Tuesday, September 22, 2009

Al-kisah : Istimewa Hari Raya Pertama


Selamat Hari Raya kengkawan... ngee... penatnyaa berayaaaaa... hah.. korang banyak dapat duit raya?? hehehee.. dah banyak tempat korang beraya?? Alhamdulillah.. setakat ni.. shin rasa seronok beraya tahun ni.. Raya petama ngan Raya kedua sangat la sibuk.. sampai x sempat nak bertenet.. lagi plak.. petang Raya perama tu.. shin balik kampong umah atok.. kat sana lagi la x dapat main tenet...

la ni shin dah balik umah daaa.. parent shin still lagi kat kampong.. dapat la shin hilangkan rindu kat tenet.. sambil ngupdate blog shin..

haaa.. korang nak tau?? nak dengar cerita shin?? haaa... duduk duduk... ni cerita hari Rayaaa pertama shin.. hari yg kelam kabut.. ngee.. shin nak banyak tepek gambo jer ek.. nak tunjuk kemeriahan shin berhari Raya.. khas untuk korang... jom kita tengok sekarangggg..

pagi Raya pertama tu.. awal shin bangun.. kul 6.30 pagi... baju melayu shin dah iron dari malamnya... so.. shin brekfes dulu sensorang (sebab yang lain ramai yg masing terbongkang).. then baru la shin mandi.. dan besiap...

sebelum pi masjid.. shin pi umah Mohd Shamsul Bahari dulu.. amik dia.. kitaorg sama sama pi masjid untuk solat Hari Raya... kitaorg dah macam kembar dah.. pakai baju sama kaler hik hik

malangnya.. masjid penuh sesak.. sampai x dapat kitaorg nak selit selit.. ruginyaaaaaaaaaa tak dapat solat sunat Hari Raya tahun ni.. sedey sangat sangat.. next shin nak suggestkan kat AJK masjid... time Hari Raya.. jangan benarkan kereta masuk sampai perkarangan masjid.. so leh la bentang tikar.. sejadah... so orang ramai leh solat kat luar... aishhh.. ni tak.. kat masjid jem ngan kereta kereta yg mementingkan diri sendiri..

so tahun ni just dapat dengar khutbah Raya sajok... isk ish ishhhh.. apa nak jadi ngan shin kann.. duduk kat moto sambil snap snap gambo...






ni antara gambo gambo suasana kat masjid.. ishhhh ramainya orang.. shin ngan Mohd Shamsul Bahari dok cuci cui mata.. semata mata nak cari ilham.. baju kaler aper kita org nak pakai tahun depan ek...

p/s : kalo buat baju baru.. tp x dapat solat Raya... x de maknya nya.. sentap!

balik solat shin beraya umah Mohd Shamsul Bahari kejap.. x sempat nak snap snap gambo.. pasal... xde sapa nak amikkan gambo kitaorg.. selalunya adik Mohd Shamsul Bahari yg rajin melayan kerenah kitaorg bergambo.. tp masa tu wrong timing la.. dia dok sibuk nak mandi la.. nak bersiap laa.. dah tu parent shin kol suh cepat balik.. majlis doa selamat family shin dah nak start... aishhh kempunan nak amik gambo...


jadi laaa kan...

kul 9.00 pagi.. acara makan makan ngan seisi bermahap mahapan kat umah shin... hmm pelik la.. pesal ntah.. ngan adik beradik lain.. mak babah shin sibuk cakap macam macam masa bersalam.. ngan shin xde apa pon depa dok ckp ker.. nasihat ker.. aishhh naper ek?? adakah sebab shin anak yg baik?? anak yg inesen?? atau depa x kesah kat shin?? aishh naper ntah.. tiap tiap tahun camtu.. sbb tu shin x de nanges nanges time bersalam tu.. sbb shin xde rasa wat salah pun hehehehe... lain la adik beradik shin yg lain... depa byk wat salah ngee~


mintak mahap ari ni.. esok wat perangai lagi ek... hehehehe


ini gambo mak babah shin


saat yg bebudak kecit dok tunggu tunggu huhu dpt duit raya~



ni anak pompuan tunggal dalam family shin.. hmm kak long shin.. dia la yak tukang bikin baju melayu shin.. langsir umah shin.. muka x ceria pasal dia x cukup tido hehehe.. padan muka.. lemban sangat.. hadiah yak besar hanya untuk kak long ngan mak shin jer..



untuk semua kakak kakak ipar ngan anak sedara pompuan shin.. dapat hadiah kecik.. tp berbaloi isinya ngee... anak anak sedara lelaki cuma dapat duit Raya jer.. huhuhu



ni keluarga besar shin.. ada beberapa orang lagi yang x masuk dalam gambar.. lambat sangat nak datang... babah shin nak cepat.. ada acara marhaban lepas tu..


ni sebahagian anak anak sedara shin yak 13 orang tu..

x puas amik gambo.. hampeh tul.. ngan kamera abang shin yg kepupusan tenaga bateri dia.. dah tau nak bergambo pagi Raya.. dia bole terlupa nak charging bateri dari malamnya.. menyampah tul.. dah bergambo secara limited..

