Tuesday, September 15, 2009

cerita hari ke 25 puasa : bajet raya


alhamdulillah.. arini shin rasa selesa skit.. dah tak rasa nak demam sangat.. pening sesikit tu ada ler... tapi x la macam semalam.. lemau semacam jer... ngee.. tp kalo tengok keje banyak.. mau rasa nak demam balik.. hik hik ( kaedahnya kalo dah malas tu... mmg xleh wat pe )

tetiba plak ada jerawat sebijik kat dahi ni.. sakit.. baru tumbuh.. erkk mungkin sebab tu kot rasa nak demam... aishhh naper la kuar time dah nak raya ni... isk isk... sebab shin banyak berangan kowt ngee~

p/s : tp xde sapa yg berangankan shin sob sob :'(

bila dah dekat nak raya ni... mula la rasa kat umah ni mcm tak cukup karen jer (bekalan elektrik) hmm mungkin sebab banyak umah dok pasang lampu lip lap... tu pasal kowt.. so kalo kat umah ni... kalo lambat sikit idupkan.. memang jangan harap nak menyala... asyik mati mati jer.. terutamanya lampu bilik mandi..

selalunya shin hidupkan time pukul 6.30 petang.. so.. lepas tu x switch off kan dia sampai ler rasa dah xmo pakai bilik mandi.. tapi kekadang mak shin matikan la.. adik shin matikan la... sebab kitaorg dah biasa.. lepas bukak lampu.. mesti kena matikan... arghh tensen.. bila turn shin nak guna... lampu dah di matikan.. x leh nak hidupkan semula.. hangin jer..

shin bukan apa.. pening kepala kalo masuk bilik gelap.. atau pun yg lampu dia mati mati ni... leh tahap rasa nak muntah.. lagi plak.. tak selesa... yer la.. nak tak nak.. kena gak guna lampu tu even mati mati.. at least terang skit.. bukan apa... nanti shin pikir bukan bukan.. yer la.. mcm dalam citer seram tu.. asal dalam bilik atau bilik air.. mesti lampu dia mati mati.. pastu nanti ada jer lembaga kat belakang dia la, depan cermin la.. bawah katil la... atas siling laa... chitttttttt... tapi ek.. bulan puasa mana ada antu kaaan.. semua kena ikattt kannn! ngeee~



korang nak tau??? haaa shin dah tukar duit rayaaaaaaaaaaa... jangan jelesss... tu dia duit baru yg shin tukar... ada banyak kaler... kaler merah.. kaler hijau.. kaler biru... tp kaler merah ngan hijau tu shin punya... kaler biru jer bajet untuk duit raya.. saje shin tukar lebih... mana mana duit shin yg dah agak buruk tu.. shin tukar lah... dapat duit baru... ngeee~

anak anak buah shin ada 13 orang kesemuanya... paling besar umo dia 22 tahun... haaa yak sorang ni x dapat duit raya daaaa... then yang lain lain semua bawah 11 tahun... hik hik.. semua shin bagi sama rata... tak lebih.. makin kurangkan ada laaa hik hik...

dulu masa shin kekecik.. seronok dapat banyak duit rayaaaa... tp kekadang satu hari dah leh habis.. sebab main tikam... hahahaha.. korang tau tak tikam tu apa??? aishhh tikam ni popular tau time bulan puasa ngan raya... masa kekecik seronok main tikam tikam.. bukan tikam pakai pisau ok!

tikam ni mcm judi jugak la ( dulu shin inesen.. x tau ), dalam satu manilakad besar.. nanti ada la hadiah hadiah yg di letakkan nombor atau gambar tertentu... hadiah tu tak kiralah.. ada mercun, ada duit, ada mainan... pastu korang kena bayar seposen untuk cabut satu tikam... then tengok la nombor atau gambar apa yg korang dapat.. then refer kat carta hadiah.. kena ker tak nombor korang tikam tu... kalo dapattttt... seronok... kalo tak dapat... cuba lagiiikkk.. sampai habis duit.. pastu nanti.. bila dah habis semua tikam.. hadiah utama x dapat pon.. nampak sangat budak yg jaga tikam tu main tipu... hik hik... selalu jadi mcm tu... ngee~

p/s : haaaaaaaa... merepek dah shin.. kalo dah menaip mmg tak hingat hik hik

aishhh sekarang ni.. bila umo shin dah besar sikit... shin plak kena sediakan duit raya untuk anak anak buah... dah x dapat duit raya lagi daaaaaaaa.. sedih sedih sedih.... anak buah ramai lak tu.. nasib korang laaa.. hambik jer berapa yg dapat.. jangan nak demand ( kekadang mak bapak diaorg yg lelebih )

paling sakit hati... nanti duitnya dah hambik.. sampul raya nya buang mcm tu jer.... kureng asam tul.... dah la nak beli Rm1.50 lima kepingggggg.... lagi hampeh... ada jer suara suara sumbang.. siap announcement... sampul sekian sekian diberi oleh pakcik shin... duit dalam nya yg ado sekian... siot jer.. x bersyukur langsung!



