Monday, August 17, 2009

acara hari minggu part 2


* hari ni shin agak emosi so... mood tak berapa inesen sgt

oleh kerana semlam hujan.. then x dpt beli cat... hari ni pepagi lagi shin dah bangun ( kul 9.30 )... memang nak kena cari cat sampai jumpa.. dan nak kena ngecat jugak hari ni.. kalo x habis pun.. kalo bole jangan sampai masuk bulan puasa..

bangun jer shin terus basuh cadar ngan selimut.. mana la tahu kot kot ada tompokan asing yg tetinggal.. kesan kesan buat dosa sendiran berhad...semua nak kena bersihkan.. dah siap rendam 2 hari 2 malam.. tukar2 sabun lagik nak bagi wangi.. ada gak baju baju melayu yg shin basuh sekali.. ni semua nak pakai time solat Tarawikh nanti.. InsyaAllah.. hope sihat sihat.. bole pergi sepanjang malam bulan Ramadhan nanti... kalo bole semuanya nak bersih bersih.. wangi wangi... baru lah selesa skit..

p/s : dah bz kan diri pon emosi x stabil gak

pas dah siap semua.. shin gerak pi umah bujang.. tak leh nak mengecat sbb catnya belum ada.. kebetulan abang shin yak no 3.. Azmey nama dia.. ajak shin pi bandar Kota Tinggi.. just teman dia pi bayar umah dia kat bank... ( padahal dia ajak sbb nak suh shin isikan duit minyak ) hampeh tul... cakap ler bebetul... ni main kias kias plak...

dalam adik beradik shin... kakak shin ngan dia jer la yg rajin layan shin baik.. banyak benda leh di borakkan kan.. selain shin di jadikan BANK diaorg utk buat loan... x kesah la.. walaupun shin x kaya.. tp diaorg banyak tolong shin... apa la sgt.. shin hanya tolong seberapa yg mampu jer.. tp pastikan.. pembayaran di buat masa shin tgh sengkek...

actuallty abang shin dah offer diri utk catkan umah shin.. tp bukan free la.. lagipun dia jobless skrg.. tp sbb shin x jadi tukar cat... dan shin xde bajet utk bagi dia upah.. so shin eksen nak wat sendirik... di tambah tambah plak.. sebelum ni shin suruh dia bikin bilik air.. dah habis bayar x complete siap pasal dia sibuk keje bikin umah org lain.. shin dah bayar duit utk buat rak... tp sampai skrg.. bayar rak tu pun x nampak... tu pasal shin mcm 'serik' nak mintak tolong dia ni... kang upah dah bagi.. keje x beres... better wat sendirik..


ni la ropa bentuk rak yg shin suh abang shin wat.. gambo ni shin amik kat umah abang shin no 4. hmm shin dah bagi dia duit bajet utk bikin 5 bijik rak.. sebijik pun lom ada.. aishh geram geram..

then sampai bandar Kota tinggi.. dekat kul 12 lebih.. then lepas urusan bank.. kitaorg cari cat.. sib baik la jumpa.. hmm terus pi beli.. murah skit la harganya kat sini.. beza tul harga kat tempat shin.. mark up lebey...

mati mati shin ingat cat shin tu brand ICI Dulux.. ropanya Nippon Paint.. patut la shin cari kaler yg sama kat ICI x jumpa jumpa.. hampehh tul.. shin ingat cat yg lama simpan tu leh pakai lagi.. ropanya.. dah keras dahh... hampess...


ni la benda alah yg shin beli td... roller tu pinjam abang shin punya (padahal roller ni shin yg beli dulu.. pastu dia amik wat rete)


sempat beli peti surat kat kedai hardware tadi.. then nak sembur puteh.. pastu nak letakkan ngan gambo bunga ni.. nampak english skit.. nanti dah siap shin tepek kat entri lain ek

p/s : dah bz pegi sana pegi sini pun.. still x stabil emosi

kul 2.30 shin sampai umah semula.. pastu... shin dah start ler nak mengecat... dah bukak baju.. bukak suar.. pakai boxer jer ( sangat tak menutup aurat ).. lantak la orang nak cakap apa.... lagipun.. jiran sebelah umah shin xde.. dia duda.. dok sorang2 ( motip nak mention ek )... pastu depan umah shin hanya jalan besar.. xde umah.. jarak jiran sebelah pun jauh.. lagipun diaorg dah tuar.. x rajin kuar umah...


ni ler kesan pembersihan haritu... lumayan.. hilang kesan degil

tetiba... haaaaaaa ujan lebat la plak.. adehhh.. terbantut nak ngecat... aishhh.. terus shin ngecat bahagian bilik air kat dalam umah.. hmm kat umah bujang shin ni.. ada 2 bilik air... sejak di renovate.. mmg x complete siap dan x complete di cat.. so.. shin rajinkan diri wat under coat dulu.. sblm cat kaler lain..