lepas acara bergambo.. kitarong pergi marhaban umah jiran jirang.. anak anak sedara shin yg besar dok ikut sekali.. ala.. depa ikut pasal nak kumpul duit Raya... banyak bijik rumah nak kena abiskan... ada 24 bijik.. umah shin umah yg ke 18... sangat x larat nak teruskan.. dekat kul 2.30 petang baru selesai acara marhaban...

for korang punya information.. kat family shin ni.. xde istilah giliran.. tiap tiap tahun. semua anak anak berkumpul.. so wife abang abang shin mmg x byk komplen.. selalunya.. lepas solat Raya... salam salam.. around kul 10 pagi.. diaorg semua akan balik umah mertua memasing.. then malamnya atau esokknya.. berkumpul semula untuk balik kampong umah atok shin kat pagoh muor.. besh kan... x yah nak gado gado ikut giliran.. Isteri kena ikut cakap suami dan lebihkan pada keluarga belah suami.. baru la betul.... hik hik

dekat kul 3.00 petang.. kawan shin dah sms nak datang beraya.. memula kawan shin encik Ruslan ngan anak anak dia.. datang sambil bawak barang AVON yg shin oder.. hik hik.. then lepas tu.. encik Aman plak datang beraya ngan anak anak buah dia yg active tu hehehe..

sempat la shin bagi duit modem... hmm shin mintak encik aman tanyakan kedai modem tu.. kot kot leh tukar barang ker.. sebab shin dah guna wireless rounter yg encik bestke bagi shin.. sebab tu shin harap harap.. modem yg shin dah beli tu.. bole tukar ngan barang lain.. kalo bole shin nak tukar pada external hardisk.. ikut plan asal... encik aman dok bilang.. kedai masih tutup.. lepas raya baru bukak.. aishhhhhhhh..

tetiba encik aman bagi shin barang.. HADIAH HARI JADI.. hahahaha.. lama sudah.. baru ini jam dapat.. mekasih sangat sangat.. lepas encik aman dah balik.. baru la shin bukak hadiah tu... jeng jeng jeng.........


cantik pebalut dia.. heheheh x sempat nak balut kata encik aman


taraaaaaaaaaa... wah xternal hardisk...

cecepat shin sms encik aman... cakap mekasih... aishhhhhh.. seronoknya dapat hadiah di pagi raya... barang yg shin nak sangat beli... tetiba ada orang bagi..

p/s : mekasih ek encik aman... walaupun dah 3 bulan berlalu.. x sangka.. encik sudi lagi ingat dan bagi hadiah kat shin... hmmmm terharu sob sob :)


sedondon kan!!

kul 4.30 petang... turn shin beraya la plak umah kengkawan.. memula shin amik Mohd Shamsul Bahari kat umah dia.. then kitaorg gerak pi umah Haji Rafzal.. makan udangggggggg.. sedap! rugi x snap snap gambo.. segan.. pasal ada ramai tetamu time tu..

pastu.. kitoarg pi beraya kat sorang lagi kawan kitaorang dari jaman skolah lagi.. Norazim Shah.. agak rushing lah.. sebab dia nak balik kampong kat Kluang.. so kitaorg just bebual skit jer.. yang penting.. amik gambo... huhuhu







sebahagian dari gambo kitaorg hehehe

dekat kul 7 petang.. baru kitaorg balik umah... huhuhu.. then shin sempat berehat sekejap jer.. then rushing mengemas untuk balik umah atok shin malam tu gak.. kul 8.30 dah bertolak.. terus shin x dapat main tenet... hmmm boringgg~

haaa ni baru cerita hari pertama Raya shin.. belum cerita hari Raya kedua... tunggu ek.. nanti shin cerita lagik... sekian dulu untuk kali ni...

sekian~

m(^o^)m

*i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

{lumut} said...

sume baju melayu kilat2..
comel2..hehe..=)

ahsfantasy24 said...

salam..
salam aidilfitri,
maaf zahir dan batin..
(^__^)

AzAz said...

xsemena gambo last tu ada plak bj yg BORIA ngan shin... belia ker? sy wat bj melayu raya, pastikan xde satu pn ahli keluarga yg ada kaler sama. tah2 korang kongsi duit beli kain kot...2 yg sama kaler tu

ps: kalau boyfriend ker laki bini ker wajib ler kaler sama/sedondon, tu BF shin ker?

AzAz said...

muka babah shin tu nmpk garang jer... takut...

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

one big happy family!

siap shin bagi adiah kt family members yer...so sweet =D

hamboih...merngerlip baju raya! kilat2! mujor tak guruh2 skali...hikhikhik =D

bestke said...

AzAz

ko ni tak sehat ke...

i'm shin... i'm inesen said...

lumut : kan kan.. shin suka baju kilat kilat ni heheheh

ahsfantasy : selamat hari raya cik adek...

azaz : tu la kembar shin.. saudara dunia akhirat... babah shin ngan mak shin memang garang.. tp babah garang kuasa dua..

nuar : aishh jgn guruh... kang rosak modem.. sayang kat modem yg sekarang ni... heheh tawun depan nuar pon ngerlip ngerlip ek.. anak anak buah shin sakit hati tengok omak omak dia dapat hadiah.. depa x dapat hehehe

bestke : dia domam raya tu..

~ujicham~ said...

meriah shin.. mmg tip top lah..