Saturday, September 12, 2009

cerita hari ke 22 puasa : persiapan awal


hmm memula memang la susah... tapi tetiba jer dah nak raya... haaaa kejap jer puasa... hah kengkawan.. tinggal seminggu jer lagi nak rayaaaa... waaaah seronok seronok seronok...

hmm.. korang dah bayar zakat fitrah ker belum ni??? ish ish... jgn lengah lengah lagi... sapa sapa yg berkemampuan tu.. elok bayar cecepat ek.. nanti dah raya... dah x bole nak bayar... dah lambat daaa... aiyooo dosa!



memula.. shin nak ucapkan Hepi Besday kat syir @ gendut.... ari ni besday dia.. ngee... shin dok tunggu hadiah dari dia ni... dia kata dah pos smlm... tp x sampai sampai pon... mesti guna pos x laju ni.. aishhh.. semoga panjang umo, panjang akal, panjang yg sewaktu dengannya.. kita dah masuk 3 tahun kenal.. hope leh jadi lagik berpanjangan sampai ke anak cucu... ngee~

p/s to gendut : jgn lupa.. nak duet raya.. sampul upin ipin.. ngan sampul raya gambo dafi.. dan lagi satu.. sampaul raya gambo Aliff Aziz. ( xmo gambo dia becium ek ) hik hik... so nak 3 sampul duet raya ngerti!



dan shin nak ucapkan mekasih kepada pakcik aman.. sebab bagi shin kek mangga... ngee.. lepas ni nak lagi ek... hehehehe.. ari tu shin teringin nak makan.. ni dah dapat daaaaa...

ok.. ari ni shin nak citer pasal persiapan awal shin nak nyambut raya... ngee... actually hari ni shin kena kerja sepatutnya... kerja ganti untuk raya... tp shin dah awal awal merajinkan diri apply cuti untuk hari ni... aishhh x hingin nak kerja dekat dekat nak raya ni... bole blah...

mak shin awal awal dah sound... minggu ni dia x bagi shin dok ngemas umah bujang... dia suh shin tolong dia ngemas umah dia.. aishhh mak ni.. macam tau tau jer orang nak larik dari tolong dia... awal awal dah sound... erkk di sebabkan bulan Ramadhan yg mulia ni... shin xmo jadi anak durhaka... ngee... ikut jer laaa... kalo bulan lain.. tengok keadaan huhu

p/s : haaa kengkawan... sapa sapa yg derhaka kat mak bapak dia... besar kemungkinan.. dia dapat penat jer berpuasa sebulan... x dapat apa apa... so korang yg dok gado ngan mak bapak korang.. baik cuba bebuat baik skrg.. kalo malu nak mintak maap.. cuba dekatkan diri ngan diaorg.. mungkin ngan sendirinya diaorg akan memaapkan korang... ingat!!! selain tu.. sapa sapa yg mensyirikkan Allah pun.. sia sia jer korang puasa... x dapat apa apa... hmm rugi rugi rugi..



setelah sekian lama.... akhirnya.. rumah parent shin berubah kaler.. kalo sebelum ni.. asyik kaler yg sama jer.... hampir tiap tahun.. kalo babah beli cat... asyik kaler yg sama... sebab mak shin xmo kaler lain kot ( hahaha queen kontrol betul )... tahun jer kot hati dia berubah.. ye la mak shin skrg x sihat.. so dia malas nak pk banyak banyak.. kang darah tinggi dia naik.. sakit jantung semua.... so kitaorg kaler umah ngan kaler OLIVE... hmmm memula cam kurenggg jer.. tp dah lama lama tengok cantik la plak ( sedapkan ati )... aishhh sapa la yg pilih kaler ni.. xde citarasa betul..

babah kata.. abang shin nak suh kaler pepel tahun ni.. yuks.... sib baik x jadi... shin ada bagi tau babah.. yg shin nak tone kan kaler OLIVE tu ngan kaler hijau pekat... buat footer border dia.. ngan kat tiang rome lagi.. babah shin ok jer.. tp mak shin plak xmo... aishhhh susah betul! mencik...

p/s : shin x nyentuh cat, berus cat atau yg sewaktu dengannya.. shin bagi idea.. sambil tengok tengok jer... babah, abang ngan adik shin yg ngecat.. hik hik opsss.. adakah like mother like son ( queen kontrol ngan prince kontrol ) hehehehee

shin lagi pun bz nak pi agihkan mercun mercun yg bebudak ni oder... so td sempat la shin bagi.. terus mintak duit.. x de masa nak dulukan duit shin dulu... kang x bayar sesia jer.. lagipun orang luar pun ada.. x kenal ( lawa lak tu ) hehehehe... hope dia beli lagi lepas ni.. leh jumpa lagi..

plan nak jumpa pakcik ward pun x jadi... so.. nampak gaya.. x dpt nak amik kuih batang world... aishhh tepon pon x dapat... mana la pegi orang tua ni..



pastu sebagai langkah awal dan persiapan untuk nampak lebih menarik di hari raya nanti.. shin pi la gunting rambut... ngee.. demand.. xmo pakai mesin.. nak guna gunting saja.. layan jer la kan... shin x suka guna mesin.. x suka pendek pendek sangat.. kalo gunting sekang.. lagi seminggu mesti dah panjang skit rambut.. mesti la lawa hehehe hmm ramai la plak yg dok gunting arini.. sebok jer... hari lain x leh agaknya.. time shin nak gunting.. time tu la ramai orang.... mencik tul... pastu ada lak budak kecik nanges kena gunting... melambatkan lagi giliran shin nak gunting rambut tul... rasa mcm nak jentik jentik budak tu suh diammm..

