Monday, September 7, 2009

cerita hari ke 17 puasa : sedapnya lagu raya


arghhh boringnya ari ni... hari senin... hari petama bekerja untuk minggu ke2 bulan ni... bosan.. dah leh agak dah... mesti bosan.. sunyi.. xde mood nak keje.. shin cuma pk nak cepat cepat cuti.. memang dalam kepala hotak shin yg inesen ni... hanya pk nak rehat rehatkan diri.. rehatkan perasaan... biar makin hujung hujung Ramadhan ni.. jiwa aman tenteram..

haaaaaaaa... wake up shin wake up!!! ngee~ tu mukadimah jer.. mukadimah orang yg cedera jiwanya... tp entri tetap entri kann.. gigih ni sambil nak count down.. raya makin tibaaa..

bila dah lepas 15 puasa.. stesen Radio pon dah mula maen lagu raya ( shin jarang dengar Radio ) ngee~ tp shin leh agak.. mesti diaorg dah pasang punya..

actually kalo kengkawan nak tau ( x nak tau pun xper ) hobi shin adalah dengar lagu raya... even hari tu dkt raya xmas ker.. dkt raya cina ker.. deppavali ker.. hampir setipa masa shin dengar lagu raya..

kalo time kemas umah.. nak amik mood.. time wat keje... selalu pasang... sampai kengkawan tuduh shin yg inesen ni mengong otaknya... sampai hati diaorg.. kann

bagi shin.. lagu raya ni mampu memberi impak yg mendalam.. memberi kesegaran dalaman.. membangkitkan mood.. nostalgia yg bahagia.. gembira... aman sentosa...

tp bagi orang yg ada kenangan pahit masa raya.. atau dah xde ahli keluarga terutamanya mak babah diaorg... sure diaorg kureng skit rasa kemeriahan bila dengar lagu raya ni.. makin sedih.. meleleh air mata ada la... so yg tu shin x dapat nak nolong.. mungkin bila kena pada diri shin nanti.. baru shin tau perasaannya.. ishh xmo la.. shin sayang kat semua org.. kalo bole.. biarlah shin yg 'pergi' dulu... shin x suka di tinggalkan.. arghh ( emo semula )


tu diaaa... menanges tengok cover Fazidah Joned ni..

bila cite pasal lagu raya.. mesti semua orang ada lagu feveret memasing ek.. shin camtu gak.. lelebih lagi lagu raya era 70an dan 80an... lagu raya time tu feelnya laen macam.. malar segar.. dengar berulang ulang pun sedap bunyiknya... antara lagu feveret shin..

1. Sharipah Aini - Selamat Hari Raya

ni lagu wajib ni... mood lagu... senikata lagu... semuanya meriah.. di tambah ngan suara Sharipah Aini yg nyanyi.. orang lain kalo bawak lagu ni memang x sesedap mcm penyanyi asalnya.. call ringtone shin guna lagu ni.. hehehehe

2. Aishah - Pulanglah

hmmm ntah ek.. suka sgt lagu ni... even sedih.. xde kena mengena ngan shin.. tp mmg kalo x dengar lagu ni mmg x sah... nak nak ngan kemerdua suara Aishah.. perghh mendayu dayu jer rasa...

3. Sanisah Huri - Bersabarlah Sayang

sama gak.. lagu sedih.. tp shin suka.. kadang kadang.. dengar ulang ulang.. xde rasa bosan pon.. sedap lagu ni...

4. Sudirman - Dari Jauh Ku Pohon Maaf

yang ni pun kategori lagu wajib shin dengar time raya.. atau time tak raya.. hehehe.. lagu ni mcm sesuai ngan suara Sudirman.. hiba jer dengar...