ni bilik air kat bilik shin.. masih nampak kesan simen


ni bilik air kat dapur.. di sediakan tandas sekali.. pintu x habis bikin


selepas di under coat.. x kemas.. tp boleh lah... sendiri bikin

kul 5.30 petang.. lepas shin dah siap under coat.. hujan pun dah benti time tu... sempat la kakak shin ngan anak dia jenguk kejap.. pastu dia blah.. ( bukan nak tolong pon!! huh! )

then shin plan nak ngecat luar umah plak.. petang pun petang laa.. janji ngecat.. kalo x buat sekarang bila lagi... sebelum tu shin call abang shin dulu.. tanya dia.. bole ker ngecat umah time petang petang... yer la.. xde matahari lagi kan.. lepas dia bagi tau bole jer... shin terus siapkan barang barang untuk ngecat luar umah plak..


susah nak bukak weiiiiiiii.. geram geram

satu hal plak nak bukak benda alah ni.. dah puas try x bole gak... shin call abang shin.. suh dia datang bukak kan... lepas tu dia tolong godakkan... then dia blah.. baru shin start ngecat... perghh penat sangat... x sama mcm ngecat bilik air tadi...

lom sampai suku dinding.. tetiba dengar bunyik moto abang shin.. ngee.. dia datang.. sambil sengih sengih... dia ambik roller dari tangan shin.. terus dia tolong ngecat... perghh lega rasa... tp x lama lepas tu dia blah kejap.. ntah pegi mana.. shin sambung ngecat semula...

dekat kul 6.30 petang.. still x siap lagi... then abang shin sampai kat umah shin semula... terus dia habiskan ngecat... aishh mcm tau tau jer shin dah nak muntah dok ngecat dari tadi... esok esok shin nak try habiskan lagi sakit baki ngecat kat luar.. touch up bahagian lain plak.. jgn nampak ada lumut lumut.. then baru la cat bahagian bilik air plak..


ni la hasilnya.. nampak ok la skit..


sebelum


selepas

moral of the story :

shin bukan seorang yg berdikari... walau shin dah cuba nak wat sendiri still x leh gak... all time nak call abang shin.. tanya tu.. tanya ni.. mintak tolong apa apa jer.. dan dia rajin lak nak melayan.. thankz abang... kalo shin byk duit.. memang akan suruh abang yg wat.. shin leh bagi berapa banyak upah yg abang nak.. tp shin xde duit.. tu pasal shin try wat sendiri.. shin x nak susah kan sesapa.. tp nampaknya.. memang shin menyusahkan lagi dan lagi... bukan ngan abang jer.. ngan orang lain gak.... sob sob!

actually 4 tawun lepas... masa tu.. abang shin still ada kerja tetap.. dan shin baru jer beli umah ni ( dia yg suruh ).. pastu abang shin cari kan 4 orang mamat bangla.. dok cat sekeliling rumah... xtra dapur... ngan hanya upah Rm50 jer... 4 orang kongsi Rm50.. aishh berbaloi.. ( tp bagi diaorg tak tau la ) termasuk makan bekfes.. tghari dan ptg.. dan cat utk ruang tamu.. abang shin ngan wife dia yg dok ngecat.. shin cuba ckp kaler yg mcm mana shin nak... shin tolong skit skit..

dan tawun ni.. shin try wat sendiri.. x mampu.. penat... sakit batang leher.. dan shin rasa nak muntah bau cat.. walau pun sedap.. mcm rasa nak raya.. tp sebab penat kot.. terus rasa mcm nak muntah...

so kalo korang ada banyak duit.. ada bajet.. x yah susah susah nak cat sendiri.. better suruh orang lain yg mengecat.. paling bagus yg mmg kerjanya dok ngecat umah.. pastu jgn complain pasal harga.. sbb sesuai ngan rasa penatnya... camtu la kaedahnya..

p/s : sampai sekarang.. walau penat.. walau sakit.. emosi mmg x leh stabil.. tak tau sampai bila ek... arghhh... hati cedera~

sekian

* i'm shin.. i'm inesen

8 comments:

Ajami Hashim said...

habislah eric leong tak bleh cari mkn! huhu!

i'm shin... i'm inesen said...

awat? bukan dia gelak ker nengok... tp shin nengok dia wat deco pun x menarik... hmm..matilah kritik org pro..

b-boy said...

hohohoho..yg berboxer xde lak gambo...ekekeke

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

hebat shin akhirnya dapat realisasikan renovation lite2 cat luar rumah tu...cantek! hebat2! =)

fahruzzaman.Ismail said...

cayalah nk ngecat rumah...

sedih rumah aku xsempt siap mnjelang raya nih...haaaaaa
mane nk mermpat nih.
cish...mat indon tu wat hal.rumah aku tertangguh kerjaannya.

harap2 kerja kamu bjln lancar...ngeee

Anonymous said...

akhirnya dpt gak tgk keadaan umah Shin...sesuai lah utk shin duk sorg kann..btw x stabil lg ek emosi tu...jgn lah pikir sgt ek...sibuk kan diri...nanti lelama beransur lah ok tu yer...


mIE...

i'm shin... i'm inesen said...

b-boy : erkk.. aishh x terpikir lak nak mengambek nya

nuar : aish... kalo 100% wat sendiri baru namanya hebat.. ni x pon

fahruzzaman : apa kesss?? aish cian dia

mie : hmm tengok la puas puas ek

Pyro said...

Emosi tak stabil?erkk..hidup mesti ceria dan sentiasa berpikiran positive..arghh busynya life