Tuesday, September 29, 2009

pergi... lalu terkilan



hmmm baru ari selasa.. lambatnya nak hari jumahat... rasa x bermaya ler.. semangat hilang.. x jumpa jumpa lagi.. sama macam headphone shin.. ntah mana peginya.. puas dok cari.. aritu baek no komen blog org len hilang barang.. la ni sendiri plak yg kena.. citttt...



arini dah 29hb.. memang time time dok bayo bil.. semalam jer dapat bil api.. perghh.. ni gara gara puasa ngan raya la ni.. lagi baper sen nak genap Rm100 tu lom masuk bil air, bil astro, tepon umah, streamyx.. sib baek awal awal shin dah bayo pinjaman umah kat bank aritu..

masa shin bagitau mak yak bil api banyak.. dia dok start salahkan shin... pasal shin hari hari main tenet.. tu pasal bil api tinggi.. perghhh.. saje cari gado ek.. shin ckp ler.. bukan pasal tenet ar.. pasal hari hari bukak lampu keliling umah... ala lampu kuning yang kecik kecik tu.. hampir sepanjang bulan puasa ngan raya dok pasang.. mana tak tinggi bil api.. lagi nak salahkan shin plak... memula susah gak mak shin nak terima hakikat.. ntah apa apa jer.. lepas tu dia diam.. meant.. dia dah sedo la tu... ngee~ kalo dia still dok betah shin ckp.. meant dia rasa dia betul la tu.. hik hik

kengkawan tempat keje dah start plan pasal open house.. shin dah leh agak.. ada yg dok tanya bila turn shin nak wat.. yer la.. tiap tipa tawun shin bikin.. hmm tp shin dah habaq kat depa.. tawun shin mungkin tak buat.. ngee... so... harap maap la ek..

p/s : ngan nak jadi kan sebab.. langsir umah bujang shin x siap lagi... hantar 3 bulan sebelum puasa.. tp kakak shin x siap siap kan.. sentap nih!

lagi plak.. 2hb October ni besday babah.. duit yg shin nambung tu.. shin nak belikan babah cake ngan buat makan makan skit.. so.. dah xde modal nak wat open house la yer.. kalo depa nak beraya.. makan kuih sajok bole laa... ngan air sirap... jgn demand lelebih..

pasal besday babah tu.. shin tak berani lagi nak tanya mak shin.. kang x pasal pasal kena bebel.. tapi x aci la kalo x buat.. pesal aritu masa besday mak.. kitaorg dah wat majlis.. kang kecik ati babah... ( ntah ntah.. babah pon x ingat bila besday dia ) ngee~

kebetulan plak.. 3hb October tu besday abang shin yg no 4, then masa raya pertama aritu.. besday kakak ipar shin... so celebrate sekali la nanti.. ni shin baru plan sorang sorang.. lom tanya adik beradik yak lain.. rasanya.. xde masalah kot.. cuma mak shin tu jer.. kang kalo tanya time mood dia kus kus.. mau kena bebel.. tu yang maleh...


ni shin nak cite... masa petang ahad ari tu.. shin dok beraya la umah kawan... umah jiran lat sebuah umah ngan umah parent shin.. then.. masa tu awal lagi la.. jam 4 lebih camtu.. then lepas tu plan nak pi umah orang lain laaa... masa tu shin berempat laa.. boy, am ngan sorang lagi x kenal...

masa nak begerak tu.. terpikir la plak.. nak pi umah sorang kakak ni.. kak anim nama dia.. jiran shin juga la.. kita berdepan ngan umah parent shin..

sempat la shin tanya kengkawan shin.. 'lepas ni nak beraya umah kak anim ker?' then.. boy teragak agak la.. macam nak pi.. macam xmo pi.. sempat la kitaorg jenguk jenguk umah dia dari luar.. last last kitaorg x jadi pi umah kak anim.. kitaorg terus pi umah orang lain...

tetiba.. petang semalam.. hari senin.. masa tu betul betul nak maghrib.. kak anim dah menghembuskan nafasnya yg terakhir.. masa tu dia nak pi toilet.. tetiba 'gelap mata'.. terus meninggal dunia... Innalillah...

masa tu shin baru ja nak bebuka puasa.. pastu babah shin nak pi masjid time tu.. then masa dia cakap yg kak anim meninggal.. rasa terkilan la plak... naper semalam shin tak terus datang umah dia..