5. Uji Rashid & Hail Amir - Seloka Hari Raya

perghhh lagu ni mmg superb.. dengar intro music jer dah tau... heheheh... shin punya msg ringtone skrg ni guna lagu ni ler...



banyak lagi lagu lain yg shin suka... lagu Selamat Hari Raya dari Saloma pun feveret gak, then lagu Sanisah Huri - Aidilfitri, Junainah M Amin, Rahimah Rahim, Fazidah Joned, M Nasir, Jamal Abdillah, Herman Tino, Uji Rashid, DJ Dave, Zaleha Hamid.. aishh kalo sebut mmg banyak laa..



mrasa korang tengok cover album lama ni... ada Sharipah Aini, Dj Dave, Noorkumalasari, Sudirman, Aman Shah.. dan lagi 2 org tu x kenal hehehe


antara cover album raya dolu dolu



kalo lagu raya baru sekarang ni .. ntah ek.. x berapa besh la.. kalo besh pun.. lagu M Nasir.. Aishah... Sheila Majid, Nurul.. Feminin.. camtu jer la...pastu diaorg banyak wat cover version.. yg makin x besh jadinya... penah tahun 1997.. masa tu music metal tengah hot... lagu raya pun nak i metal kan.. haram jadah tul... bingit.. sakit hati dengo..

tp ntah ek.. shin x minat betul lagu P Ramlee Dendang perantau tu... hehehehe.. shin sanggup tukar lagu lain kalo bukak CD lagu raya tetiba jer part lagu ni main.. x sedap.. hehehe..

sekarang ni mudah jer kan... x yah nak beli beli CD.. ramai org download jer.. takpon dengar kat tenet... sebab kalo jual kat kedai pun.. asyik album yg sama jer... lagu yg sama.. xpon ada tambah satu dua lagu baru yg x sedap.. hehehe baik cari album yg betul betul best list lagu lagunya.. pastu simpan bebaik.. leh dengar selalu...

korang suka lagu apa ek???

sekian dulu~

psst : ada lagi 12 hari lagi nak rayaaaaa... perghhh cptnya!

m(^o^)m

* i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

b-boy said...

hehehe..btul2..lagu raya dah mula putar dahh...

Suf & Steve said...

nyeh

ko suke nyer!

mak di sini sedih sesedihnyer. biarlah mek beraya di perantauan.
nasib baik melayu ramai di NY niih!

tgh tunggu pos laju kuih raya

bestke2003 said...

shin nak kad rayaaaaaaaaaaa

hehehe

Anonymous said...

org suka lagu Kepulangan yg d nanti by Aman Shah PAstu Setitis Cahaya di Aidil fitri by Aishah, Indahnya Beraya diDesa by Azlina Aziz and Senandung Hari Raya utk Mu by Dyg ku Diamond..ringtone org skrg pakai lg Aman Shah...syok...
org pun cam Shin gak..spjng thn dgr lagu raya kt opis ni hehehe
nk Kad Raya Shin hehehe


mIE...

yoro okino said...

tu laa duk sibuk men dah skunk nie
besh2
mood terus dtng
heheh..
suke lagu raya lama2 yg happy2 jer..
yg sedih2 xsuke

F said...

wah~

lagu zaman2 shin kah?

*ops

I am Karl said...

lagu lama & baru ade je yg best n layan

tentunya:

1. indah di hari raya - ziana zain :inspired sgt nk beraya haha

2. indah beraya di desa - azlina aziz

3. pulang dihari raya - noor

4. manis-manis lebaran - artis src

5. sesuci lebaran - tok ti

6. nostalgia aidilfitri - tok pah

byk lagi lah.... layan

AzAz said...

lagu raya zaman dulu2 ever green, sekali pasang, semangat raya tu boleh terasa smpi ke tulang hitam!

tapi lagu raya skrg ni... hampeh! sb tu rmi artis muda wat cover version, tapi msh x leh lwn penyanyi asal...

PS: ko mmg suka jeling menjeling ye?

i'm shin... i'm inesen said...

wahhh ramai yg suka lagu lagu raya lama ek... bagus bagus.. teruskan semangat tu..

firda : yer lagu jaman shin.. lagu hebat.. orang orangnya hebat.. shin pun hebat gak.. hebat di...?

sufi : x yah la sedih sedih ek

guys : semuanya mesti dah x sabo nak sambut raya kan!!! hehehe

azaz : mana de menjeling.. aishh

muzzss said...

cover yang belakang punya ada tak nak tengok tajuk lagu setiap cd...

Lucy Saputri said...

cerita sedap