p/s : korang masa kekecik penah ker nanges time gunting rambut ek?



sekian lama x cuci muka... tetiba rajin nak cuci muka.. hahahaha... sbb ari tu dapat Lancome nyer sample... ada dkt 8 pek.. so sempat la nampak lawa nanti time hari raya hehehe.. xde wajah yg kusam kan kan...




hmm biasa la kan... time puasa ni.. ramai tul orang nak bagi sumbangan... sampai wat majlis.. so kat kampong ni pun ada gak.. 2 hari lak tu.. petang ni ngan petang esok... buat kat masjid.. sambil bebuka puasa sekali...

memang la elok bagi sedekah sepanjang puasa ni... tp lagi elok.. bagi senyap senyap.. tak yah gembar gemburkan... kan kan...

jap lagi nak kena wat air cincau utk bebuka puasa.. sebagai pembalasan.. arini malas nak ngemas umah... penatttt... so sambung esok plak.. nak vakum2 semua laa.. arghhh dah leh bayangkan penatnya... shin lebih suka ngemas umah bujang... kecit jer.. x banyak ruang.. mudahhhh...

camne persiapan awal korang lak??? hebat ker?? shoping sakan?? jumpa lagi ek kengkawan.. selamat berbuka puasa semuanyaaaaa ( yg puasa jer! )

sekian~

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

12 comments:

{lumut} said...

wah shin!!!smgt nye ko nak raye!!!!!best22....hehe...
jgn lpekan org2 yg susah ye..
sambut raya dgn hati..hee

yg pakai songkok tuh ko ke shin?
kacak.haha..

i'm shin... i'm inesen said...

lumut : x sabo nak bebuka lagik 10 minit.. haus paling kronik arini... aishh mesti la semangat nak raya.. ngee... yg pakai songkok tu la budak paling inesen hehehehe

Suf n Steve said...

ala kadar jer nyeh, demam ekonomi meleset di NY belum reda.

yg penting mesti ader, ambik coti rayer, kueh raya, baju rayer, open house rayer utk students2 ku itew and laki utk beraya(harus kan minta ampun nages2 sebab byk buat doser! bley

kemas2 rumah ni mek tak buat, biar laki mek buat,

selamat hari rayer.

i'm shin... i'm inesen said...

suf : bak pinjam steve.. shin nak mintak tolong kemas kemas.. ek.. kejap jer.... nanti shin pulangkan balik.. ngee~ *i'm inesen

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

complete citer shin...hikhikhik...tumpang hepi membaca... =D

tp betollah kene gunting rmbt skrg kan....nnt baru tak nampak gonjeng time raya sbb rmbt dah pjg...mau gntg rmbt gak =D

i'm shin... i'm inesen said...

nuar : lama x dengar perkataan gonjeng hehehehe rasanya mcm dah nak pupus perkataan tu dalam idup shin hehehe.. jarang sebut

AzAz said...

shin dok sorang je ke atau ngan BF... opss.. saja nk tau.

sy x kemas apa2 pun sb mmg dh kemas pun, cuma nak gi highlight rmbt je... lg 2-3 ari nk raya nnti, nak matching dgn bj baru. :) sy naive.. LoL

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : shin dok ngan parent ler encik.. umah bujang tu terbiar mcm tu jer.. hik hik.. highlite rambut?? eii.. nanti nak mandi hadas x sah oii

HAFIEZT said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri... Wah Semangatnya nak raya no... Jangan lupa dalam kita berhari raya ingat yang kurang berkemampuan (mcm saya ni hahahahah) Shin jangan pos ketupatka... Kek secret recipes ka hahaha.. bagi kat semua kengkawan kat blog ni hahahaha... Maaaf Zahir Batin.. Ahaks!

i'm shin... i'm inesen said...

Hafiezt : kamu kata 'Shin jangan pos ketupatka... Kek secret recipes ka..' aishhh x yah cakap.. memang pon xmo pos... ngee~

AzAz said...

eeiii shin, bln posa ni kita kena posa dr segala segi ye...

nak wat highlight mcm pak nil... kalau x tembus mandi hadas takkan pak nil ngaku sembahyang 5 waktu? oppsss...

rumah kita jgn selalu tinggalkan x berpenghuni, nanti ada "penghuni" lain yg dok menumpang... lg haru... eh sy x tipu, x caya gi lah tanya mana2 ustaz/ustazah yg bertauliah...

sy tinggal dgn adik beradik, lpas ayah pergi 30 mac lalu, mak sy dh tinggal bersama...jadi mcm tinggal dgn parent jugaklah kaedahnya, kan

bujang 2 bujang gak, tapi mengemas, masak, mencuci x pernah sy abaikan... :)

i'm shin... i'm inesen said...

azaz : bukan bulan puasa jer.. bulan x puasa pun jgn kaler kaler kan rambut.. tp kalo bleaching tu bole laaa... shin rajin.. cuma tetiba badan rasa lemah.. pening pening.. panas sgt.. tu yg kurang bermaya nak tolong dioarg ngemas umah ek