shin cite ngan mak shin.. pasal rasa terkilan ngan bersalah ni.. mak shin pon rupanya alami benda yg sama.. semalam dia rasa nak datang umah kak anim.. tapi x jadi.. dia pegi umah orang lain.. adehhhhhh like mother like son laaa..

sianyaaa..



actually.. arwah kak anim ni baru umo dia dalam 37 tahun camtu ar.. anak tunggal.. mak abah dia dah lama meninggal.. then dia kahwin pun xde zuriat.. anak 3 orang anak angkat.. sorang ni umo 23 tahun..pompuan.. dah kawen.. dah lupa diri.. tinggalkan kak anim camtu jer.. dulu family arwah kak anim yg bela...

then anak angkat dia yang lain 11 tahun.. pompuan.. dan yak lagi sorang belum pun setahun umo dia.. pastu dia ada suami.. hmm suami dia pon xleh pakai <--- ni mak shin yang kata laa..

then arwah kak anim ni baru kena potong kaki.. belah kanan.. pasal kencing manis.. pastu.. kak hanim banyak survive sendiri la.. sambil anak angkat dia tolong skit skit.. ada gak jiran jiran dok tolong apa yg patut..

masa sebelum puasa ari tu.. shin sempat la melawat kak anim.. sempat borak borak.. kak anim pon ceria jer becerita... skit skit la dia emo skit.. masa shin kekecik dulu.. rajin gak main main depan umah dia.. sebab arwah parent dia ada jual aiskrim ngan rojak.. selalu gak mak shin suh beli.. mak shin bagi buah mentimun ngan sengkuang.. pastu nanti dapat free la rojak..

then masa kakak shin kawaen dulu.. arwah parent kak anim yg jadi tukang andam.. mungkin sebab diaorg xde anak lain.. so diaorg suka budak budak.. lelebih lagi bebudak inesen cam shin ni...

sedara mara diaorg banyak dari Singapore.. so.. kitaorg jiran jiran la sedara dekat diaorg... tapi.. sekarang.. semuanya dah xde... termasuk la arwah kak anim sekali.. sekarang ni shin terpikir.. camne la nasib anak anak angkat arwah kak anim ni..

mak shin dok bagitau.. arwah kak anim ada plan nak namakan umah dia sekarang ni.. ngan nama anak angkat dia yg umo 11 tahun tu.. ( sebab apa x namakan ngan nama suami dia??? haaaa banyak sebab... memang x layak ) tp sayangnya.. x sempat... so risau la ngan nasib diaorg ni... sian sian..

ralat tu laa kalo pikir pikir.. semoga arwah kak anim di tempatkan besama sama ngan hambaNYA yang solleh dan solehah... Al-Fatehah p/s : dan juga Al-Fatehah untuk anak lelaki pelakon kesayangan shin Norlia Ghani.. yang meninggal dunia kelmarin...



sekian dulu ek... jaga diri... inensen inesenkan diri korang... semoga korang terus bernafas dalam iman... sayang korang semua.. ( korang jer tak sayang kat shin ) .. korang yang dok jauh ngan family tu.. walaupon korang pon sama mcm shin.. bukan anak yg baek.. tp shin tau korang pon sayang family korang.. mcm shin gak... so.. rajin rajin la jenguk diaorg ek~

daaaa~


* i'm shin.. i'm inesen

5 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

sedey bc cerita kak anim...huhuhu...al-fatihah =(

i'm shin... i'm inesen said...

nuar : dah selamat dikebumikan tghari td.. bila bila masa jer kan Allah nak cabut nyawa.. aishh takut..

butterfly said...

moklong pun ade mood kus kus eh..same la ngn mak ima...silap mase tanye mau kuar taik telinge kene bebel hehehe adik beradik serupe kikiki

mintak hampon mak + moklong :B

i'm shin... i'm inesen said...

ima : mak penah citer.. dulu atok lelaki ngan atok pompuan garang.. ngee.. rasanya ni hasil turun termurun kot.. tu pasal la diaorg serupa.. sekarang mak dah x sihat sgt.. so.. malas nak lawan cakap dia.. kang darah tinggi dia naek..

AzAz said...

ni saja nak kasi tau... shin prnh x skali skala trdengar telinga kita berdesing... halusje bunyinya... itu maknanya daun kehidupan kita jatuh sehelai...

so stiap kali sy trdengar bunyi desing tu... rasa takut je... trpikir berapa helai lah yg tinggal... takut gak... dosa byk!

smua manusia kt dunia ni adalah sprti pohon... berdaun bagai... sy x reka cerita ye... sy tgk al kuliyyah kt tv, ustaz hassan din yg bg tau...