt terer masak...


ni family anak tok no 5 ( Mak Odah ) depa dok Sungkai, Bidor Perak.. pasal suami makcik shin ni kojer askor.. huhuhu anak dia sorang lagi x dapat cuti raya..


ni anak Tok no 6 ( Mak Yam ) makcik shin paling ceria.. tp banyak tragedi dalam family dia.. shin rasa makcik ni tabah orang nyer.. dalam ketawa ketawa tu.. x de sapa satu bila time dia sedey.. x semua family dia ada dalam gambo ni..


ni anak Tok yak no 7 ( Pakcik Nuar ) ni yak sakit aritu.. x sihat lg


ni family anak Tok yg bongsu.. mokcu still dok ngan Tok.. yg jaga Tok dan jaga arwah nenek masa sakit dulu... dulu masa kekecik.. shin suka tinggal kat kampong time cuti skolah pasal nak lepak lepak ngan mokcu shin... tp kan.. bile umo shin dah beso skit.. shin malu lak ngan dia.. x tau nak borak apa.. hehehe x macam masa kekecik dulu...


haa ni sebahagian dari ahli familys Tok.. kalo semuanya balik.. mau x muat gambo hehehe ramai bebeno.. yak ada shin x kenal nama dorang pon hehehe.. ish ish ish..

pastu dalam kul 1 lebey.. sedara mara lain dah ramai yak datang.. masa ni la shin ngan family amik kesempatan beraya umah mak long shin... x jauh.. sebelah umah Tok jer hehehehe...


ni maklong Timah.. anak Tok yak no 1st ngan wife pertama dia.. anak anak maklong ni leh tahan ramai... tapi walaupon belah tiri.. tp ntah ek.. xde beza langsung.. kitaorg sangat mesra...



sempat la bergambo depan kat umah maklong heheh.. ni la baju Raya shin untuk hari kedua.. kalo boleh.. seminggu Raya ni shin nak berbaju melayu sokmo hehehe

pastu.. dalam kul 3 shin ngan adik beradik lain konvoi balik Kulai semula.. parent shin ngan kakak shin jer still stay untuk sehari lagi..

aishhh balik tu jalan jem gilessss... sakit hati heheheh.. dari jalan kampong sampai la jalan kat highway pun sama.. lagi kejam.. kat Plaza Tol pun jem... time nak bayar.. tu mau hangat jer hati bila ada yg kurang keserdaran sivik dok potong Q..

tp Alhamdulillah sepanjang jalan nak balik tu.. xde jumpa satu pon kemalangan jalan raya... bagus la kan... pandu cermat jiwa selamat...

sama macam Hari Raya pertama shin.. Hari Raya kedua shin belalu ngan pantas... aishhh bila banyak aktivi ek.. rasa mcm cepat jer masa berlalu... x puas shin nak beraya sebenarnya.. heheheh... kalo bole.. Raya pertama ngan kedua tu.. biar la panjannnnggg... nak wat macam macam.. kemeriahannya susah nak ulang atau jumpa lagi..

korang lak camne?? seronok tak raya korang??? banyak aktiviti berkualiti korang wat??? hmm bila nak beraya umah shin ek hehehehe...

k ar.. nanti shin cerita lagi ek aktiviti shin beraya... tungguuuuuuu... sekian dulu untuk kalo ni.. jumpa lagi...

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

9 comments:

ULTRAMAN said...

ensem2 je pic shin ni

i'm shin... i'm inesen said...

otomen : haippppp... pakcik otomen.. nak duwet raye ek..

lanz_evo7 said...

aku pun ada bantal peluk..tpi ble begerak2. :-)

lanz_evo7 said...

xnak pakai bju raye slama sbulan? huhu..raye kn sbulan.. :-)

Indra said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

giler meriahhh! bestnyaaa~
jeles~.. huhu..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

beruntung org yg ada kampong...aura lebaran dier besh! =D

HIZAMI said...

hehe.
ade brape baju melayu taw0n neh?
aiy0h.

=)

Pencinta Lelaki said...

Salam, shin ...

Untung shin masih ada tok, masih ada kampung ..

Selamat Hari Raya !!! :-)

i'm shin... i'm inesen said...

lanz : tu ar.. pk nak pakai sebulan lebih.. bila nak wat open house??

Indra : aishh watpe nak jeles lak..

nuar : tapi x sama aura masa ada arwah nenek wooo

Hizami : ada skit jer ler.. dua pasang

Pecinta Lelaki : kalo ada nenek lagi besh...skrg pun besh la ar gak.. cuma ada kureng skit la