kalau duit raya untuk bebudak... untuk yg beso beso pun shin ada sediakan... untuk babah, mak, kakak ngan kakak kakak ipar shin... untuk abang abang ngan adik shin xde.. harap mahap hik hik....


gambar hiasan : bebudak sekarang over... mak bapak diaorg dah sediakan beg untuk collect duit raya... cehhhh~

setelah sekian lamanya.. shin xde bajet untuk beli baju raya selain baju melayu.... hmm baju melayu tu la baju raya shin.... sebab tu shin bikin sampai 2 pasang... xde bajet nak beli suar jeans ker.. baju t shirt ker.. kasut ker... ntah ek.. rasa macam tak perlu kowt... lagi la dah ada umah bujang ni.. dari beli baju raya tu semua.. baik shin tukar langsir, beli apa apa yang patut...

then shin sediakan bajet untuk beli kuih raya untuk mak ngan kakak shin.. beli la 4-5 jenis.. pastu bagi... then untuk umah bujang sekali... uiks.. untuk kuih raya jer.. banyak gak kena kuar bajet.. sib baek shin dah menabung awal..

macam bajet beli barang barang untuk masak petang raya tu... shin x sentuh langsung.. tu semua urusan parent shin.. then nanti abang abang shin bagi duit skit.. fuhhhh selamat... kang ober bajet la plak... nak beraya nanti nak kena pakai duit gak...

so korang lak camne?? dah tukar duit rayaaa dah?? banyak ker bajet korang kuar tahun ni?? bajet duit raya untuk shin ada tak.... ngee~

sekian~

pssst : ada 4 hari lagi kita nak nyambut Hari Raya... seronoknyer~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

11 comments:

{lumut} said...

shin,lumut nak duit raye.xkire.hehe

i'm shin... i'm inesen said...

lumut : tunggulah sampai berlumut.. hehehehe... haippp.. datang la raya.. baru dapat... ammount dia jgn demand ek..

b-boy said...

hehehehe..

kasi wit raya kat anak buah..kat bakal anak bila lagi..heheehhe larikkk!!!

HIZAMI said...

huhu. sab0 k. aiy0h. raye da dekat oi! =)

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

mujor lah nuar anak buah 3 org sajo...sowang lg dlm perot...kalu shin smpi 13 org...haiyo...pengsan! =D

i'm shin... i'm inesen said...

b-boy : saddap u!

hizami : dah try bersabo... makin try makin x sabo.. ngee~

nuar : hik hik kalo anak sedara shin yg sorang tu kawen, then dpt anak.. x pasal pasal shin dah ada cucu.. cehhh~

Indra said...

shin,

kite muda lagik..
kite nak dwet raya gak..
kite chop yg warna merah ea..

hehehehe...

AzAz said...

muntah2? ngandung kot?

duit raya tuk my nephews kena bagi yg merah2 je... sb kalu bg biru2 nnti opah depa tu jeling je...

nephew/niece ada 22? habih shin dah brapa? 33?

Louie Terbang Tinggi-Tinggi said...

kita nak gak hadiah tue..uwaaa...

bestke said...

ramai nya anak buah shin...

aku ada 2 org je... tu pun pening pala nak beli baju raya diaorang .. tak reti nak pilih tuk budak2 kecik nih :-)

jom datang raya sini

i'm shin... i'm inesen said...

indera : kan dah habaq.. kaler biru jer dpt.. pastu pandai pandai la kalerkan merah ek...

azaz : helo x pay attention tul... bila masa ckp 22... hmm nak duet raya bley?

Louie : aishh nak ker?? kena la dtg umah.. ngan jadi sebahagian dari family shin.. ngee.. tp shin xde kakak or adik pompuan.. anak sedara pompuan pon lom ada yg baligh lagik.. camne tu??

bestke : hmmm nak duet raya leh??